5 kustgemeenten zetten komend weekend redders in, elders blijft zwemmen verboden

Voor de eerste keer dit seizoen zetten vijf van de tien kustgemeenten strandredders in.


Dat meldt de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV). De diensten vragen wel enige alertheid bij de strandgangers, want het strandwater is nog niet volledig opgewarmd. “De voorbije weekends waren al enkel strandposten bemand, maar dit weekend worden de inspanningen nog wat opgedreven”, zegt An Beun van IKWV. Wie verkoeling zoekt aan zee kan dit onder het waakzaam oog van de redders in Koksijde-Oostduinkerke, Oostende, De Haan-Wenduine, Blankenberge en Knokke-Heist.

Vanaf 14 juni extra posten

“We zetten zo’n vijftigtal mensen in komend weekend”, aldus Beun. “Het gaat bijvoorbeeld om onderwijzers die zich in een vrij weekend al beschikbaar stellen, maar we hebben ook jobstudenten die al gedaan hebben met hun examens en stages.” Vanaf 14 juni komen er nog een paar posten bij. In de zomermaanden worden naar jaarlijkse gewoonte alle posten bemand.

Oppassen voor koudeschok

Gezien de voorspelde tropische temperaturen bestaat de kans dat heel wat mensen zich in het water zullen begeven. “Maar we raden de mensen aan om eerst op het gemak in het water te gaan om al wat af te koelen, alvorens ze zich dieper in zee begeven. Als ze dat niet doen, bestaat er gevaar voor een koudeschok”, waarschuwt Beun.

Momenteel bedraagt de temperatuur van het strandwater zo’n 15 tot 16 graden. In de zomermaanden klimt dat tot 20 graden. IKWV vraagt aan ouders om beroep te doen op de anti-verdwaalarmbandjes voor hun kinderen. Die liggen inmiddels overal ter beschikking.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.