1 op 5 horecazaken houdt maandag de deuren dicht

© Getty Images/iStockphoto
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Hoewel het van de Nationale Veiligheidsraad mag, zullen toch 1 op de 5 horecazaken morgen hun deuren gesloten houden. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 1.800 horecazaken. “En van de zaken die toch zullen openen, zal 90 procent dit moeten doen met verlies”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Eindelijk is het zover: vanaf morgen mogen de cafés en restaurants hun deuren weer openen. Toch zal 1 op de 5 dit niet doen. Dat blijkt uit een grote rondvraag bij 1.800 horecazaken van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). De zaken kunnen de veiligheidsmaatregelen niet naleven, vrezen dat ze geen klanten zullen zien of dat ze nog niet rendabel zullen zijn.

“Veel uitbaters vinden de maatregelen in ons land te streng”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Vooral de 1,5 meter afstand tussen de tafels, de verplichte mondmaskers voor het personeel en het feit dat ze later dan in de buurlanden mogen heropstarten, vinden ze nogal strikt. In Frankrijk hoef je maar 1 meter afstand te bewaren, in Nederland hoeft het personeel geen mondkapje te dragen.”

“Van zij die morgen wél openen, vreest 90 % dat ze dit zullen doen met verlies”

Van zij die morgen wél openen, vreest 90 procent dat ze dit zullen doen met verlies. “De zaakvoerders verwachten de helft van hun klanten, terwijl ze minstens 70 procent nodig hebben om uit de kosten te geraken. Nu al vreest een kwart van de uitbaters deze crisis niet te overleven. Nog eens 25 procent vreest dat ze in de gevarenzone zitten en bijkomende steun absoluut nodig hebben om een faillissement af te wenden.”

Grotendeels tevreden met steun

Die steun komt er. Om de horeca te helpen, besliste de superkern – de partijen die de regering-Wilmès volmachten geven én de top van de federale regering – zaterdag om de btw op niet-alcoholische dranken tot eind dit jaar te verlagen naar 6 procent. Ook loopt het systeem van tijdelijke werkloosheid tot eind dit jaar door.

“Maar het belangrijkste voor ons is dat het overbruggingsrecht wordt verlengd tot 31 augustus, en mogelijk zelfs tot en met 31 december”, reageert Christine Mattheeuws grotendeels tevreden op de beslissingen. “Alleen hadden we gehoopt dat er ook een volwaardige oplossing zou komen voor de huur, zeker nu de hinderpremie van 160 euro per dag wegvalt. Daarnaast blijven we ijveren voor een halvering van de afnameverplichting. Het is duidelijk dat de horeca de normale hoeveelheden in deze tijden niet kan verkopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier