115 bezwaarschriften tegen bouw loods op luchthaven: “Overlast zal hele stad treffen”

Jacques Denecker en Marcel Heintjens van Wiloo geven de bezwaarschriften af in het stadhuis.© GLO
Jacques Denecker en Marcel Heintjens van Wiloo geven de bezwaarschriften af in het stadhuis.© GLO
Redactie KW

Wiloo (Werkgroep impact luchthaven Oostende) gaf deze morgen 115 bezwaarschriften af in het Oostendse stadhuis. Ze dienen bezwaar in tegen de bouw van een grote luchthavenloods in de Rolbaanstraat. Volgens Wiloo zal dit leiden tot dagelijks 150 trucks die op en af zullen rijden.

Momenteel loopt er een openbaar onderzoek voor de bouw van een grote luchthavenloods in de Rolbaanstraat voor de firma Versluys Logistics NV.

“De aanvraag betreft een gebouw met oppervlakte van zo’n 12.300 m² en met een hoogte van 17 meter”, legt Jacques Denecker van Wiloo uit. “De constructie nabij de Torhoutsesteenweg zal parking bieden voor niet minder dan 60 vrachtwagens. De aanvrager stelt dat er bij vol gebruik dagelijks 150 trucks – 20-tonners – en zo’n 3.000 ton goederen op en af zullen rijden. Dit zal ongetwijfeld impact hebben op de verkeerstromen in de buurt en op de toegangswegen tot de stad en langere files veroorzaken. Vrachtwagenroutes naar het Kennedyrondpunt worden niet uitgesloten. Niettemin werd geen mobiliteitsstudie opgemaakt.”

Meer vliegverkeer en nachtlawaai

Volgens Denecker kan het niet anders dan dat hierdoor het vliegverkeer ook snel zal toenemen. “Gezien de plannen heeft om e-commerce activiteiten aan te trekken, betekent dit dat vooral het nachtlawaai voor de omwonenden van de luchthaven explosief zal stijgen”, meent hij. “Pakjesluchtvracht betekent dat vrachtvliegtuigen hoofdzakelijk ‘s nachts landen en opstijgen. De overlast zal niet enkel beperkt blijven tot de omwonenden maar de hele stad treffen.”

Buurt niet ingelicht

“Op korte termijn konden wij 115 bezwaarschriften verzamelen, maar het zullen er ongetwijfeld meer zijn”, gaat hij verder. “Het is onvoorstelbaar dat men voor zo’n groot dossier de buurt niet heeft ingelicht. Het bordje hangt in een doodlopende straat waar niemand komt!”

Wiloo geeft aan dat ze zullen strijden tot het einde. “Dit is onvoorstelbaar, en dan nog met Groen aan boord in Oostende. Oostende wil een duurzame stad zijn tegen 2050. Waar zijn de ecologische principes?”

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) wenst nog niet te reageren op de bezwaren van Wiloo. “Nu uitspraken doen is voorafname doen op de beslissing die genomen moet worden op basis van objectieve behandeling van alle elementen en adviezen in het dossier, die we op vandaag nog niet allemaal kennen. De overheid moet daar neutraal in handelen. Wij zijn geen actiegroep”, beklemtoont hij.

(GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.