Duncan Claeyssens, de man achter het Dossier Costers

Redactie KW

De naar Antwerpen uitgeweken Bruggeling Duncan Claeyssens werkt sinds acht jaar voor Woestijnvis. Voor het programma Man bijt hond gaat Duncan elke week op zoek naar archiefbeelden voor de rubrieken ‘Dossier Costers’ en ‘Het gesproken dagblad’.

„Ik ben na mijn studies toevallig niet bij een krant, maar via een vriend bij Filmnet binnengeraakt”, vertelt Duncan Claeyssens. „Zo sukkelde ik toch de wereld van de televisie in én ik ben erin gebleven. Acht jaar werkte ik bij Filmnet, dat een paar keer van naam veranderde. Nu is dat Telenet Prime. In 1996 begon Filmnet met een eigen sportbetaalzender : Supersport. Daarvoor werd onder meer Wouter Vandenhaute binnengehaald. Met Supersport waren we voor het eerst écht televisie aan het maken.” Zo belandde hij ook bij Woestijnvis.

Man bijt hond

Na een paar jaar belandde Duncan toch bij Woestijnvis. „Mijn naam was daar blijkbaar altijd blijven circuleren. Acht jaar geleden hadden ze iemand nodig voor Man bijt hond. Ik was geïnteresseerd en werd beeldresearcher. Daardoor word ik aanzien als de archiefman van Man bijt hond. Ik begon bij Het lied van de week, maar nu moet ik archiefbeelden zoeken voor twee rubrieken : Dossier Costers en Het gesproken dagblad . Ik zit ook bij de brainstormingsessies voor die rubrieken.”

Gustaaf Costers

De naam van Gustaaf Costers was niet onbekend bij de redactie van Man bijt hond”, wijst Duncan Claeyssens op de uitgebreide databank ten huize Woestuinvis. „Gustaaf was een vaste studiogast in heel wat programma’s. Hij en zijn vrouw hebben in zowat elk programma met een studiopubliek gezeten. Voor onze rubriek hadden we iemand nodig met een sprekende kop. Iemand die ook nog eens wílde meewerken. Want je moet nu eenmaal bereid zijn om 39 weken lang, elke dinsdag, mee te werken. “

Weetjesmens

“Gelukkig stemde Gustaaf toe. Op maandag zit ik een hele dag samen met Stijn Vrancken, die de rubriek bedacht”, vertelt Duncan. „De dag erna ga ik op zoek in de beelddatabank, op YouTube en op Google Earth om alles in te vullen met beelden. Dat is heel tof om te doen. Ik ben nogal een weetjesmens, maar ik leer door die rubriek nog veel bij. Dossier Costers is ook een goed excuus om archiefbeelden en leuke filmpjes te laten zien. Stapje per stapje komen we bij de zotste dingen terecht.”…

(TV)

Uitgebreid interview in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 23 april 2010

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.