42 vissers konden rekenen op stillegvergoeding

Vlaamse vissers die ervoor kozen om vorig jaar tijdelijk niet uit te varen, konden rekenen op een stillegvergoeding. 42 vissers kregen de vergoeding effectief uitbetaald.

Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Bart Tommelein (Open VLD) aan Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V). “In een normale periode gaat 40 procent van de gevangen vis naar markten en horeca, maar de visserijsector werd zwaar getroffen door de coronacrisis. Ook de visprijzen kelderden. De stillegvergoedingen hadden gelukkig wel een positief effect en deden de prijzen opnieuw stijgen”, legt Tommelein uit.

Het afgelopen jaar vielen de visprijzen sterk terug doordat horeca en markten tijdelijk sloten. De Vlaamse regering voorzag daarom in een stillegvergoeding voor de Vlaamse vissers voor de periode van 1 mei tot en met 31 augustus 2020. De sector maakte onderling afspraken om te verzekeren dat de opname van die stillegperiodes voldoende gespreid zou gebeuren.

“Visserij zwaar getroffen”

Als antwoord op een vraag van parlementslid Bart Tommelein aan minister van Visserij Hilde Crevits blijkt dat 42 dossiers werden goedgekeurd. Er werden in totaal 37 vergoedingen à rato van 2.250 euro per week uitbetaald aan 15 vissersvaartuigen die behoren tot het klein vlootsegment. Daarnaast ging het om 68 vergoedingen à rato van 6.000 euro per week aan 27 vaartuigen behorende tot het groot vlootsegment. Minister Crevits liet eerder al weten dat er 110.812 euro Vlaamse steun en 332.437 euro Europese steun is uitbetaald.

“De coronacrisis trof zo goed als alle economische sectoren, maar een aantal kreeg te maken met een wel zeer scherpe terugval”, aldus Bart Tommelein. “Dat was ook het geval voor de Vlaamse visserijsector. Zij kregen een zware klap door de horeca die sloot en de markten die wegvielen. De steunmaatregelen, waaronder de stillegvergoeding, zijn voor onze visserijsector absoluut cruciaal. Het is positief dat heel wat vissers hier een beroep op deden.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.