Dossier ring rond Diksmuide terug naar af

Redactie KW

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen keurt het traject van de nieuwe Diksmuidse ring gedeeltelijk af. Het omstreden stuk van de spoorweg tot de Kaaskerkestraat stuit op een ministerieel njet. Dat bevestigt zijn kabinet. Meteen na het uitlekken van het nieuws hielden de inwoners van de Kaaskerkestraat een spontaan vreugdefeestje. Burgemeester Lies Laridon vreest dat er door de afkeuring geen ring komt en dat ook andere plannen in het gedrang komen.


„Op advies van zijn administratie keurde de minister het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Diksmuidse ring maar gedeeltelijk goed”, aldus Gunter Joye, woordvoerder van Van Mechelen. „Daar zijn drie redenen voor. Vooreerst zijn er vragen bij de verkeersveiligheid in de Kaaskerkestraat, die heel vaak gebruikt wordt door fietsers en schoolgaande jeugd. Daarnaast is te weinig rekening gehouden met de ontsluiting van het nieuwe bedrijventerrein in Kaaskerke. Het huidige tracé sluit niet aan op dat bedrijventerrein en dat is toch wel een beetje gek. Tot slot vinden we in het dossier onvoldoende garanties dat het echt een oplossing is voor alle verkeersproblemen in Diksmuide.”
Joye denkt niet dat de beslissing van de minister voor veel uitstel zal zorgen. „Wellicht kan de provincie vrij snel een nieuw dossier indienen. Naar ik vernam liggen er voor dat gedeelte van de ring toch enkele alternatieven in de kast. Ik denk dat het allemaal vrij snel kan gaan.” Het bekende alternatief bestaat erin om de ringweg langs de spoorweg tot aan de Oudekapellestraat te laten lopen. Vraag is echter of dit zo vlot goedgekeurd zou raken. Schepen Kurt Vanlerberghe stelde bijna een jaar geleden in onze krant dat het alternatieve tracé door beschermd natuurgebied loopt en al helemaal op geen goedkeuring hoeft te rekenen door het verzet van de afdeling Natuur van de Vlaamse overheid.

„Alternatief is beter”


„Spijtig dat de zaak hierdoor opnieuw wordt uitgesteld, maar wij wijzen ook het stadsbestuur met de vinger”, zegt gemeenteraadslid Jan Van Acker, fractieleider van Idee 2006. „De stad heeft nagelaten om betere voorstellen te onderzoeken. CD&V was aanvankelijk ook voorstander van het traject naar de Oudekapellestraat, maar stelde – wellicht onder invloed van de coalitiepartner – zijn standpunt bij. Een ringweg dwars door Kaaskerke vinden wij een slechte zaak. We moeten er echt een dorp voor opofferen. En dat terwijl het traject langs de spoorweg veel minder hinder met zich brengt. Het vraagt er bijna om. Het klopt niet dat daar biologisch waardevol natuurgebied ligt. Dat ging ik na bij het kadaster.”

„Mogelijk geen ring”


Het stadsbestuur van Diksmuide was nog niet officieel op de hoogte van het standpunt van de minister. Burgemeester Lies Laridon reageert dan ook onder voorbehoud. „Als het klopt dat een deel van het traject van de ring niet is goedgekeurd, dan mogen we van nul herbeginnen. Een ander tracé zal niet automatisch goedgekeurd worden. We hebben het alternatief naar de Oudekapellestraat onderzocht, maar diverse administraties adviseerden negatief. Dat traject is afgewezen van hogerhand en ik zou het merkwaardig vinden mocht het nu opeens toch vlot goedgekeurd raken.”
„We gaan met het hele dossier terug naar af. Het zou zelfs kunnen dat er nu geen ring komt”, vreest burgemeester Laridon. „Ook andere zaken komen in het gedrang, want de afbakening van het kleinstedelijk gebied is aan dit dossier gekoppeld. Daar hangen onder meer de uitbreiding van de sportterreinen, een nieuw politiekantoor, een fuifzaal, een speelbos en nieuwe gronden voor economische activiteiten aan vast. Als dat allemaal niet gerealiseerd kan worden, mogen we dat op rekening schrijven van de liberalen, hier Idee 2006.”

Vreugdefeestje


In Kaaskerke bracht het nieuws maandagavond een vreugde-uitbarsting teweeg. „Noem het een spontane bijeenkomst”, zegt Annemie Borra, die het nieuws maandag vernam en prompt briefjes in de bussen van de buren stopte om hen uit te nodigen om nog dezelfde avond in haar tuin een glas te drinken. „Een 50-tal mensen kwamen af”, aldus Annemie. „Met mijn grote achteruit zal ik zelf niet veel last hebben van de ring, maar ik leef mee met de mensen rondom. Ik hield hier 15 jaar winkel en ken iedereen. Een ring door de achtertuin van de mensen, vlak in het dorp… In Kaaskerke hebben we daar een heilige schrik voor. En nu zijn we zo opgelucht. Ja, ik ben lid van Idee 2006, maar politiek heeft hier niets mee te maken. Iedereen hier is gelukkig met deze beslissing.”
(Hannes Hosten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier