24 urenstaking bij Bekaert in Zwevegem

Aan de ingang van Bekaert zetten vakbondsmilitanten van ACV en ABVV een stakingspost op. © JS
Redactie KW

De werknemers van de Bekaertvestiging Dramix in Moen leggen vandaag voor 24 uren het werk neer. Ook arbeiders en bedienden van de hoofdzetel in Zwevegem gaan donderdag niet aan het werk.

De directie van Bekaert kondigde in maart aan dat er enkele honderden naakte ontslagen op til waren. In ons land zouden 281 jobs sneuvelen. In Moen verdwijnen 70 jobs, in Ingelmunster 67 en in Deerlijk 106. In de hoofdzetel in Zwevegem verdwijnen nog eens 38 jobs. De Bekaert-afdeling in Moen zou allicht ‘wegens niet-competitieve productie’ sluiten en naar de vestiging in Petrovice (Tsjechië) verhuizen.

Sinds de plotse aankondiging heerst er veel onzekerheid bij het personeel. De vakbonden ACV en ABVV eisten wel meteen tekst en uitleg aan de onderhandelingstafel. Die onderhandelingen slepen nu al bijna een half jaar aan, terwijl het water tussen beide partijen sindsdien nauwelijks minder diep werd. Om de onderhandelingen niet nodeloos te ondermijnen wilde de vakbond vandaag geen inhoudelijke uitleg verschaffen over wat er nu precies op de onderhandelingstafel ligt.

Onzekerheid noopt tot staking

“Maar we kunnen wel de grote lijnen schetsen natuurlijk”, zegt Steven Van Eeckhoutte (54), Provinciaal Secretaris bij ABVV Metaal en opvolger bij Bekaert. “De prioriteiten van de directie stroken niet met die van de vakbonden. Er is dat gegeven van de naakte ontslagen, die wij naar een zo miniem mogelijk aantal willen terugdringen. Anderzijds zijn we ook zeer bezorgd over het feit dat het hart van Bekaert, de productontwikkeling, naar het buitenland zou verhuizen. Als zelfs de opbouw van de knowhow niet langer in eigen land gebeurt, dan is er maar weinig zekerheid meer. Het enige pluspunt is nog dat er in sommige gevallen tenminste naar een alternatief wordt gezocht, zoals in Ingelmunster. Daar maakt de productontwikkeling plaats voor Prototypebouw. Maar goed, wij hebben de voorbije maanden verschillende pistes voorgesteld, maar daar had het bestuur weinig oren naar. Vandaar deze staking van 24 uur.”

24 urenstaking bij Bekaert in Zwevegem

“Als zelfs de opbouw van de knowhow niet langer in België plaatsvindt, is er maar weinig zekerheid meer”

Vermoedelijk leggen zo’n 700 arbeiders, verspreid over zeven stakingsplekken, vandaag het werk neer bij Bekaert. Het aantal bedienden die mee zouden staken valt moeilijker in te schatten. Dit door het feit dat er voor hen glijdende werkuren gelden. Maar ook bij deze werknemersgroep is volgens Van Eeckhoutte de solidariteit groter dan anders. “Traditioneel is er bij de bedienden wat minder bereidheid tot staking, maar dat is nu niet het geval. De onzekerheid hakt er echt in bij de mensen, zelfs de niet-getroffenen wachten met een bang hartje af. Deze staking dient om de directie duidelijk te maken dat we het niet zomaar pikken dat de werknemers, zij die Bekaert groot en sterk hebben gemaakt, zomaar aan de deur worden gezet.”

Sfeer van wantrouwen

Bij de stakende arbeiders zelf is de teneur niet anders. Er heerst logischerwijs veel ongerustheid over de toekomst van het bedrijf. “Vroeger stond Bekaert altijd bekend als een bedrijf dat goed was voor zijn werknemers, maar dat is veranderd“, zegt een werknemer, liever anoniem. “Door alle gebeurtenissen van de laatste maanden is er veel wantrouwen ontstaan bij het personeel. En het zal moeilijk zijn om dat vertrouwen te herstellen. Hoe kun je hier dan ook niet negatief tegenover staan? Onze beste afdeling verhuisd naar het buitenland en op de koop toe weet niemand of hij morgen, dan wel volgende maand, zijn job nog heeft. Ik hoop dat de onderhandelingen morgen lang duren, in het andere geval zal het wellicht over zijn voor ons.”

24 urenstaking bij Bekaert in Zwevegem

Wet Renault

Van Eeckhoutte liet op het laatst toch nog een beetje in de kaarten van de vakbonden kijken. “In eerste instantie willen we natuurlijk zoveel mogelijk jobs redden. Blijkt dit niet mogelijk, dan vragen we het bestuur dat de Wet Renault gerespecteerd wordt. Mensen kunnen op andere posities tewerkgesteld worden, of moeten op z’n minst een financiële rugzak meekrijgen indien zij toch ontslagen zouden worden. Nu, het belangrijkste is dat de communicatie tussen het bestuur en de vakbonden en de directie nog niet spaak is gelopen. Morgen wordt een belangrijke dag. “

Morgenochtend, na de 24 urenstaking, gaat de vakbond opnieuw in alle sereniteit rond de tafel zitten met het Bekaert-bestuur. De constructie van een Sociaal Akkoord, waarin de toekomst van Bekaert in België wordt verzekerd, is dan het doel. De vergadering begint ‘s morgens vroeg. Bij de vakbond hoopt men in de loop van de dag “een stap vooruit te hebben gezet”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier