225 personeelsleden Westvlees in quarantaine na zeker 16 positieve gevallen in het bedrijf

Westvlees is een van de grootste producenten van vers en bereid varkensvlees in Europa. © Joke Couvreur
Olaf Verhaeghe

Bij vleesverwerkend bedrijf Westvlees uit Westrozebeke zijn sinds woensdag 225 werknemers van één afdeling in preventieve thuisquarantaine geplaatst en getest op het coronavirus. De voorbije dagen doken 16 besmettingen op bij het personeel. “We nemen het zekere voor het onzekere”, klinkt het bij Manuel Goderis van Westvlees.

Tussen maart en juli bleef het Westrozebeekse vleesverwerkend bedrijf Westvlees gespaard van het coronavirus, maar de voorbije dagen doken plots toch her en der besmettingen op onder het personeel. “We zagen inderdaad dat zeker 16 mensen (en niet 18 zoals het bedrijf eerder communiceerde, red.) van de snijafdeling positief bleken te testen op het virus”, duidt productmanager Manuel Goderis. “Daarop hebben we beslist om alle personeelsleden, 225 in totaal, van diezelfde afdeling preventief in thuisquarantaine te plaatsen en iedereen te testen.” Het aantal besmette personeelsleden kan de komende dagen dus nog fors oplopen.

Contacttracing

Waar het in eerste instantie nog om geïsoleerde gevallen leek te gaan, vormde zich volgens het contactopsporingsonderzoek al snel een cluster bij het bedrijf. “De contacttracing heeft hier vrij goed gewerkt”, aldus Manuel Goderis nog. “Samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid, met wie we in overleg zijn, is de interne verspreiding intussen zo goed mogelijk in kaart gebracht. Het gaat zowel om Belgen als niet-Belgen die bij ons werken, er is niet één specifieke groep die er tussenuit springt. We zien een link met de terugkeer na vakantie, maar uiteraard gaan onze zorgen nu vooral naar het zoveel mogelijk inperken van het aantal besmettingen. We nemen met deze grote quarantainemaatregel liever het zekere voor het onzekere.”

Volgens Manuel Goderis tonen de klanten en sectorgenoten van Westvlees een enorme solidariteit. De activiteiten op de getroffen afdeling worden tijdelijk overgenomen door zusterbedrijven. “Iedereen beseft het belang van deze strijd. ‘Morgen kan het aan ons zijn’, hebben we al vaak gehoord. En dat klopt. Wij zijn er maanden in geslaagd om het virus buiten te houden, maar in een paar dagen is het nu toch zover. Hopelijk blijft de verspreiding beperkt, maar daarvoor moeten we de testresultaten van al het personeel afwachten”, besluit hij.

Westvlees is lang niet het enige vleesverwerkend bedrijf of slachthuis waar het coronavirus verspreid raakt onder het personeel. Ook in tal van andere Europese landen zoals Nederland en Duitsland werd de sector al als een potentiële broeihaard voor het virus aanzien. Wel opvallend: in april testte Jos Claeys, ceo van Westvlees, positief op het virus.

Westvlees is sinds jaren een van de belangrijkste Europese producenten van vers en bereid varkensvlees. Het bedrijf verwerkt 1,4 miljoen varkens per jaar tot ruim 140.000 ton vlees. Het heeft klanten in 50 landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier