Arbonia had Vasco, opgericht door industrieel Jos Vaessen, pas in mei overgenomen. Het bedrijf is van plan de productie in Zedelgem te verhuizen naar Nederland (Tubbergen) en Duitsland (Plattling).

In de mededeling zegt de Zwitserse groep dat door de productiecapaciteit te consolideren en te concentreren in geautomatiseerde productievestigingen het zijn competitiviteit wil verhogen. Er zal overleg worden opgestart met de vakbonden over een sociaal plan, aldus nog de groep.

Volgens Patrick Nijs, CEO van de Vasco Group, is er steeds minder vraag naar paneelradiatoren. "Doordat huizen steeds beter zijn geïsoleerd en door het succes van vloerverwarming is er minder vraag naar paneelradiatoren. En dat zal ook in de toekomst zo zijn", aldus Nijs. Zedelgem was de kleinste fabriek binnen de groep waar paneelradiatoren worden gemaakt, vandaar de geplande sluiting tegen eind 2019. Ook zijn de andere fabrieken meer geautomatiseerd.

De sluiting heeft niets te maken met de overname door Arbonia. "Ook indien de Vasco group zelfstandig zou zijn geweest, zou de fabriek sowieso zijn gesloten".

Nijs preciseert nog dat de site die dicht gaat Superia Radiatoren in Zedelgem is, onderdeel van de Vasco Group.

Vakbonden reageren geschrokken

"Het bedrijf zat al een tijdje in moeilijkheden. Er werden ook geen investeringen meer gedaan en veel werknemers waren tijdelijk werkloos. Dat er iets ging veranderen wisten we. Dat er nu een intentieverklaring komt om te sluiten, vinden we heel drastisch", aldus Hans Desmet van ACV-CSC Metea.

"Het bedrijf was toch een gevestigde waarde in de streek", vult Henk Deprez van ABVV Metaal aan. "We gaan nu de informatieronde opstarten in het kader van de Wet Renault en proberen een goed akkoord uit de brand te slepen voor ons personeel hier. We plannen geen acties. Vandaag is het personeel wel terug naar huis."

(Belga)

Arbonia had Vasco, opgericht door industrieel Jos Vaessen, pas in mei overgenomen. Het bedrijf is van plan de productie in Zedelgem te verhuizen naar Nederland (Tubbergen) en Duitsland (Plattling).In de mededeling zegt de Zwitserse groep dat door de productiecapaciteit te consolideren en te concentreren in geautomatiseerde productievestigingen het zijn competitiviteit wil verhogen. Er zal overleg worden opgestart met de vakbonden over een sociaal plan, aldus nog de groep.Volgens Patrick Nijs, CEO van de Vasco Group, is er steeds minder vraag naar paneelradiatoren. "Doordat huizen steeds beter zijn geïsoleerd en door het succes van vloerverwarming is er minder vraag naar paneelradiatoren. En dat zal ook in de toekomst zo zijn", aldus Nijs. Zedelgem was de kleinste fabriek binnen de groep waar paneelradiatoren worden gemaakt, vandaar de geplande sluiting tegen eind 2019. Ook zijn de andere fabrieken meer geautomatiseerd.De sluiting heeft niets te maken met de overname door Arbonia. "Ook indien de Vasco group zelfstandig zou zijn geweest, zou de fabriek sowieso zijn gesloten".Nijs preciseert nog dat de site die dicht gaat Superia Radiatoren in Zedelgem is, onderdeel van de Vasco Group."Het bedrijf zat al een tijdje in moeilijkheden. Er werden ook geen investeringen meer gedaan en veel werknemers waren tijdelijk werkloos. Dat er iets ging veranderen wisten we. Dat er nu een intentieverklaring komt om te sluiten, vinden we heel drastisch", aldus Hans Desmet van ACV-CSC Metea."Het bedrijf was toch een gevestigde waarde in de streek", vult Henk Deprez van ABVV Metaal aan. "We gaan nu de informatieronde opstarten in het kader van de Wet Renault en proberen een goed akkoord uit de brand te slepen voor ons personeel hier. We plannen geen acties. Vandaag is het personeel wel terug naar huis."(Belga)