16.000 lichtpunten krijgen in Kortrijk slimme ledverlichting

Bert Herrewyn en Axel Weydts bij de nieuwe straatverlichting in de Handboogstraat. © KDS
Axel Vandenheede

In Groot-Kortrijk brandt de openbare verlichting elke nacht. Het stadsbestuur voerde vorig jaar een proefproject uit waarbij die verlichting tijdelijk werd uitgeschakeld, maar kreeg tal van klachten. “Nu willen we alle straatverlichting in de stad vervangen door ledverlichting”, aldus schepen Bert Herrewyn.

Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Het Licht Gaat Uit‘.

In de Kortrijkse regio doven veel steden en gemeenten op weekdagen een aantal uur per nacht de openbare verlichting. Maar in Kortrijk zelf wordt de openbare straatverlichting niet gedoofd. “In het najaar van 2016 startte het stadsbestuur een proefproject op waarbij de verlichting in woonomgevingen gedoofd werd tussen 23 uur en 5 uur”, legt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) uit. “De evaluatie was voorzien voor september van dit jaar. Maar we kregen zoveel klachten hierover binnen dat we in februari al besloten om het proefproject vroegtijdig stop te zetten.”

Sindsdien brandt de openbare verlichting opnieuw altijd in Kortrijk. Intussen maakte het stadsbestuur een nieuw verlichtingsplan op. In plaats van de verlichting te doven, kiest de stad – samen met distributienetbedrijf Eandis – voor slimme, dimbare ledverlichting. “We willen ons engagement nakomen in verband met het zuinig omgaan met energie en het verminderen van CO²-uitstoot“, aldus nog de schepen. “Ook Kortrijk ondertekende in 2013 het burgemeestersconvenant om tegen 2020 20 procent minder CO² uit te stoten.”

Ook in bestaande wijken

“We onderzoeken nu op welke manier we versneld onze straatverlichting met klassieke technologie kunnen vervangen door de veel zuinigere led-verlichting. In dat opzicht is Kortrijk een pionier. In nauwe samenwerking met Eandis gaan we alvast voor de uitrol van slimme, dimbare ledverlichting die werkt op basis van nieuwe technologieën en dit voor alle lichtpunten. Dat zijn er heel wat, 16.000 in totaal. Het gaat met andere woorden niet enkel om straatverlichting van nieuwe of opnieuw aan te leggen straten, ook de verlichting in bestaande wijken zal worden aangepakt.”

Eerder nam de stad al de beslissing om de verlichting van monumenten te doven om middernacht. De verlichting in de parken gaat sinds mei 2015 uit tussen 23 uur en 6 uur. Deze maatregelen werden wel positief geëvalueerd en blijven daarom gelden.

Spiere-Helkijn volgt

Spiere-Helkijn wil alvast het voorbeeld van Kortrijk volgen en op termijn zijn openbare verlichting vervangen door ledverlichting. “Momenteel worden de lichten in de gemeenten niet gedoofd en dat zal ook nooit gebeuren”, licht schepen van Leefmilieu Rik Vandevenne (LB) toe. “De reden is dat er heel weinig openbare verlichting in de gemeente is. De meeste straatverlichting staat langs de gewestwegen en dat is de bevoegdheid van de Vlaamse overheid. Wel is er een project in de maak om de bestaande verlichting langs de gemeentewegen te vervangen door ledverlichting.”

(AXV-GBA)

En in de andere gemeenten?

In Avelgem liep tussen maart 2016 en juni 2016 een proefproject, waarbij elke nacht alle lichten werden gedoofd van 23 uur tot 5 uur. Sinds half december werd dit aangepast: de lichten worden nu gedoofd tussen 23 uur tot 4.30 uur, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht.

In Harelbeke wordt sinds 1 oktober 2015 alle verlichting op de gemeentewegen gedoofd van maandag- tot en met donderdagnacht, telkens van 23.30 uur tot 4.30 uur. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond is de openbare verlichting niet gedoofd. Sinds het najaar van 2016 zijn vooral in landelijk gebied 320 lichtpunten (in Harelbeke zijn er 5.250), vnl. in het landelijk gebied definitief gedoofd. Een besparing van 100.000 euro per jaar.

In Kuurne wordt de openbare verlichting sinds juli dit jaar gedoofd van maandag- tot en met donderdagnacht, telkens van middernacht tot 5 uur.

In Zwevegem koos het gemeentebestuur niet voor het doven van de openbare verlichting ‘s nachts. Wel werd een aantal stappen gezet naar een zuinige en veilige openbare verlichting zoals het dimmen van openbare verlichting in verkavelingen (50 procent tussen 22 uur en 6 uur), het vervangen van hoge verbruikers, het nachtelijk doven van monumentverlichting en het gebruik van ledverlichting.