Aantal grensarbeiders in West-Vlaanderen stijgt licht

Het aantal arbeiders uit Frankrijk neemt lichtjes toe. © Hollandse Hoogte
Redactie KW

Er werkten vorig jaar 6.770 Franse grensarbeiders in West-Vlaanderen. Dat is een stijging van 2,5 procent ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), opgevraagd door N-VA-volksvertegenwoordiger Axel Ronse.

De lichte stijging toont dat werken in België voor Fransen aantrekkelijk blijft, ondanks een aanpassing van het grensarbeidersstatuut enkele jaren geleden. Dat Fransen hun weg vinden naar West-Vlaanderen, zij het beperkt, is goed, want de provincie kampt met een arbeidskrapte. Werkgeversorganisatie Unizo, die de cijfers analyseerde, vindt dat er nog een bijkomende behoefte is aan geschikt personeel.

“Vorige maand daalde het aantal werkzoekenden in West-Vlaanderen tot 32.546 (of een daling van 5,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar), terwijl het aantal vacatures steeg tot 35.514 (of een stijging van 31,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar). De vijver om geschikt personeel te vinden, wordt opnieuw kleiner (vooral in regio Kortrijk en regio Roeselare). Een problematische vaststelling voor veel ondernemers. Geschikt personeel is immers dé belangrijkste grondstof om een onderneming draaiende te houden. De inzet van grensarbeiders is bijgevolg noodzakelijk”, aldus Frederik Serruys, directeur Unizo West-Vlaanderen.

Unizo trekt kar

Unizo vindt bijvoorbeeld dat het IBO-systeem, de individuele beroepsopleiding, meer kenbaar moet gemaakt worden. “Opmerkelijk is dat vorig jaar slechts tien Franse werkzoekenden gebruikmaakten van IBO. Een daling van 18 cursisten (of 64 procent) tegenover 2014. Voor ons is het onbegrijpelijk dat het systeem nog steeds onderbenut is. We hopen dat Pôle Emploi zijn werkzoekenden weet te mobiliseren voor het systeem. Maar dat ook de VDAB, naast de lopende initiatieven, bijkomende acties onderneemt om de West-Vlaamse werkgevers warm te maken. Het is daarom goed dat volksvertegenwoordiger Axel Ronse dit zal aankaarten, maar als Unizo willen we verder mee aan de kar trekken”, besluit Serruys.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier