138 banen bedreigd bij Lunch Garden

Er kunnen geen maaltijden meer afgehaald worden bij Lunch Garden. © belga
Redactie KW

Bij restaurantketen Lunch Garden, dat in onze provincie vestigingen heeft in Brugge, Kortrijk, Jabbeke en Waregem, staan 138 van de ongeveer 1.100 banen op de helling. Er zouden voorlopig geen vestigingen gesloten worden.

De directie maakte die intentie tot herstructurering dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad bekend. De precieze gevolgen voor het personeel en de restaurants worden besproken in de onderhandelingen met de directie.

Lunch Garden zegt net als andere horecabedrijven door de coronacrisis zwaar getroffen te zijn. Daarom wil de keten kosten besparen en zegt het bedrijf geen andere keuze te hebben dan het personeelsbestand in te krimpen, met maximum 138 banen.

Het bedrijf wil het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk vermijden. Er werd wel aangekondigd dat 74 personeelsleden gebruik zouden kunnen maken van SWT, het vroegere brugpensioen.

De directie zegt ervan overtuigd te zijn “dat Lunch Garden door deze stap te zetten haar positie als gevestigde waarde zal behouden”. Of het transformatieplan ook betekent dat er filialen gesloten worden, daarover is voorlopig niks bekend.

Weinig vertrouwen

De vakbonden hekelen dat ze tijdens die ondernemingsraad bitter weinig toelichting kregen bij het nieuwe transformatieplan dat de directie volgend jaar wil invoeren. “Het bedrijf kampt inderdaad met liquiditeitsproblemen, maar voor de coronacrisis hadden we ook al handen tekort”, zegt ABVV-secretaris Bjorn Desmet. “Wat zit achter het plan, behalve besparingen?”, vraagt hij zich af. “We hebben niet de indruk dat dit weloverwogen is.”

Het plan van de directie bestaat erin meer en jongere klanten te lokken. De vakbonden horen die riedel al jaren. “Er is geen visie, geen toelichting bij hoe ze die ambities willen verwezenlijken”, klinkt het.

In de huidige directie is er dus weinig vertrouwen bij de vakbonden. Annick Van Overstraeten, die “het bedrijf vanbinnen en vanbuiten kende”, stapte in mei al op. Enkele weken geleden was er ook het plotse vertrek van financiële topman Frank Gysbrechts.

Voor het personeel was dat een nieuw signaal dat er een reorganisatie op komst was. De nieuwe CEO, Ann Biebuyck, was tot 2017 zeven jaar lang aankoopdirecteur. “Maar CEO is toch nog iets anders dan aankoopdirecteur”, zegt Desmet. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier