4 windturbines in Zeebrugse achterhaven officieel in dienst

"Een eenvoudige druk op de knop samen met de medewerking van de wind volstond om de vier windturbines op hang te trekken. Op de foto v.l.n.r. Patrick Moenaert (Finiwo), Joachim Coens (MBZ), Kees-Jan Rameau (Eneco) , Renaat Landuyt (Portfineco/Finiwo/MBZ) Dirk De Fauw (Finiwo)."
Redactie KW

Portfineco en Eneco kondigden vandaag de officiële inhuldiging aan van het windmolenpark Libeccio.

De bouw, financiering en exploitatie van de vier windturbines op de terminals van Wallenius-Wilhelmsen Logistics Zeebrugge NV en Toyota Motor Europa NV/SA, is het resultaat van een samenwerking tussen de terminals en energieleverancier Eneco enerzijds en Portfineco (Havenbestuur MBZ/Finiwo) anderzijds. Dit project, in de achterhaven van Zeebrugge, bestaat uit 4 windturbines met een tiphoogte van 150m en een geïnstalleerd vermogen van 12MW.

Dit windmolenpark bevindt zich op de terminals van Wallenius-Wilhelmsen Logistics Zeebrugge NV en Toyota Motor Europe NV/SA en brengt op jaarbasis ongeveer 30 GWh op. Dit kan men vergelijken met de energievoorziening voor ongeveer 8.500 gezinnen op jaarbasis.

De haven van Zeebrugge biedt een unieke windrijke locatie en heeft nog een groot potentieel

“Eneco wil in België de partner bij uitstek zijn voor de ontwikkeling, productie en verkoop van duurzame energie. Daarom zijn we ook zo verheugd met dit project. De haven van Zeebrugge biedt een unieke windrijke locatie en heeft nog een groot potentieel. Het is dan ook belangrijk om dit potentieel optimaal te gebruiken om de hernieuwbare energie doelstellingen van de Vlaamse Regering tegen 2020 te bereiken”, aldus Thomas De Greef, Manager Vlaanderen, Eneco Wind Belgium.

“Dit project past perfect bij onze ambities om een Clean Port te zijn, waar schone lucht en duurzame oplossingen prioritair zijn. Zowel Wallenius-Wilhelmsen Logistics als Toyota Motor Europe zijn bedrijven in de autologistiek die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen”, zegt Joachim Coens, Gedelegeerd bestuurder MBZ.

(FN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.