Dokwerkers plannen deze week nog geen acties

Redactie KW

Er komen in de havens geen acties voor maandag, zegt Michel Claes van ACV-Transcom over de stakingsdreiging bij de Vlaamse havenarbeiders. De vakbonden ACV, BTB en ACLVB delen donderdag wel nog de hele dag pamfletten uit in de havens. Als er zondagavond geen witte rook is over de loskoppeling van de cao-onderhandelingen en de werkgeverseisen over onder meer elektronische aanwerving ter vervanging van de huidige aanwervingslokalen, plannen de vakbonden maandag in gemeenschappelijk front prikacties.

“De werkgevers hebben nog tot zondagavond de tijd om een oplossing te zoeken”, zegt Claes. “Zoniet beraden we ons maandagmorgen over acties.”

De vakbonden zijn niet van plan meteen het werk neer te leggen. “Er is veel werkloosheid”, legt Claes uit. “We plannen gerichte acties. Dat kan in alle havens. Dus zowel in Antwerpen, Brussel, Gent, Oostende als Zeebrugge.”

Claes zegt nog dat de werkgevers nog deze week zouden overleggen. Donderdag waren al vergaderingen belegd met een sociaal bemiddelaar.

De werkgevers willen het overleg over de cao 2009-2010 voor de
havenarbeiders koppelen aan voorstellen om de havens slagkrachtiger te maken. Met name de afschaffing van de aanwervingslokalen – het zogenaamde kot – door een elektronisch systeem is voor de vakbonden een groot struikelblok. Ze wijzen een koppeling van de werkgeversprioriteiten aan de cao-onderhandelingen af. (Bron: Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.