Aantal betaalbare private huurwoningen in Oostkamp moet verdubbelen

De verantwoordelijken van de gemeente, de Woonwinkel en Sociaal huisvestingkantoor Sovekans voor het gebouw in de Loppemsestraat 3 dat door de private eigenaar voor verhuring werd aangeboden.
Redactie KW

De gemeente Oostkamp zet zich in om wonen betaalbaar te maken op haar grondgebied. Enerzijds zijn er ruim 360 huurwoningen en +60 koopwoningen die via de sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo werden gerealiseerd. Anderzijds zijn er op dit ogenblik een 20-tal woningen die via private eigenaars ter beschikking worden gesteld om ook sociaal kwetsbare bevolkingsgroepen in staat te stellen om betaalbaar te wonen.

“We hopen dat aantal te kunnen verdubbelen naar 40 woningen in de volgende vijf jaar”, stelt burgemeester de Keyser in zijn openingswoordje bij de voorstelling van één van de meest recente realisaties in het hart van de gemeente.

Het concept is eigenlijk eenvoudig. De gemeente (De woonwinkel) faciliteert de eigenaars die een huis ter beschikking stellen en geeft raad over de mogelijke aanpassingen die nodig zijn om het pand te verhuren via het sociaal verhuurkantoor Sovekans. Ook de bestaande subsidiemogelijkheden worden bekeken. Op die manier worden woningen aangeboden aan een minder evidente groep huurders maar de eigenaar krijgt de zekerheid dat hij maandelijks zijn huurgeld krijgt.

De intensieve begeleiding van eigenaar-verhuurders, in samenwerking met Sovekans en de Woonwinkel, zorgen dus voor een win-win situatie voor alle partijen. Getuige daarvan is het appartementencomplex in de Loppemsestraat 3 dat op die manier op de huurmarkt wordt gebracht. Het pand dat in 1966 werd gebouwd was eerst aan renovatie toe en kon daarbij rekenen op subsidies van Fluvius, de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse overheid (Wonen Vlaanderen).

Eigenaar Thomas Roose werd op de voorstelling vertegenwoordigd door zijn vader Hilaire die zelf bouwkundig ingenieur is en dus weet waarover hij spreekt. Ook hij nam het woord en stak de lofportret voor William Werbrouck en Lieven Deceuninck van de Woonwinkel. “Als vader van de eigenaar kan ik vertellen dat de samenwerking met de Woonwinkel fantastisch was. Zij kennen echt hun stiel. William heeft mij voor alle renovaties die nodig waren om aan de normen te voldoen, steeds drie offertes aangeboden waarop ik kon ingaan. Ik kon echter blindelings vertrouwen op zijn vakkennis. De drie appartementen, één met drie slaapkamers, met twee en met één zijn nu helemaal afgewerkt en zijn klaar om door Sovekans verhuurd te worden. Wij moeten ons geen zorgen meer maken over het contact met de huurders of met de inning van de huurgelden. Daar staan zij borg voor. Een hele geruststelling voor ons. Anne Van Gyseghem zorgt voor de inhuring voor minstens zeven jaar en de contacten met de eigenaar. Coördinator Hein Ardenoy en Christine Vermote van Sovekans vormen mee haar team.

“Het is de bedoeling om het huidige aanbod van betaalbare huurwoningen via private eigenaars sterk uit te breiden. Een verdubbeling van het aanbod tot een 40-tal woningen in de komende vijf jaar zou haalbaar moeten zijn”, hoopt de burgemeester, alvorens het glas te heffen op deze nieuwe realisatie in het hart van de gemeente.

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier