Aantal passagiers piekt, cargo daalt fors op Oostendse luchthaven

Hannes Hosten

Augustus 2019 was zowat de drukste maand ooit voor de luchthaven van Oostende met 67.872 passagiers of 10,3 procent meer dan juli 2019. Toen telde de luchthaven 61.520 passagiers.

Augustus was de drukste maand ooit als we maart 2016 niet meetellen, toen door de terroristische aanslagen op Zaventem heel wat vluchten naar Oostende werden afgeleid. In de twee zomermaanden samen verwelkomde Oostende in totaal 129.392 passagiers, een stijging van 5,4 procent tegenover diezelfde periode vorig jaar.

Meer business, meer charters

“Er zijn diverse verklaringen”, zegt woordvoerder Vanessa Flamez. “Een globale toename van het aantal passagiers bij luchtvaartmaatschappij TUI fly, een stijging van het aantal businessvluchten en het positieve effect van de omleidingen naar Oostende door de werken op de luchthaven van Lesquin (Rijsel). Er waren in augustus ook meer chartervluchten, onder meer voor de verplaatsingen van eerste klasse-voetbalclubs.”

Alicante, Malaga en Palma de Mallorca vormen samen de top drie van Spaanse zonnige bestemmingen. Het Tunesische Endifha/Djerba en het Turkse Antalya vervolledigen de top vijf van populairste bestemmingen.

Cargo: 35 procent minder

Het cargovolume zit voorlopig nog onder het niveau van 2018. Er is een daling van 35 procent. Het cargoseizoen staat deze zomer op een lager pitje. Er is minder import en export van groenten en fruit door voldoende aanbod in eigen land.

Sinds de opening van de nieuwe businessterminal is het aantal bewegingen in zakenvluchten blijven toenemen: 129 procent meer dan vorig jaar. Ook het aantal chartervluchten leidde tot 131 procent meer bewegingen. Dat compenseert de daling van het aantal bewegingen in cargo.

Goede punten voor stiptheid

“De on-time performance, dat is de stiptheid of punctualiteit waarop de vliegtuigen vertrekken, behaalde in augustus een uitmuntende score van 97,4 procent. Dat is nog méér dan de 96,6 procent van vorige maand”, zegt de luchthaven. “We blijven erg goed op het vlak van vlotheid in procedures: de eerste bagage ligt al na 15 minuten op de band.”

Voor de komende maanden verwacht de Oostendse luchthaven een bescheiden groei van het aantal passagiers. “Het cargotransport blijft wereldwijd onder druk staan en we verwachten dat dat een impact zal hebben”, luidt het.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier