Aantal passagiers met 96,1 procent gedaald, cargo houdt Luchthaven Oostende-Brugge recht

© belga
Gillian Lowyck

De cijfers van juni 2020 in de Luchthaven Oostende-Brugge worden nog steeds erg beïnvloed door de coronacrisis. Zo daalde het aantal passagiers met 96,1 procent tot 1.871 in vergelijking met 47.667 in juni 2019. Cargo houdt de luchthaven gelukkig nog recht.

“Het voorjaar en de zomer zijn in normale omstandigheden topmaanden voor de regionale luchthaven van Oostende”, klinkt het. De coronacrisis heeft daar echter verandering in gebracht. “In het tweede kwartaal, april tot en met juni, zagen we het aantal passagiers dalen tot 2.791. Dit is 97,8 procent minder in vergelijking met 192.419 passagiers in het tweede kwartaal van 2019.”

Het aantal bewegingen daalde minder sterk met 15,5 procent tot 2.112 in juni. “De beperkte daling komt door een toename van het aantal cargobewegingen en de versoepeling van het verbod op kleine vliegtuigen en vliegscholen midden mei, alsook het opheffen van het lokaal vliegverbod. Bovendien zien we sinds midden juni een toename van het aantal business vluchten via NSAC (North Sea Aviation Center). We verwachten een verder herstel van dit segment de komende maanden.”

Cargo

Luchthaven Oostende-Brugge noteerde afgelopen maand opnieuw een toename van het aantal cargovluchten. Zo steeg het verhandelde volume tot 5.666 ton. Dit is een stijging van 165,5 procent ten opzichte van 2.133 ton in juni 2019. “Over de periode april tot en met juni kunnen we nu al een stijging van 178 procent noteren van het verhandelde cargovolume. Dit is 15.065 ton in vergelijking met 5 418 ton in het tweede kwartaal van 2019. Bovendien hebben we op dit moment (eind juni) al evenveel cargo verhandeld als over het hele jaar 2019. Ondanks het feit dat de cargomarkt wereldwijd nog steeds onder druk staat, kon de luchthaven de afgelopen maanden toch profiteren van een toename. We hopen dat deze trend de komende weken zal aanhouden.”

TUI fly

Afgelopen vrijdag vertrok de eerste vlucht van luchtvaartmaatschappij TUI fly opnieuw vanuit Luchthaven Oostende-Brugge richting Palma de Mallorca (Spanje). Het aanbod aan bestemmingen neemt de volgende weken verder toe. Toch zal er nog steeds een impact zijn op het aantal passagiers in vergelijking met 2019 aangezien TUI fly een beperkt zomerprogramma aanbiedt. “We merken dat passagiers vertrouwen blijven hebben in onze luchthaven en TUI fly gezien alle vluchten sinds de heropstart al vertrokken zijn met een volledige bezetting”, klinkt het tot slot bij de luchthaven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier