Aantal octrooiaanvragen in West-Vlaanderen daalt fors

© Unsplash
© Unsplash
Philippe Verhaest

Vorig jaar werden in heel Vlaanderen 1.580 octrooiaanvragen – het exclusieve recht om een uitvinding te mogen toepassen – ingediend. Een lichte algemene stijging, behalve in West-Vlaanderen. Bij ons werden liefst 21,2 procent minder aanvragen ingediend.

In elke Vlaamse provincie steeg het aantal octrooiaanvragen tussen 2019 en 2020 met 1 tot 18,5 procent. Bij ons ging het volume echter met ruim een vijfde naar beneden. Een dergelijke daling lijkt op het eerste moment een zeer negatieve tendens, zeker gezien het dat de innovatiesteun in West-Vlaanderen juist in de lift zit.

Er is echter een specifieke verklaring voor, zegt Vlaams parlementslid Kurt Van Ryckeghem (CD&V). “De grootste octrooiaanvrager voor West-Vlaanderen bij het European Patent Office in 2020 is CNH Industrial in Zedelgem en daar daalde aantal aanvragen daalde met 45 procent in 2020 (72 aanvragen) ten opzichte van 2019 (132 aanvragen). Verhoudingsgewijs op het totaal voor de provincie heeft zo’n beweging een enorme impact.”

CNH Industrial

De daling in West-Vlaanderen is gelukkig niet zo verontrustend als de cijfers op het eerste gezicht aangeven, stelt de Waregemnaar, die de cijfers opvroeg bij bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V). “De grote daling van octrooiaanvragen van CNH Industrial geeft een mistekend beeld. De daling ligt in de lijn met de bevindingen van onderzoekers dat ondernemingen in de automotive and engineering -sectoren aanzienlijk minder octrooiaanvragen indienden. ‘Werktuigbouwkunde’, waaronder CNH ressorteert, was internationaal gezien overal getroffen door een daling. Het wordt afwachten hoe de cijfers zich in 2021 ontwikkelen.”

In West-Vlaanderen vervolledigen Bekaert en Unilin de top drie van grootste octrooiaanvragers. “Het belangrijkste is dat bedrijven en instellingen op voldoende steun kunnen rekenen bij het aanvragen van octrooien. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) informeert, sensibiliseert, begeleidt en steunt bedrijven omtrent Intellectuele Eigendom in ruime zin, dus inclusief de meer specifieke materie van octrooien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier