Ecobrug moet toeristische zone en strand verbinden

Redactie KW

Bredene Hoe raak je vanuit de toeristische zone veilig en zonder confrontatie met tientallen meters beton het Bredense strand op ?

Twins Invest en Consult kreeg vorig jaar een toelage uit het Kustactieplan III voor de opmaak van een haalbaarheidsstudie rond een ecobrug over de Koninklijke Baan ter hoogte van het Staf Versluyscentrum.

Johan Kindt nam ook nog eens een jong architectencollectief – Room uit Brussel – onder de arm om zijn op het eerste zicht even opmerkelijke als innoverende project vorm te geven. De samenwerking resulteerde in een Ecobrug, die de toeristische zone en het Staf Versluyscentrum rechtstreeks met de achterliggende duinen van de Paelsteenpanne en het strand aan reddingspost 6 verbindt.

“Een ambitieus project”, zo bekent Kindt, “maar een die voor badplaats Bredene van onschatbare waarde kan zijn.”

Hoewel respect voor de natuur en synergie met het landschap voorop staan, oogt de houten brug toch futuristisch. Breed aan de zijde Kapelstraat en Staf Versluyscentrum spreidt de brug eenmaal over de Koninklijke Baan zijn zijpaadjes uit als tentakels.

Voor Johan Kindt is de brug echter geen doel op zich maar een middel. “Een middel om de event- en congresfaciliteiten van het Staf Versluyscentrum te optimaliseren. Bedrijven die vandaag naar het Staf Versluyscentrum afzakken voor een personeelsactiviteit, hebben aan de aanpalende minigolf en gocartpiste geen boodschap. Een rechtstreekse verbinding met het strand biedt echter wel heel wat nieuwe sportmogelijkheden.”

“We hebben het project al begroot op minimaal 12,5 miljoen euro. Daarvoor moeten we uiteraard de nodige kandidaat-investeerders opsporen. Dat dit staaltje van conceptuele architectuur uniek zou zijn voor de Vlaamse kust, en ver daarbuiten, staat natuurlijk ook buiten kijf”, besluit Kindt. (MM)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 27 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier