Dit was 2008 in uw (deel)gemeente

Redactie KW

In alle gemeenten en deelgemeenten liet 2008 zijn sporen na en het ene spoor maakte al meer indruk dan het andere. Ons geheugen selecteert vaak eigenzinnig en om ons geheugen te helpen ging de redactie op zoek naar hét feit van het jaar in uw (deel)gemeente.

Klik hier voor een interactieve kaart met de belangrijkste feiten van 2008 in uw (deel)gemeente.

Hieronder vindt u alvast een alfabetisch overzicht.

Aalbeke * Groot protest is er als blijkt dat Houthandel Vandecasteele een fiets- en wandelpad niet wil heraanleggen zoals in 2005 werd overeengekomen. De firma stelt een alternatief voor, maar dat stoot op nog meer protest. Het Vlaams Gewest schaart zich achter de dorpsbewoners en beslist dat het pad moeten worden aangelegd zoals afgesproken in 2005. Maar… het pad ligt er nog altijd niet.

Aarsele * Enkele Aarseelse verenigingen vieren van het jaar een memorabel jubileum. De Wielersportvrienden en de Toneelvrienden mogen 50 kaarsjes uitblazen. De Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia viert dan weer haar 125ste verjaardag.

Aartrijke * In april legt een bijzonder hevige brand vier panden in de as in het centrum van de gemeente. Jean Brusseel, eigenaar van een tattoozaak, en zijn vrouw Annick Denys van broodjeszaak Fast Snack, kunnen aan het vuur ontsnappen en komen met de schrik vrij. Later dit jaar haalt Annick opnieuw het nieuws als ze drie meisjes uit de handen van een kinderlokker kan houden.

Abele * Het voormalige meisjespensionaat wordt, onder meer tijdens de WAK-kere Westhoek, een echt kunstencentrum. Vzw ‘t Pensionaat heeft het historische gebouw van de ondergang kunnen redden.

Adinkerke * De handelaars langs de Dijk in Adinkerke protesteren begin oktober. Ze vrezen dat vele handelszaken onbereikbaar raken als ook de Garzebekeveldstraat wordt opengelegd op het moment dat de Dijk tussen de Moeresteenweg en de Garzebekeveldstraat nog open ligt. Maar intussen is de Dijk weer toegankelijk en is het probleem opgelost.

Alveringem * Na vele jaren van voorbereiden en vergaderen, vertrekt het dossier ‘Bouw nieuw rusthuis’ voor Alveringem begin december eindelijk naar Brussel. Het is nu wachten op subsidies.

Anzegem * De Kruisweg en de Kerkstraat worden heraangelegd. De kruisweg van de Kruisweg is zowat voorbij, maar nu volgt nog de Kerkstraat. Met wegwerkzaamheden van een heel ander kaliber : metersdiepe rioleringen aanleggen. Eens die werken achter de rug krijgen de dertigtonners weer vrije doorgang door het centrum van Anzegem.

Ardooie * Na Hollywood heeft nu ook Ardooie er een : een Walk of Fame. In het voetpad op het marktplein krijgen bekende dorpsbewoners Marc Degryse, Laura Lynn, Veerle Dejaeghere en Filip Vanhaecke een ster, goed voor eeuwige roem en dankbaarheid vanwege de gemeente.

Assebroek * Er wordt heel druk gebouwd. Het project-van Hollebeke nadert zijn voltooiing. Kavels op Klein Appelmoes, de Sint-Trudostraat en Michel van Hammestraat wachten op bouwvakkers. Gemeentediensten verhuizen naar nieuwbouw Daverlo Assebroek, waar er ook een nieuwe sporthal en een bibliotheek komen.

Avekapelle * Vanaf 1 september vindt enkel nog om de drie weken ‘s zondags een eucharistieviering plaats in de Sint-Michielskerk. Hubert Fraeyman gaat er voor. De parochianen zouden het liever anders zien en hopen lange tijd dat de misviering iedere zondag kan blijven plaatsvinden.

Avelgem * Belangrijk realisatie was de bouw van de tweede vleugel van Sporthal Ter Muncken. Al jaren kampten de Avelgemnaren met een tekort aan ruimte en infrastructuur om ook minder populaire sporten te beoefenen. Dat euvel is nu weg. Anderhalve maand geleden ging de nieuwe sportzaal open.

Bavikhove * De Sint-Amandusparochie mag Marc Coudijzer (60) als nieuwe parochieherder verwelkomen. Volgend jaar is het 35 jaar geleden dat hij tot priester werd gewijd. Het is de Harelbeekse deken Wilfried Aneca, die namens de bisschop, Marc Coudijzer tot nieuwe pastoor aanstelt.

Beernem * De officiële opening van de nieuwe fietsbrug over het kanaal Gent-Brugge groeit uit tot een volksfeest. Al in de vooravond is de biervoorraad helemaal soldaat gemaakt, enkele uren later al worden de laatste flessen jenever gekraakt.

Beerst * Op zaterdag 11 oktober wijdt de bisschop in de Sint-Niklaaskerk Harold Debusschere tot permanent diaken. Als voorbereiding op zijn diakenwijding trekt de Beerstenaar in veertig dagen te voet naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

Bekegem * Het wordt een rustig 2008. Het dorp beleeft zijn hoogtepunt met ‘Bekegem Speelt Met Vuur’. Dan komt het volk massaal naar buiten. Tijdens de ommegang trekken gekostumeerde fakkeldragers door de straten van het dorp.

Bellegem * Niet minder dan 12.000 wielerfans komen zondag 6 april naar Bellegem dat dit jaar Dorp van de Ronde is. Als eerbetoon aan Bellegemnaar Germain ‘Mentie’ Derycke, die in 1958 de Ronde van Vlaanderen won. Het wordt een groot dorpsfeest. Zo succesvol dat alle cafés ‘s avonds zonder bier vallen.

Beselare * Op 2 november speelt voetbalploeg EVC Beselare het nieuwe terrein in. Het krijgt de naam ‘t Heksenpling. Op het oude plein komt het nieuwe cultureel centrum.

Beveren-aan-de-IJzer * In een bijgebouw van Vrije Basisschool De Libel wordt half september een buitenschoolse kinderopvang geopend. Onthaalmoeder is Sofie Boury uit de Kallestraat in Beveren.

Beveren-Leie * Woningbouw Huyzentruyt tovert de site van het vroegere spaanplatenbedrijf Interlin om tot een moderne woonwijk in een groene omgeving. De plannen bestaan al jaren, maar omdat de subsidie voor de afbraak van de oude gebouwen en de sanering van de vervuilde grond zo lang op zich liet wachten, komt er pas in het najaar schot in de zaak.

Beveren-Roeselare * Nadat de schandpaal van de hoeve Vanneste, een stuk uit 1778, ruim een eeuw als poorthouder dienst deed, wordt de schandpaal van Beveren weer in ere hersteld op het dorpsplein. Dat gebeurt onder impuls van de Maten van Peegie.

Bikschote * Op het Europees Kampioenschap schiet het team van de Ieperse firma Ypes de pompoen 544 meter ver en daarmee schieten ze ook het wereldrecord aan flarden.

Bissegem * De verkiezing van Leie-Ambassadrice zit presentator Ignace Crombé niet mee. Alicia Allaert uit Waregem wordt de titel ontnomen wegens fouten in de puntentelling. Sophany Ramaen uit Menen krijgt de titel. Maar de fout blijft niet zonder gevolgen : de leden van het Leie-comité nemen kort daarna ontslag.

Blankenberge * Nostalgie troef in het nieuwe Belle Epoque Centrum. De stad heeft drie typische huizen uit het historische verleden gerenoveerd. Met oog voor detail toont de nieuwste toeristische troef hoe de Belgische kust er vroeger in haar volle glorie uitzag. Een aanrader voor regenachtige stranddagen.

Boezinge * Twee fenomenen verdwijnen. Noël Dewulf en Magda Deschodt van privé-zwembad Hydra houden het na 36 jaar voor bekeken en ook het negentig jaar oude dorpswinkeltje Degandt sluit voorgoed de deuren.

Booitshoeke * Vijf Vlaamse parlementsleden luiden de alarmklok, o.a. voor Booitshoeke. Ze willen vermijden dat de eigenheid van de hinterlanddorpen opgeofferd wordt aan de vraag naar (tweede) verblijven in de nabijheid van de kust en de daarop inspelende vastgoedsector.

Bossuit * Het bezoekerscentrum van de VVV West-Vlaamse Scheldestreek in het Pompgebouw van Bossuit haalt goeie cijfers. De arrangementen die men tijdens de grote vakantie aanbod waren een schot in de roos. Er kwamen veel dagjestoeristen over de vloer. Voor hen wordt nu de permanente tentoonstelling grondig vernieuwd.

Bovekerke * Het kloostergebouw in het centrum van Bovekerke, dat al twee jaar leegstond sinds het vertrek van de laatste zusters, werd in 2008 verkocht aan een vennootschap die er seniorenflats of gezinswoningen wil op neerpoten. Het zal het uitzicht van het centrum meteen een andere dimensie geven.

Bredene * Bouwwoede in Bredene. Dit jaar wordt met de bouw van het nieuwe vrijzinnig centrum de Fakkel en van het Sociaal Huis gestart. De kostprijs van dat laatste zou trouwens minstens 1 miljoen euro hoger liggen dan aanvankelijk geraamd.

Brielen * Pierrette Van Damme houdt het na 55 jaar voor bekeken. De 70-jarige kapster wil genieten van haar pensioen.

Bulskamp * Op zondag 1 juni wordt het Coberghersportpark officieel geopend door het stadsbestuur. Waar vroeger alleen voetbal mogelijk was, kunnen nu 22 verenigingen, samen meer dan 1.500 leden sterk, hun gading vinden.

Dadizele * Op de laatste zondag van mei gaat het heraangelegde Park Mariënstede weer open. Het compleet heringerichte park, vijf hectare groot, is toegankelijk voor iedereen, maar blijft vooral de tuin van de bewoners zelf. De wandelwegen zijn dan ook voortaan aangepast voor rolstoelgebruikers.

Damme * Vrij en toch gebonden. Burgemeester Dirk Bisschop wordt in de herfst als beleidsverantwoordelijke vrijgesproken voor een ongeval met dodelijke afloop. Op de plaats van het ongeval zou de signalisatie onvoldoende duidelijk geweest zijn. Op 6 december stapt de Damse burgemeester in het huwelijksbootje met Sabine De Blieck.

De Haan * De Haan wordt verkozen tot het mooiste dorp van West-Vlaanderen én tot tweede mooiste dorp van Vlaanderen. In de Vlaamse verkiezing moet de kustgemeente enkel het Limburgse dorp Oud-Rekem voor zich laten.

De Klijte * Delphine Lanssens wil in 2012 naar Londen om er deel te nemen aan de Olympische Spelen. Ze gaat dressuur, maar weet niet of ons land amazones naar Londen zal sturen.

De Moeren * Het douanehuisje ter hoogte van de Moeresmisse krijgt een opknapbeurt. Postbode André Pinson ijverde voor de restauratie en is in zijn nopjes met het resultaat. „Het moet voor De Moeren een bijkomende toeristische attractie worden”, verduidelijkt hij.

Dentergem * Begin dit jaar wordt brouwerij Riva failliet verklaard. De schuldenlast bedraagt ruim 20 miljoen euro en vijftig mensen moeten op zoek naar een andere job. De brouwerij is sinds 1896 een begrip in Dentergem en omstreken.

Desselgem * De fanfare KM De Leiezonen laat zich, nadat het korps een felle verjongingskuur onderging, op 7 december in het Leuvense Lemmensinstituut nog maar eens kronen tot nationaal kampioen in de Vlamo-finalewedstrijd voor orkesten.

De Panne * Op 29 februari mag Robert Butsraen bij gouverneur Breyne de eed afleggen als nieuwe burgemeester. Omdat er binnen Open VLD geen volstrekte meerderheid is voor Marc Decoussemaeker grijpt die naast de burgemeesterssjerp, hoewel dat de laatste wens was van wijlen burgemeester Willy Vanheste.

Dikkebus * Er lijkt iets vreemds aan de hand met voetbalclus Sparta Dikkebus. Het lijkt wel alsof de spelers van de club enkel nog meisjes kunnen verwekken. Vijftien dochters hebben ze intussen.

Diksmuide * Na 20 jaar debatteren keurt de provincieraad het tracé van de ring om Diksmuide goed. In september keurt minister Van Mechelen een deel van het tracé af, waardoor het hele dossier in een impasse dreigt te geraken. In oktober komt de minister echter op zijn beslissing terug en kondigt hij aan dat hij het gewraakte stuk toch zal goedkeuren.

Dranouter * De in onbruik geraakte Buurtweg 14 dreigt te verdwijnen. Piet Hardeman en de vzw Trage Wegen verzetten zich daartegen.

Dudzele * Het Studie- en Aktiecomité plant een boom, een symbolische knipoog naar de hogere overheid. De Dudzelenaars vrezen geluids- en visuele hinder van de nieuwe snelwegverbinding AX en eisen daarom een degelijke groenbuffer omheen de nog aan te leggen /verkeersas.

Eernegem * Wim Vansevenant neemt na de Ronde van Frankrijk voorgoed afscheid van de professionele wielerwereld. Dat wordt zowel in Eernegem, zijn woonplaats, als in Bovekerke uitbundig gevierd met een waar volksfeest.

Egem * De 84-jarige Marie-Louise Vandecaveye neemt na 47 jaar afscheid van het Egems Gemengd Koor. Marie-Louise start in 1961 bij het koor en groeit uit tot een van de boegbeelden. Aangezien haar stem wat achteruit gaat, beslist ze om afscheid te nemen van ‘haar’ koor.

Elverdinge * Het rust- en verzorgingstehuis Home Vrijzicht bestaat 100 jaar en viert dat met een feestweekend en de uitgave van een boek.

Emelgem * Eind juni organiseert het vinkengewest Emelgem-Kachtem onder impuls van Emelgemnaar Koen Claerhout het Belgisch Kampioenschap Vinkenzang. Maar liefst 2.094 vinkeniers laten hun vogel een suskewiet zingen. Ruim 200 vrijwilligers zorgen mee voor de piekfijne organisatie. De organisatie heeft meer dan een jaar in beslag genomen.

Eggewaartskapelle * Zaterdag 13 september worden de traditionele kermisfestiviteiten van Eggewaartskapelle op gang geschoten in het dorpshuis. De vakantiezoektocht van Eggewaartskapelle vindt al voor de 21ste keer plaats en blijft een echte klassieker onder de zoektochten.

Ettelgem * De doortocht van Ettelgem is sinds juli opnieuw open. Het marktplein en een stuk van de Dorpsstraat zijn vernieuwd. Hoogstwaarschijnlijk wordt in 2009 nog een stuk van de Dorpsstraat onder handen genomen.

Geluveld * Dankzij de inzet van café ‘t Breughelhof wordt voor het eerst in 62 jaar nog eens vuurwerk afgeschoten van op het marktplein van Geluveld tijdens Bamiskermis.

Geluwe * De organisatoren van de Nachten van de Jukte sleutelen aan het concept. Op het festivalterrein in de Stokstraat staan deze keer immers vier kleine en grote tenten. Topper van deze driedaagse wordt Raymond van het Groenewoud. Alleen de belangstelling op zondag blijft wat onder de verwachtingen.

Gijverinkhove * Op zondag 11 augustus vullen een 50-tal artiesten en kunstenaars de eerste artiestenmarkt. Een succesvol gebeuren dat volgend jaar wellicht wordt uitgebouwd.

Gijzelbrechtegem * Het kleinste dorpje van Vlaanderen ? Niet lang meer. Twee nieuwe verkavelingen zorgen straks voor een paar honderd nieuwe inwoners. De gemeente maakt ook werk van de vernieuwing van de dorpskern. Gijzelbrechtegem beschikt straks over meer troeven dan alleen maar ‘Dwars door Grijsloke’.

Gistel * Zondag 14 september was dé feestdag bij uitstek in Gistel : naast de Open Monumentendag en Gistel in Zicht staat er ook een heus stadsfeest op het programma, naar aanleiding van de opening van de stadskernvernieuwing.

Gullegem * Totaal onverwacht overlijdt op 18 mei ereburgemeester Gilbert Seynaeve in De Panne. Hij is net geen zeventig. De oud-algemeen directeur bij machineconstructeur LVD was 33 jaar burgervader en werd begin 2004 opgevolgd door Jan Seynhaeve. Hij wordt begraven op dezelfde dag als André Vantomme, boegbeeld van het vroegere SK Gullegem. Ook de overleden burgemeester voetbalde ooit bij SK Gullegem.

Handzame * Bert Pattyn beslist om te stoppen met de organisatie van het familievriendelijke dorpsfestival Midsummer op het Handzameplein. Te hoge kosten en een afgevlakt enthousiasme bij de medewerkersploeg leiden hem tot dat besluit.

Harelbeke * Op de internationale dag van het kind wordt er op het stadhuis hulde gebracht aan het grootse gezin met aan het hoofd stammoeder Yvette Croquet. Zij schonk aan 15 kinderen het leven. Voorts heeft ze 38 kleinkinderen, 36 achterkleinkinderen en 3 achterachterkleinkinderen.

Haringe * Het verdwijnen van het openluchttoneel zorgt voor veel vragen, maar bij de organisatie van Dorp met Toekomst bewijzen de Haringenaars dat ze in een dorp met een ziel wonen.

Heestert * Het dorp viert honderd jaar OC Malpertus in de Gauwelstraat, de muziekvereniging verbroedert feestelijk met het Duitse Wincheringen en de reuzen op de Waterhoek vieren hun gouden huwelijksjubileum.

Heist * Zand zorgt voor zorgen. Trop is te veel ! Door de Zeebrugse havenmuur en de stromingen wordt het strand van Heist alsmaar breder. Studies wijzen uit dat de strandvlakte wel eens 3 km breed kan worden, waardoor een onoverbrugbare wandelafstand tussen dijk en vloedlijn ontstaat. De badstad wil de zandstroom in kaart brengen en vraagt specialisten om oplossingen.

Helkijn * De plannen voor de dorpskernvernieuwing van Helkijn zijn goedgekeurd. Centraal staat de ontdubbeling van de Kerkstraat, waarbij een soort ringweg wordt aangelegd. Ook het Gemeenteplein wordt onder handen genomen. Voor het project kan de gemeente rekenen op tal van subsidies.

Hertsberge * Het bedrijf All Events van de broers Luypaert wint de trofee van meest creatieve onderneming van het jaar. De toekomst oogt rooskleurig, want in 2009 mogen Bart en Pieter op het Werchter-festival het allereerste Rock Werchter Hotel optrekken met hun Festihut-concept.

Heule * Begin augustus stort een gewelf in op de bouwwerf van een nieuwbouw bij het mpi De Zonnebloem. De tol is zwaar : Geert Verbrugghe uit Zonnebeke verliest er het leven. Patrick Thibaut uit Zwevegem en Jean-Claude Mortier raken zwaargewond.

Hoeke * De parochiekerk Sint-Jacob de Meerdere mag pronken met een compleet vernieuwd interieur, gotische preekstoel inclusief. Het kerkje is populair als pleisterplek voor recreanten die fietsend het Damse polderland verkennen.

Hollebeke * Juffrouw Rita Vervisch neemt na 37 jaar afscheid van de kleuterschool. Sinds 1 september geniet ze van haar pensioen.

Hooglede * Halverwege dit jaar sluit het jongerenontmoetingscentrum De Prik de deuren. Geruchten doen de ronde dat geluisdsoverlast en problemen met drugs daarvan aan de basis liggen, maar de verantwoordelijken sluiten naar eigen zeggen alleen voor schilder- en herstellingswerken aan het jeugdhuis.

Hoogstade * Minister Dirk Van Mechelen geeft eind mei goedkeuring voor de aanleg van 3,5 hectare ambachtelijke zone in Hoogstade. De WVI realiseert het bedrijventerrein.

Houtave * Ontmoetingscentrum De Maere ondergaat een metamorfose om de verenigingen meer gebruiksgemak aan te kunnen bieden.

Houtem * In mei wordt in de gemeenteraad van Veurne geklaagd over leegstand en verkrotting die in Houtem toch wel grote proporties beginnen aan te nemen.

Houthulst * Met de vertoning van de klassieker Casablanca valt het doek definitief over Cinema Printania, waar je van 1928 tot 1970 films kon bekijken. Het gebouw wordt gesloopt, in de plaats komen nieuwbouwwoningen.

Hulste * Angelo Lambert (34) en zijn schoonbroer Kris Roggeman (29) kopen in Gent een oud historisch pand, dat ze eigenhandig ombouwen tot een gezellig familierestaurant, te kunnen verzilveren tijdens het VTM-programma Mijn Restaurant. Helaas blijft het bij een droom.

Ichtegem * Het postkantoor, tot dan toe gevestigd in het gemeentehuis van Ichtegem, gaat in februari voorgoed dicht, tot grote ontsteltenis van vele Ichtegemnaars. Als alternatief komt er een postpunt in drukkerij Cyberpress op de Markt.

Ieper * Picanol, de grootste werkgever van Ieper, krijgt het hard te verduren. De verkoop van weefgetouwen zakt tot een historisch dieptepunt en het bedrijf moet werknemers op straat zetten.

Ingelmunster * De dorpskervernieuwing is het thema van het jaar. Het schepencollege duidt op 11 januari de ontwerpers aan en op 19 november volgt al de ingebruikname van een eerste kleine realisatie, namelijk een moderne fietsenstalling voor 180 fietsen.

Ingooigem * Het Muziekhuis wordt verzegeld. Dat is een gevolg van een in kortgeding verloren rechtszaak. De vzw en groot bezieler Johathan D’Hondt krijgen een boete van 5.000 euro. Ingooigem davert op zijn grondvesten, net als muziekminnend Zuid-West-Vlaanderen.

Izenberge * Eind februari gaat in Izenberge het gerestaureerde zaaltje De Brikerij open. Daarmee heeft ook deelgemeente Izenberge haar eigen gezellig gemeentelijk zaaltje.

Jabbeke * Burgemeester Bogaert – Snelle Hendrik – wordt aan 183 km per uur geflitst op de snelweg. De politierechter legt hem een boete van 825 euro en een rijverbod van 45 dagen op. „Ik besef mijn fout”, onderstreept de Jabbeekse politicus deemoedig.

Jonkershove * In juli vertrekt de Chileense uitwisselingsstudent Daniël Esteban Carvajal Olivares naar huis, na een verblijf van een jaar in Jonkershove.

Kaaskerke * Kaaskerkenaren vieren in september de afkeuring van het deel van het ring-tracé om Diksmuide dat het dorp in tweeën zou snijden. Maar blijkbaar wordt er te vroeg gejuicht want enkele weken later komt minister Van Mechelen op zijn beslissing terug.

Kachtem * In april opent de cultuur- en sportzaal ‘t Sok. Kachtem heeft daarmee een prachtige sporthal én cafetaria. Ook de muziekvereniging vindt er zijn onderkomen. In de cultuurzaal met 199 zitjes kan De Lanteern straks voor het eerste toneelopvoeringen houden. De commentaren over het complex zijn dan ook unaniem positief.

Kaster * De Varent ligt sinds het voorjaar open en dat zal zo nog een tijdje blijven. De beschermde weg wordt na tientallen jaren van plannen maken volledig vernieuwd. De werken zullen ook nog een groot deel van volgend jaar in beslag nemen. Nadien kan de Ronde van Vlaanderen weer door Kaster.

Keiem * Hendrik en Regine David van het Kakelend Kippenmuseum zijn erin geslaagd om twee dromedarissen van een Duits circus te adopteren. De dromedarissen vervoegen de dierenfamilie van 130 verscheidene soorten kippen, hangbuikvarkens, herten, cavia’s, struisvogels, kangoeroes, geiten en schapen.

Kemmel * Venus Hill, het kunstwerk van Johan Tahon dat twee jaar geleden in brand werd gestoken, staat opnieuw aan de voet van de Kemmelberg. Een brandbestendige laag moet het werk voortaan beschermen.

Kerkhove * Wim Loontjes van restaurant Koevert levert een belangrijke bijdrage voor de uitbouw van het dagtoerisme in de Scheldestreek. Op honderd meter van zijn etablissement opent hij een goed ingerichte bed & breakfast. Intussen doet Jo Vossaert van ‘t Karekietenhof in Avelgem net hetzelfde.

Klemskerke * Veerle Quintens van De Kruidenmolen wordt door de Knack-Restaurantgids uitgeroepen tot gastvrouw van het jaar.

Klerken * De rijkswachtkazerne in de Predikboomstraat wordt afgebroken en maakt plaats voor 30 nieuwe appartementen.

Knokke * Prestigehotel La Réserve is niet meer, maar er komt een nieuw pand dat op zijn minst zo indrukwekkend zal zijn. In de herfst volgt de eerste spadesteek. Minder goed gaat het met het nieuwe casinoproject. Het ontwerp voor het indrukwekkende ‘zeilschip’ krijgt tegenwind als blijkt dat er gevaarlijke turbulenties kunnen ontstaan. Een nieuwe studie dringt zich op.

Koksijde * Burgemeester Marc Vanden Bussche verlaat Open VLD voor Lijst Dedecker. Die partij rijft met Marc Vanden Bussche zijn eerste burgemeester binnen.

Kooigem * Het stadsbestuur stoot op heel wat tegenstand van de dorpsbewoners als het de plannen voor de heraanleg van de dorpskern voorstelt. Die vinden dat design niet in Kooigem thuishoort, maar dat het landelijke aspect van de gemeente moet bewaard blijven. De dorpsbewoners maken zelf een plan en momenteel wordt een compromis uitgewerkt.

Koolkerke * Voor basisschool De Smalle is het einde van de containerklassen en andere lapmiddelen eindelijk in zicht. De bouwaanvraag voor nieuwe klassen is afgeleverd in 2000 en eind 2008 pas goedgekeurd. Koolkerke is Brugges snelst groeiende randgemeente, waardoor het leerlingenaantal op korte tijd stijgt van 212 naar meer dan 320.

Koolskamp * Het hele jaar leeft toe naar de feesten voor honderd jaar Koolskamp Koers. Er komt een dvd uiten heel wat oud-winnaars komen naar Koolskamp. Voor de verjaardagdagseditie van de koers zelf daagt uiteindelijk heel veel volk op.

Kortemark * Twee Kortemarkse jongemannen scoren dit jaar : kunstenaar Nick Ervinck wint een prestigieuze prijs bij het Rodenbachfonds en zwemtalent Sven Decaesstecker grijpt net naast een medaille op de Paralympics. Dé ster blijft echter Francis Derynck (103), de oudste man van West-Vlaanderen.

Krombeke * Het Feest van het paard op kermismaandag lokt opnieuw heel wat volk, zoals in de glorierijke dagen van de straatpaardenkoersen. Gaia bestempelt het evenement als dieronvriendelijk.

Kuurne * Spes Nostra opent de nieuwe Sport- en Leercampus in de vroegere vlasfabriek Allegaert. Meer leerlingen noopte in 2000 de ombouw van de eigen sportzaal in twee studiezalen. Het lange traject naar het sportpark beperkte de lestijden L.O. De aankoop van het aanpalende bedrijf opende nieuwe perspectieven. Voor de ruim 600 leerlingen is er nu een grote sportzaal, een gymzaal, vier kleedkamers met stortbaden en polyvalente ruimtes.

Lampernisse * De kerk van Lampernisse ligt onder vuur op de gemeenteraad eind mei. De raadsleden moeten hun fiat geven voor herstellingswerken aan de Heilig Kruisverheffingkerk en doen dat ook unaniem, maar niet zonder dat de oppositie vragen stelt bij het kostenplaatje van ruim 365.000 euro, waarvan bijna 196.000 euro voor het stadsbestuur.

Langemark * De toekomst van het rusthuis beheerst de lokale politiek. Een nieuw rusthuis wordt gebouwd en het oude wordt gerenoveerd tot assistentiewoningen. De uitbating zou gebeuren in samenwerking met het woon- en verzorgingscentrum Cassiers uit Houthulst.

Lapscheure * Blijde gezichten dit jaar in Lapscheure want Kobus, het voetveer over de Damse Vaart, komt weer in de vaart. Maandenlang ligt Kobus aan de ketting omdat het veer door het intense gebruik dringend moest worden hersteld. Het nieuwe veerseizoen is een zege voor de 7.500 fietsers en voetgangers die jaarlijks de Kobus-crossing ondernemen.

Lauwe * ‘Lauwe aan de Leie’ is een ambitieus plan om de voormalige site van textielgroep De Witte Lietaer, die paalt aan de waterloop, grondig te renoveren. Het ruimtelijke plan voorziet in een groene boulevard, nieuwe woningen en appartementen, een cultuurcentrum, een nieuw open park en zelfs een kleine plezierhaven.

Ledegem * De herdenking van de 90ste verjaardag van de bevrijding is een indrukwekkende plechtigheid. Dankzij de jarenlange opbouw van contacten met de burgerlijke en militaire overheden in Ierland, Schotland en Engeland is dit voor de Heemkring Liedengehem een speciaal hoogtepunt. Niet alleen de aanwezigheid van de vele hoogwaardigheidsbekleders en militairen uit binnen- en buitenland, maar ook de massale aanwezigheid en belangstelling van de lokale bevolking maken het moment aan het nieuwe monument onvergetelijk.

Leffinge * Begin januari zet de mogelijke afbraak van taverne ‘t Schippershuis Leffinge op zijn kop. Honderden mensen tekenden een petitie om het waardevolle gebouw te behouden, maar op 21 januari beslist de sloophamer er anders over. Twee weken daarvoor, op 8 januari, verliest Schippershuisuitbater Stijn Moerman het leven bij een verkeersongeval in Wilskerke.

Leisele * In het voorjaar komt het gemeentelijk speelpleintje in Leisele in een minder fraai daglicht te staan. Een groepje jongeren bezorgt de buurt heel wat overlast. „Het zijn echter geen tieners uit ons dorp, maar een groepje van over de grens”, vertelt Nadeja Berquet, die pleit voor een eigen plekje voor de 13-plussers in Leisele.

Leke * De dorpsraad van Leke bestaat 30 jaar. Initiatiefnemers Ludwig en Wim Vandenbussche worden hiervoor in oktober door de provincie West-Vlaanderen gehuldigd en ontvangen uit handen van provincieraadslid Eric De Keyser een provinciale medaille van verdienste.

Lendelede * Bij KFC Lendelede – dat een turbulent seizoen kent met een dubbele trainerswissel – komt mecenas Laurens Monteyne van Meubele Astrid op de proppen en wordt een ambitieus team samengesteld. Halfweg het seizoen moet Lendelede nog zijn meerdere erkennen in Otegem, maar de ambitieuze club mikt resoluut hogerop.

Lichtervelde * Een groepje dames dat zich ‘Les Triplettes’ laat noemen, maakt dit jaar zijn opwachting in ‘De Naaktkalender’, een televisieprogramma op Eén. Ze gaan daarvoor stuk voor stuk uit de kleren, maar zien helaas de overwinning aan hun naakte neus voorbij gaan.

Lissewege * De oude abdijhoeve Ter Doest krijgt een hotelfunctie. De familie Dedooven mag een zijvleugel inrichten als Hostellerie Ter Doest, waar vijf kamers en één suite extra overnachting zullen scheppen in het witte polderdorp.

Lo * Onder massale belangstelling wordt op de markt in Lo begin juni de nieuwe beiaard ingehuldigd. De toeristen en inwoners kunnen voortaan elke dag tussen 10 en 20 uur genieten van beiaarddeuntjes. Initiatiefnemer van het beiaardproject Jan Dequidt ziet zo een droom in vervulling gaan.

Loker * Met het vertrek van zuster Trees, zuster Marleen en zuster Godelieve komt een einde aan een tijdperk van Huize Godtschalck : met hen zijn alle zusters eind augustus uit het huis vertrokken.

Lombardsijde * De Raad van State vernietigt de bouwvergunning voor de sporthal Bamburg. Bij de bouw van de sporthal, 14 jaar geleden, hadden buurtbewoners klacht ingediend omdat ze overlast vreesden. Het gemeentebestuur wil de sporthal nu laten regulariseren.

Loppem * Begin juli brandt de woning van Jan en Sarah Maus volledig uit, terwijl het gezin in het zuiden op vakantie is. Een nooit geziene golf van solidariteit spoelt over het dorp. Op een benefietmaaltijd – waarvoor de organisatoren mikten op 500 deelnemers – dagen finaal meer dan 1.500 mee-eters op.

Madonna * Het huwelijk van de 99-jarige Achiel Demey en Hueguette Notredame is voorpaginanieuws. De kwieke bejaarde belooft zijn bruid trouw in alle discretie. Een groot feest houden ze niet.

Mannekensvere * Het Vlaamse Gewest wil werk maken van structurele maatregelen om de verkeerssnelheid in Mannekensvere te verlagen. Wie uit de richting van Nieuwpoort Mannekensvere binnenrijdt, wordt geconfronteerd met een middenberm. Ook de andere invalswagen zullen aangepakt worden.

Mariakerke * Prins Albert van Monaco en prins Filip bezoeken in het voorjaar Oostende. De twee prinsen maken ook tijd voor een uitstap naar Mariakerke, waar vooral het bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouw-Koninginnekerk in het oog springt. In de kerk is een relikwie van de heilige Devota, de patroonheilige van het prinsdom Monaco, aanwezig.

Marke * Kameren met zanger Piet Goddaer of cineast Jan Verheyen ? Dat kan voortaan in het nieuwe d-hotel in Marke – een hypermodern complex nabij Vannestes molen – waar liefhebbers van design en wellness op adem kunnen komen. Een uit zijn voegen gegroeid ideetje van Henk Dejonckheere en Evelyn Putman.

Markegem * De Markegemse sporthal breidt flink uit. Dit jaar raakt bekend dat de sportinfrastructuur tegen 2010 een nieuwe vleugel krijgt. Voor het project wordt een bedrag van 650.000 euro vrijgemaakt. De sporthal zal door deze ingreep met twee derden in oppervlakte toenemen.

Meetkerke * Het polderdorp krijgt eindelijk weer een parochieherder met de aanstelling van Freddy Staelens. Ingrijpende werken aan de Oostendse Steenweg maken de doortocht verkeersveiliger.

Menen * Het huwelijk tussen SP.A en CD&V loopt na twee jaar mank. CD&V vormt twee keer een wisselmeerderheid met de oppositie om een tweede marktdag op de veemarkt te organiseren. De bestuurscoalitie heeft ook meningsverschillen over kinderopvang en over de bouwvergunning van een rusthuis.

Merkem * Het filmpje uit Man Bijt Hond waarin landbouwers Hans en Jean-Marie Vandewalle hun Poolse seizoenskrachten waarschuwen voor obussen, wordt een hit op het internet.

Mesen * Het Adelahuis zal dan toch niet worden ingericht als cultuurhuis, maar wordt vanaf midden 2010 het nieuwe stadhuis van Mesen. Het huidige stadhuis, waarin nu al het Geschiedkundig Museum is gehuisvest, zal vanaf 2011 functioneren als cultuurhuis en onder meer de toeristische dienst en de bibliotheek onderdak geven.

Meulebeke * In april blijkt dat de Amerikaanse rapster Usher voor zijn nieuwe single de mosterd zou gehaald hebben bij ‘Badaboem’, een nummer van Pieterjan Beheydt en Jens Declerck die samen het duo Blitz ! vormen. Ze ondernemen geen stappen, maar voelen zich wel gevleid.

Middelkerke * De rechtzaak tegen burgemeester Michel Landuyt, die verdacht wordt van schriftvervalsing in de ijspistezaak, blijft de gemoederen beroeren. Open-VLD heeft zelfs een noodscenario klaar : als de burgemeester schuldig wordt bevonden, volgt schepen Janna Rommel-Opstaele hem op. Maar een uitspraak komt er niet in 2008.

Moen * Het is tweemaal ‘koppen lopen’ in het centrum van het dorp. Eind juni is er de tweejaarlijkse Moense Kinderfeeste waarop heel wat kinderen én volwassenen aanwezig zijn. Tijdens de septemberkermis is er dan het al even gesmaakte straattheaterfestival.

Moerbrugge * Het station van Oostkamp – op Moerbrugs grondgebied – moet wijken voor een derde en vierde spoor. Het typische pand zal afgebroken worden en wordt steen per steen heropgebouwd. De kans is groot dat het gebouw als bibliotheek en als ankerplaats voor verenigingen dienst mag doen.

Moerkerke * Het voormalige gemeentehuis wijkt voor acht sociale woningen. Op vraag van de oppositie wordt het project uitgebreid met een dorpsplein(tje). En hiermee is het prentkaartenplaatje compleet, want voor het eerst in eeuwen ontstaat er weer een doorkijk van aan de kerk tot aan het kasteel.

Moorsele * Half mei woedt een brand in het stallencomplex van de familie Vangeenberghe. De brandweer kan beletten dat het onheil uitbreidt naar de paardenboxen. Tien peperdure jumpingpaarden, die in eerste instantie door buren en een 14-jarige paardenverzorgster van de vuurdood worden gered, vinden een onderkomen in manège De Zilveren Spoor.

Moorslede * Nog net voor het einde van het jaar raakt bekend dat het Koekuitschooltje eind dit schooljaar de deuren moet sluiten. De afdeling met een rijke traditie telde ooit meer dan honderd leerlingen, maar heeft nu te kampen met teruglopende inschrijvingen.

Nieuwkerke * Het postkantoor van Nieuwkerke sluit de deuren. In de plaats komt een postpunt in de Spar. Heel wat Nieuwkerkenaars protesteren – tevergeefs – tegen de sluiting van hun postkantoor.

Nieuwmunster * Leefschool Akkerwinde barst uit zijn voegen door het stijgende leerlingenaantal. Het schoolbestuur koopt een naburig gebouw aan met een ruime tuin, die al tot speelruimte is omgeturnd.

Nieuwpoort * In de Chinese stad Dongguan krijgt Nieuwpoort in november een gouden én een zilveren onderscheiding als Leefbare Stad. Deze internationale bekroning is voor Nieuwpoort een flinke opsteker en zet de stad op de wereldkaart.

Noordschote * Het feestcomité van Noordschote kan terugblikken op een geslaagde junikermis. Blikvanger dit jaar zijn ongetwijfeld de botsauto’s. Het is al van 1964 geleden dat er nog botsauto’s op de kermis in Noordschote stonden.

Oedelem * Beeldhouwer Jef Claerhout stelt een zomer lang tentoon. Duizenden bezoekers bewonderen zijn oeuvre in het Schepenhuys. Een boek en een route die de naam van deze ‘verteller met metaal’ draagt, maken de hommage compleet.

Oekene * Met De Link komt er in Oekene een huis-aan-huis ververvoerservice, een project voor de wedstrijd Dorp met Toekomst. Het project is een groot succes en de vrijwilligerstaxidienst brengt de dorpsbewoners van en naar evenementen in eigen gemeente en naar de stad.

Oeren * Op het militair kerkhof is er op 11 november een indrukwekkende herdenkingsplechtigheid voor 90 jaar wapenstilstand. Zo’n 300 familieleden en verwanten van gesneuvelden zijn aanwezig.

Oeselgem * De zwaar gehandicapte Frans Hullebusch wint in november een koor aan huis. Drie jaar geleden raakte hij na een hersenbloeding bijna volledig verlamd en sindsdien zorgt zijn vrouw Beatrix dag en nacht voor hem. Al die tijd is muziek zijn passie gebleven.

Ooigem * Voor de tweede maal op rij nemen de meisjes van de Ooigemse KAJ de uitdaging van burgemeester Filiep De Vos aan. Opnieuw brengen ze drie opdrachten à la Fata Morgana tot een goed einde. De jongeren zorgen voor heel wat animo tijdens de kermisfeesten en brengen zo heel wat volk op de been.

Oostduinkerke * Op zaterdag 13 september wordt de vernieuwde dorpskern van Oostduinkerke officieel ingehuldigd. De schoolomgeving ter hoogte van de Dorpsstraat, de Schoolstraat en de Vrijheidstraat zijn heraangelegd en er is plaats gemaakt voor een gloednieuwe parking.

Oostende * Na het skateboardincident eind augustus waarbij Kenzo Van Cauwenberghe (17) levensgevaarlijk gewond raakt, vraagt Oostende advies aan professor en veiligheidsexpert Brice De Ruyver. De Oostendse criminaliteitscijfers dalen en in de laatste maanden van het jaar doen zich geen grote incidenten meer voor.

Oostkamp * Ook Oostkamp bakkeleit over een nieuw Club Brugge-stadion aan zijn achterdeur in Loppem. De fracties reageren verdeeld. Groen! is resoluut tegen, CD&V kiest voor aanpassing van het Breydelstadion. SP.A en Open VLD zijn pro, NV-A meent dat dit dossier op andere beleidsniveaus moet worden beslist.

Oostkerke-Damme * In de vrije basisschool halen ze opgelucht adem, want weken lang schippert het schooltje op de rand van de sluiting wegens gebrek aan leerlingen. Het aantal wordt toch gehaald, wat een schoolzekerheid van nog minstens twee schooljaren garandeert.

Oostkerke -Diksmuide * Tijdens de gemeenteraad van 31 maart raakt bekend dat naast die van Woumen ook de uitleenpost van de bibliotheek in Oostkerke dicht gaat.

Oostnieuwkerke * In Oostnieuwkerke is de eerste fase van de werken voor de herinrichting van de dorpskern voltooid. Waar de Sleihagestraat was, is nu een plein en de verkeersstroom verloopt nu aan de achterkant van de kerk. De tweede fase is voor januari 2009.

Oostrozebeke * De gemeentelijke infrastructuur is aan uitbreiding en renovatie toe. De eerste bewoners van rusthuis Rozenberg kunnen naar de gerestaureerde vleugel verhuizen en meteen wordt ook de eerste steen gelegd van de nieuwe vleugel. Begin oktober is het nieuwe fietspad langs de Meulebekesteenweg geopend.

Oostvleteren * Benny Godderis en Marie-Paule Debruyne winnen met hun zaak Het Witte Paard de wedstrijd ‘Het gezelligste cafeetje van West-Vlaanderen’ van deze krant. Het levert hen vele honderden extra klanten op.

Otegem * In Otegem is het hoogtepunt ook nu weer de jaarlijkse cyclocross die er op weversmisdag wordt georganiseerd. Deze cross weet weer de massa te lokken. Later op het jaar vieren de organisatoren het 60-jarig bestaan van hun vereniging ‘Otegem Boven’.

Oudekapelle * De provincie West-Vlaanderen is gestart met het onderhoud van oorlogsrestanten. Ook de als monument beschermde bunker Groigne in de kom van Lampernisse op het grondgebied Oudekapelle krijgt een opknapbeurt.

Oudenburg * Stapels ongewassen kledij, vuil speelgoed, uitwerpselen, dierenkarkassen en diepvrieskisten vol rottend vlees. Deze walgelijke ontdekking doen Nancy Deman en Willy Ide midden oktober in het huis in de Stationsstraat dat ze verhuren aan een gezin met zes kinderen. De huurders zelf zijn met de noorderzon verdwenen.

Outrijve * Zodra de subsidies binnen zijn, kan met de herstellings-en renovatiewerken aan de beschermde Tombeelmolen worden begonnen. Het gaat vooral over aanpassingen aan het binnenwerk van het monument, dat sinds jaren een van de toeristische attracties van Zuid-West-Vlaanderen is.

Passendale * Het is een jubileumjaar voor enkele belangrijke verenigingen in het kaasdorp : de Gezinsbond viert in juni de tachtigste verjaardag en in dezelfde maand is toneelkring In Eer en Deugd aan een gouden jubileum toe.

Pervijze * In de discussie over het tracé van de ring om Diksmuide en Kaaskerke duikt ook weer het idee van een omleidingsweg voor Pervijze op. De provincie zou aansturen op een combinatie van de zuidwestelijke omleidingweg om Diksmuide en de omleidingweg om Pervijze.

Pittem * De werken aan de N50 Brugge-Kortrijk gaan van start. De aanpassingen zijn meer dan noodzakelijk, maar de werken verlopen in Pittem niet zonder problemen en meer dan eens zorgen gaslekken voor heel wat chaos. Maar het eindresultaat maakt veel goed.

Pollinkhove * In restaurant De Lisdodde in Pollinkhove vindt op in januari een infovergadering plaats over de herinrichting van de Fintele. Het plan moet de omgevingskwaliteit verbeteren en de Fintele uitbouwen als toeristisch-recreatief knooppunt voor wandelaars, fietsers en kajakkers en ook de woonomgeving voor de plaatselijke bewoners verbeteren.

Proven * Voetbalclub TSC wordt kampioen en promoveert naar derde provinciale. Daar doen ze het onverhoopt goed.

Ramskapelle – Knokke-Heist * Het rustige polderdorp haalt de nationale media, wanneer het For Freedom Museum voor het eerst toelaat dat er achter de schermen wordt gekeken. Het herinneringsmuseum heeft aandacht voor de gevolgen van de oorlog voor de streekbewoners en brengt ook een hommage aan de Canadese bevrijders.

Ramskapelle – Nieuwpoort * Als antwoord op de uitnodiging van de minister van Cultuur en van het Festival van Vlaanderen trekt Ramskapelle op zaterdag 1 mei met vijf bussen naar Brussel. Burgemeester Roland Crabbe en schepen van Cultuur Geert Vanden Broucke reizen mee. Als provinciale winnaar van de actie ‘Dorp op Stap’ schreven zich 278 Ramskapellenaren in voor de daguitstap naar Brussel.

Rekkem * Het fonkelnieuwe lokaal diensten- en cultuurcentrum het Dorpshuis wordt in gebruik genomen. De kunstacademie en harmonie De Bie hebben er hun thuishaven. Andere verenigingen kunnen er voor allerlei activiteiten terecht. Het Dorpshuis is het kloppend hart van het sociaal leven in de gemeente.

Reninge * In september raakt bekend dat er een principieel akkoord is voor de heraanleg van de dorpskern van Reninge. Ook het hele rioleringsnet van de kern zou worden vernieuwd.

Reningelst * Meester Paul Hoornaert neemt afscheid van de basisschool en van het eerste leerjaar. Hij was er 34 jaar aan het werk. Als onderwijzer uiteraard, maar ook als klusjesman, busman en (af en toe) ook boeman. De laatste jaren was hij er zelfs de enige man. Eind van het jaar gaat zijn echtgenote Lieve Vanhamme met pensioen.

Roesbrugge * Op 11 juli overlijdt Roger-Albert Blondeau. Hij is 89. De gewezen belastingsambtenaar en historicus heeft verscheidene boeken geschreven, onder meer over astronomie en het leven van medicus Jan Yperman. Daarnaast heeft Roger-Albert ontelbare bijdragen aan wetenschappelijke uitgaven samengesteld.

Roeselare * Op 6 september overlijdt ereburgemeester Daniël Denys. Daniël, die vorig jaar nog een zware hartoperatie doorstond, was gedurende 24 jaar burgemeester van Roeselare en staat bekend als een volksmens bij uitstek. Hij zou in november zeventig geworden zijn.

Roksem * Eind mei raakt bekend dat de gewestweg Brugsesteenweg-Gistelsesteenweg tussen de Zeeweg en de grens met Gistel volledig heraangelegd wordt. De werken, die in 2009 uitgevoerd worden, moeten het gevaarlijke kruispunt van de Brugsesteenweg met de Zeeweg aanpakken.

Rollegem * Dochter Leen van de beruchte Leon Deconinck, bekend als boer Coninck in Kortrijk, wordt door de rechtbank vrijgesproken van poging tot doodslag. Eigenlijk moest ze zelfs niet vrijgesproken worden want de rechtbank paste de betichting aan. Van poging tot doodslag wordt het bedreiging en daarvoor is de vrouw wel schuldig bevonden.

Rollegem-Kapelle * Het huis van Kevin Lesy en Mariska Clarysse brandt in september helemaal uit en ook de woningen van de buren lopen schade op. Het zijn diezelfde buren die het gezin met drie kinderen uit de brandende woning helpen ontsnappen. Om het getroffen gezin een hart onder de riem te steken, wordt in samenwerking met het gemeentebestuur een omhaling georganiseerd.

Ruddervoorde * Begin juli wordt hij voorgoed in gang gezet : de kunstige fontein in de vorm van een stukje taart, op het marktplein van Ruddervoorde. Toch is de fontein meermaals voer voor discussie : hij had al te veel geld gekost en verspilt nu ook te veel ‘wegwaaiend’ water.

Ruiselede * Enkele bekende handelszaken verdwijnen. Feestzaal De Zwane in de Aalterstraat wordt afgebroken en ook Boetiek Twien op de Markt gaat tegen de vlakte. Magda en Carlos Billiet zetten er na 32 jaar een punt achter.

Rumbeke * Op de Zilverberg hebben ze met de Zilverlink nu eindelijk een plaats waar de verenigingen en organisaties terecht kunnen voor hun activiteiten en festiviteiten. Op 28 juni gaat de Zilverlink officieel open, later kunnen de buurtbewoners met een wijkfeest hun nieuwe thuis ook zelf leren kennen.

Schore * Op 24 februari viert heel Schore feest. Lieve Sneyaert, de sympathieke cafébazin van ‘t Oud Gemeentehuis, mag dan 70 kaarsjes uitblazen. Lieve staat trouwens al 42 jaar achter de toog van het kleine café zonder tapinstallatie en zonder muziek, maar met veel ambiance.

Schuiferskapelle * In januari beslissen Franky Persyn en Clemy De Roo om toch geen aanvraag voor een biogasinstallatie op hun hoeve in te dienen. Die beslissing nemen ze na maandenlang protest van de rest van het dorp en het protestcomité Leefbaar Schuiferskapelle, dat zelfs een petitie had opgestart.

Sijsele * Begin van het jaar gaat de Cultuurfabriek officieel open. Na het proefdraaien schakelt Dammes nieuwste cultuurtempel over op kruissnelheid en de programmatie valt in de smaak. Veel verenigingen vinden in de Cultuurfabriek een prima thuishaven.

Sint-Andries * Het 30 jaar oude provinciale zwembad Olympia is geen lang leven meer beschoren. Tegen 2011 moet nabij de huidige locatie een fonkelnieuw zwembad verschijnen. Het nieuwe zwembassin zal deel zijn van een multifunctioneel sportcomplex met sauna’s, squash- en fitnessruimtes.

Sint-Baafs-Vijve * Na jarenlang gebakkelei over wat er met het zaaltje Den Aert op het gemeenteplein moet gebeuren, is de kogel eindelijk door de kerk. Het vorige gemeentebestuur wou afbraak, het huidige bestuur wil renoveren. De verbouwingswerken zijn eind dit jaar dan toch begonnen.

Sint-Denijs * In juni mag Anna Stevens haar 105de verjaardag vieren. Omdat ze de oudste ‘klant’ is van Familiehulp, wil deze dienst haar speciaal in de bloemetjes zetten. De verantwoordelijken brengen haar een bezoekje. Anna maakt meteen afspraken voor 2009.

Sint-Eloois-Vijve * Het is een jubileumjaar : de twee oudste verenigingen van de gemeente vieren hun 85ste verjaardag. De Koninklijke Fanfare Hoger Op snijdt de verjaardagstaart eind september aan. De Gezinsbond gaat in november aan de feesttafel zitten.

Sint-Eloois-Winkel * Het Winkelse muzieklandschap hertekent zich. Er komt een Winkelse Muziek Vereniging, die de banden met alle muziekkorpsen – jeugd- en volwassenen – weer aanhaalt. Dat lukt niet zonder discussies en zonder slag of stoot. Er wordt oppositie gevoerd, onder meer via anonieme mails. Enkele opgestapte muzikanten worden zelfs voor verhoor bij de politie uitgenodigd, want er loopt een gerechtelijk onderzoek in de mailaffaire. Intussen wordt de nieuwe structuur uitgebouwd en die krijgt als voorzitter voor het eerst een vrouw.

Sint-Jan-ter-Biezen * Maria van café De Sterre wordt in de bloemetjes gezet door al wie haar dierbaar is omdat ze al een halve eeuw haar volkscafé uitbaat.

Sint-Joris Beernem * Sint-Joris wordt de thuishaven van het Sociaal Huis van het Beernemse OCMW. Aan de Lattenklieversstraat kan men voortaan in het ‘open huis’ terecht voor alle informatie over werkloosheid, pensioenen enz.

Sint-Joris Nieuwpoort * Bij een inferno op camping Kompas in Sint-Joris in de nacht van 4 op 5 juli branden vier caravans en drie auto’s uit. Daarnaast lopen nog eens drie caravans zware schade op. De oorzaak van de brand was een defecte koelkast.

Sint-Juliaan * Paul en Martine Despeghel-Van Hee fokken op hun indrukwekkende domein paarden van wereldklasse. Voor de Arabische volbloeden van Paul en Martine tellen oliesjeiks en Russische zakenmensen vlotjes duizenden en zelfs miljoenen euro’s neer.

Sint-Kruis * In aanwezigheid van minister Vanackere wordt de fonkelnieuwe vleugel van het woon- en zorgcentrum Van Zuylen geopend, waardoor het OCMW meer seniorenwoongelegenheid kan aanbieden in de Brugse rand.

Sint-Michiels * De werken voor de ‘ondergrondse doorsteek’ van de Expresweg nabij het Express Park vorderen sneller dan verwacht en in de herfst al gaat de tunnel open voor het verkeer. Tot groot genoegen van Bruggelingen en toeristen-strandgangers. Champagne vloeit er eind september, wanneer de lessen in het nieuwe KHBO-gebouw aanvatten.

Sint-Pieters-Kapelle * Eind november beslist het schepencollege om de gemeenteschool aan de Brugsesteenweg af te breken. De school moet plaats ruimen voor een chalet voor de verenigingen van Sint-Pieterskapelle en voor een afgebakend speelterrein voor kinderen.

Sint-Rijkers * Tijdens een infovergadering op 16 april rijst er nogal wat landbouwprotest tegen het project ruilverkaveling Sint-Rijkers. „Dit plan vermoordt 40 hectare goede landbouwgrond”, is er te horen. De landbouwers pleiten voor een ruilverkaveling ‘oude stijl’.

Slijpe * In augustus start de aanleg van de ringweg om Slijpe. De werken, die hoogstwaarschijnlijk tot juni 2009 duren, moeten het doorgaand verkeer om de dorpskern heen leiden, waardoor de gemeente veiliger en leefbaarder wordt.

Snaaskerke * Na jarenlange onderhandelingen ondertekenen de mede-eigenaars van een stuk grond eindelijk een verkoopbelofte en krijgt Snaaskerke een tweede voetbalterrein. Het stadsbestuur verwerft ook wat extra grond, waardoor een gracht verlegd kan worden en de wateroverlast in de Sprookjeswijk binnenkort tot het verleden behoort.

Snellegem * Het Jabbeekse OCMW koopt de voormalige pastorie met „sociale doeleinden”. Er wordt onderzocht of het pand dienst kan doen als vluchthuis voor asielzoekers.

Stalhille * Een volksfeest opent de wandel- en fietsbrug over het kanaal. De brug, die met een swingbeweging opengaat, krijgt van de vele fietsrecreanten al gauw de roepnaam van ‘vliegend tapijt’.

Stasegem * De ambachtelijke brouwerij ‘t Gaverhopke, gelegen aan de Steenbrugstraat 187, heeft al sedert 1994 volop de wind in de zeilen. Na een jaar keihard werken zet de nieuwe brouwster Gudrun Vandoorne de kers op de feesttaart met haar nieuw biertje ‘Zingende Blondine’.

Stavele * Eind augustus gaat gemeenschapszaal De Moote weer open na flinke restauratiewerken. De ontmoetingsruimte is nu een heel stuk gezelliger dan voorheen.

Steenkerke * De Gezinsbond viert eind oktober het tachtigjarig bestaan. De Gezinsbond is in Steenkerke heel succesvol want maar liefst een derde van de gezinnen is lid.

Stuivekenskerke * In Stuivekenskerke – verkozen tot een van de vijftien mooiste dorpen van Vlaanderen – ontstaat onrust als blijkt dat een landbouwer er een biogasinstallatie met een jaarcapaciteit van 60.000 ton wil bouwen. Het college van burgemeester en schepenen van Diksmuide verleent negatief advies.

Tiegem * Godfried Van de Meuelebroeke maakt in december zijn 600ste schepencollege mee en maakt in diezelfde maand ook al vijftig jaar deel uit van het schepencollege van Tiegem en Anzegem. Hij was vanaf 1959 schepen in Tiegem en burgemeester van 1961 tot 1976. Sindsdien is hij schepen in Anzegem.

Tielt * De vernieuwde Markt blijft voor discussie zorgen. Na een verkeersvrije zomer denderen er nu weer auto’s door het historische centrum. Begin november organiseert de Kleine Torenvalk een ludieke picknick op de Markt om auto’s uit het straatbeeld te bannen. Voorlopig zonder succes.

Torhout * Het stadsbestuur hakte dit jaar de knoop door : het nagelnieuwe stadskantoor zal verrijzen in het huidige stadspark langs de Karel de Goedelaan. Nieuws dat insloeg als een bom en niet bij iedereen op bijval kon rekenen. Het alternatief, Huis Bekaert renoveren, liet men immers links liggen.

Varsenare * Op slag wordt Tim Maeyens wereldwijd de meest bekende inwoner van Varsenare, wanneer hij op de Olympische Spelen in China op de verdienstelijke vierde plaats eindigt in het roeien. De ‘net-niet-medaillewinnaar’ wordt feestelijk op het gemeentehuis onthaald.

Veldegem * De Kloosterstraat ondergaat een ware metamorfose en ligt er volledig vernieuwd bij. In diezelfde straat opent een derde lokale afdeling van de Zedelgemse buitenschoolse opvang De Stekelbees.

Vichte * Al in 1999 worden de eerste plannen getekend voor de herinrichting van de Plaats in Vichte. Die zijn eindelijk definitief en er kan werk worden gemaakt van de heraanleg van de Plaats en het Kasteelplein.

Vinkem * Vinkem krijgt te horen dat er een nieuw woonproject komt. Dat is niet evident, want Vinkem heeft een beschermd dorpszicht is. Het gaat om een gemengd woonproject van sociale en particuliere woningen.

Vladslo * In mei wordt beslist dat er geen mestverwerkingsinstallatie in de Praetweg komt. Toen de bestendige deputatie van de provincie eind vorig jaar wel een gunstig advies gaf, zorgde dit voor heel wat protest bij de buurtbewoners. Zij vrezen water-, verkeers- en heel wat andere overlast en vinden dat een mestverwerkingsinstallatie niet in waardevol agrarisch gebied thuishoort.

Vlamertinge * Het Ieperse OCMW wil De Gilde en De Brug kopen om er woningen van te maken, maar dat ziet Willem Roelens niet zitten. Hij wil De Gilde verder uitbaten als café-restaurant.

