240 ACV’ers houden protestmars in stadscentrum van Izegem

© Foto PVH
Redactie KW

Het ACV trommelde ruim tweehonderd leden op om een protestmars richting stadhuis van Izegem te houden. Daar uitten ze hun ongenoegen aan burgemeester – en Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA – Bert Maertens.

De optocht startte ter hoogte van de rotonde aan de Dam in Emelgem en via de Centrale Brug trok de colonne richting stadhuis aan de Korenmarkt.

“We mochten bijna 200 inschrijvingen noteren, maar uiteindelijk zijn we met 240 betogers op post”, aldus Joost Vanhauwaert van ACV Midden-West-Vlaanderen. “Dat doet ons goed, maar tegelijk blijft het jammer dat we deze optocht moeten organiseren.”

Onder een oorverdovend lawaai van ratelaars en een sirene bereikte de stoet het stadhuis, waar Bert Maertens in zijn functie als Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA werd toegesproken.

Alternatieven

Hij kreeg ook twee pamfletten overhandigd, met daarop de inspanningen van de middenklasse en die van de andere sociale lagen. “U zal zien dat uw regering van de middenklasse veel zwaardere inspanningen vraagt”, klinkt het. “En daar gaan wij niet mee akkoord. Er zijn alternatieven die de gewone man veel minder hard treffen en die kunnen wij meteen op tafel leggen. Dit beleid hakt veel te hard in op de koopkracht van de middenklasse.”

Bert Maertens uitte meteen zijn begrip voor de actie. “Ik heb respect voor wat jullie doen, want iedereen mag zijn mening verkondigen. Ook al strookt die niet met mijn opvattingen. Ik hoop enkel dat het debat op een beleefde en serene manier gevoerd zal kunnen worden, want wij staan open tot dialoog.”

Onderhoud met Geert Bourgeois

De burgemeester van Izegem betreurde het wel dat de ontmoeting plaatsvond voor het stadhuis van Izegem. “Want dit is immers geen Izegemse kwestie en valt ook niet onder mijn hoedanigheid als burgemeester van deze stad. Maar ik begrijp de verzuchtingen. En de besparingen zullen ons allemaal treffen. Al neemt dat niet weg wat we interesse hebben in de alternatieven, maar die zijn zeker niet allemaal de oplossing. We staan in ieder geval open voor een debat over een eventuele winstbelasting.”

Na de optocht trok de groep naar De Gilde in Izegem voor een lichte lunch. “Daarna gaat iedereen opnieuw naar de stakingspiketten in de regio”, zegt Joost Vanhauwaert.

Vanavond heeft een beperkte ACV-delegatie nog een onderhoud met minister-president Geert Bourgeois (N-VA), net voor de start van de Izegemse gemeenteraad.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.