Doedelzakspelers herdenken in vroege ochtend 100 jaar wapenstilstand

© ML
Redactie KW

Vroege doedelzaktonen vormden vanmorgen om 6 uur op diverse plaatsen in onze provincie de muzikale ouverture van 11 november 2018, de dag waarop wereldwijd het einde van de Eerste Wereldoorlog en de Wapenstilstand van precies een eeuw geleden wordt herdacht.

Oostendenaar Luc Vermeylen (51) was één van de meer dan 2000 doedelzakspelers wereldwijd die vanmorgen stipt om 6 uur plaatselijke tijd, het tijdstip waarop een eeuw geleden de Wapenstilstand in Compiègne werd ondertekend, met de tune van ‘Battle’s Over’ de Eerste Wereldoorlog herdacht.

De piper stond opgesteld op de Zeedijk ter hoogte het Provinciedomein Raversijde tussen Oostende en Middelkerke. Een symbolische locatie: in die omgeving is o.a. de kustbatterij Aachen uit W.O.I gelegen en de zee vormde niet alleen het weids klankbord van de muzikant maar was ook het decor van intense duikbootoorlogen in de Groote Oorlog met o.a. Oostende en Zeebrugge als belangrijke uitvalbases.

Het initiatief van die once-in-a-lifetime tribute om op de dag en uur van de ondertekening van het einde van W.O.I. dit lied te spelen ging uit van de College of Piping uit het Schotse Glasgow. Het werd ondanks het vroege uur, een gure wind een ingetogen korte plechtigheid bijgewoond door ca. twintig mensen.

In onze provincie waren nog doeldezakspelers met ‘Battle’s Over’ te beluisteren: Andrew Jones was piper van dienst aan het Memorial To The Missing in Ploegsteert, Caroline Henton stond aan de Ieperse Menenpoort , Jeroom Debouver aan Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, Sven Berg aan het Hedge Row Trench Cemetary, aan de Palingbeek in Ieper en Wim Rubbens aan de Black Watch Corner in Zonnebeke.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.