Vlissegem * Vlissegem-kermis krijgt dit jaar een speciaal tintje : zondag 15 juni staat er volledig in het teken van Marva. De Vlaamse coryfee, die 65 jaar geleden als Marva Mollet in Vlissegem geboren werd en er nu opnieuw woont, wordt er in de bloemetjes gezet door haar dorpsgenoten en door tal van Bekende Vlamingen.

Voormezele * Met een feestweekend viert de Chiro-afdeling haar 40-jarig bestaan. Vandaag is het een bloeiende jeugdvereniging met vijftig leden en tien leiders.

Waardamme * Uitbaatster Hilde Misseeuw van eetkroeg ‘t Oud Gemeentehuis publiceert het kookboek ‘De Innerlijke Keukenreis’. De bundel is geen droge receptenopsomming, maar het levensverhaal van de auteur vol anekdotes, gedichten en weetjes.

Waarmaarde * De eerste editie van Rock Avelgem is een organisatie en productie van twee enthousiaste gasten uit Waarmaarde : Bart Douven en Geert Deprez. Het duo kan voor het festival beschikken over de sporthal van het Sint-Jan Berchmanscollege. De affiche met onder anderen de Kreuners en de Mens lokt een bomvolle zaal.

Wakken * De Koninklijke Harmonie Kunst en Deugd viert haar honderdste verjaardag. Uitgerekend in dit jubileumjaar kan de harmonie een nieuw repetitielokaal in het Hondiuspark in gebruik nemen. Er verschijnt een boek over de geschiedenis van de vereniging, samengesteld door burgemeester Koenraad Degroote.

Waregem * Eind september wordt Waregem zwaar in zijn textielhart getroffen met de aankondiging van 281 ontslagen bij Bekaert Textiles. Van het bedrijf blijft in Waregem alleen nog een kerncompetentiecentrum met een 160-tal werknemers. Amper tien jaar geleden waren dat er nog een tienvoud van wat er nu rest aan werknemers.

Wenduine * Op 23 oktober schrikt een zware brand Wenduine op. Het rieten dak van het pas gerenoveerde cafetariagebouw op het Astridplein gaat in de vlammen op, met heel wat schade aan het gebouw én aan de pas heraangelegde grasvelden, petanquepleinen en tennisvelde. De schade loopt in de honderduizenden euro’s.

Werken * NV De Ster, een familiebedrijf dat maïs- en gistcelwanden droogt en daar in het verleden al wat geurhinder mee veroorzaakte, laat dit jaar een nieuwe luchtzuiveringsinstallatie afwerken. Daarmee zou de stank voorgoed tot het verleden moeten behoren. Goed nieuws dus voor de buurtbewoners.

Wervik * Tijdens de vijfdaagse zomerkermis is ’75 jaar braderie’ op Zotte Maandag de grote blikvanger. Met onder meer een overzichtstentoonstelling, extra straatanimatie en gratis optredens van Laura Lynn en Eddy Wally. Op het Sint-Maartensplein worden 2.000 gratis geldbeugels verdeeld.

Westende * Zeventig jaar na de eerste opening is de Lacodam vernieuwd. Op het Westendse plein werden parkeerplaatsen, petanquepleinen en een multifunctionele sportzone voor jongeren voorzien. Die sportzone zorgt meteen voor de nodige discussies : het plein loopt immers schuin af, al ontkent het stadsbestuur dit.

Westkapelle * Het vernieuwde woon- en zorgcentrum Van Troost wil een droomrusthuis worden en hanteert daarvoor een nieuwe beleidsfilosofie : bewoners krijgen veel meer vrijheid en krijgen minder regeltjes opgelegd.

Westkerke * Westkerke groeit. De Oudenburgse deelgemeente krijgt er maar liefst drie nieuwe verkavelingen bij, die samen goed zullen zijn voor 120 woningen. Het gaat om twee sociale woonprojecten en een particulier initiatief. De nieuwe woningen zijn goed voor 200 à 300 nieuwe inwoners.

Westouter * Het vervallen vakantiecentrum Kosmos op de Rodeberg is nog steeds niet verkocht. Even lijkt het erop dat de Nederlander Bastiaan De Jeu het domein zou kopen, maar hij blijkt een fantast te zijn. Begin juli woedt een felle brand in het hoofdgebouw.

Westrozebeke * Voor de leerlingen van gemeenteschool Staden West zal het voortaan allemaal langs de Vijfwegenstraat te doen zijn. Dit jaar starten de werkzaamheden voor de renovatie en de nieuwbouw van de school. De locatie aan de Filip Van Arteveldestraat wordt geschiedenis.

Westvleteren * De doortocht in het dorpscentrum van Westvleteren is eindelijk afgewerkt, maar de klachten van buurtbewoners blijven.

Wevelgem * Voetbalclub KSK en basketbalclub BT Wevelgem gaan om uiteenlopende redenen ter ziele, SV Wevelgem City (en FC Gullegem) en Jong Basket komen opnieuw tot leven. Sportieve huwelijken zijn er dan weer tussen de turnclubs Steeds Hoger en Hoger Op tot Go4Gym en de zwemclubs WDK en MZC tot Wevelgemse Dolfijnen.

Wielsbeke * In februari verlaat pastoor André Windels de parochie. Het duurt tot september voor er een opvolger komt in de persoon van Johan Scheire. Maar begin december wordt hij al op non-actief gezet wegens het bezit van kinderporno en op verdenking van aanranding van een minderjarige.

Wijtschate * Drie gemaskerde mannen overvallen op 28 april het tankstation op de hoek van de Ieperstraat met de Hospicestraat. Uitbaatster Nathalie Kesteman, die net die dag haar 43ste verjaardag viert, wordt daarbij bedreigd met een mes.

Wilskerke * Philomena Melis mag op 30 november honderd kaarsjes uitblazen in rusthuis Tara. De kranige Philomena woont trouwens nog tot juli in haar huisje in Slijpe, maar verblijft nu samen met haar echtgenoot Camille Debruyne in Tara. Alle inwoners van Tara feestten mee met Philomena.

Wingene * In juli overrompelt het Eén-programma Fata Morgana Wingene en Zwevezele. Burgemeester Verkest wil beide dorpen zo dichter bij elkaar brengen. Maar als blijkt dat alle sleutelfiguren uit Wingene komen, is het hek helemaal van de dam. Het productiehuis weet niet dat dit gevoelge materie is. Uiteindelijk haalt Wingene geen vijf maar wel vier sterren binnen.

Woesten * Voetbalclub FC Woesten krijgt een gloednieuw voetbalterrein. De accommodatie in de Warandestraat heeft meer dan 450.000 euro gekost.

Wulpen * Maandag 16 juni openen burgemeester en schepencollege de vernieuwde Conterdijk en Nieuwstraat. Voor de fietsliefhebbers is dit geweldig nieuws want de Conterdijk is een ideale weg naar Nieuwpoort en Veurne. Meteen betekent dit het einde van de laatste grootscheepse werken die Wulpen moeten omturnen tot een prachtig en modern plattelandsdorp.

Wulvergem * Het centrum van het kleinste dorp van Heuvelland staat in juni, na hevige regenval, volledig blank. Het water duwt een keermuur van een zijbeek van de Douvebeek omver zodat het ongehinderd het dorp kan binnenstromen.

Wulveringem * Begin februari raakt bekend dat ook Wulveringem een dorpskernvernieuwing krijgt. Alle huizen in het dorp worden geïnventariseerd en naar waarde bepaald

Zande * De jonge kunstenaar Jeremy Elias trok in 2008 de hort op met zijn fototoestel. Zijn missie : alle inwoners van Zande op de gevoelige plaat vastleggen. Het resultaat van die noeste arbeid is in het voorjaar van 2009 te zien op een tentoonstelling.

Zandvoorde – Oostende * Het project Wijk in Beweging – dat het leven in Zandvoorde aangenamer moet maken – pakt eind augustus voor het eerst uit met het Zandrock Festival en Zandvoordedrieschof. Beide activiteiten zijn een succes.

Zandvoorde – Zonnebeke * Ter gelegenheid van Zandvoordekermis nodigen de organisatoren Wendy Van Wanten uit. Het wordt een schot in de roos : niet minder dan 600 fans zien en horen de gecontesteerde zangeres aan het werk.

Zarren * Grootscheepse wegenwerken zorgen er al enkele maanden voor dat het centrum van Zarren op een bouwwerf lijkt. Het Zarrenplein is nog lang niet afgewerkt en intussen pakken creatieve handelaars uit met alternatieve verkoopspunten.

Zillebeke * Dansclub Dancespace zet het hele jaar door schitterende resultaten neer. De ‘small group juniores’ worden Belgisch kampioen discodansen en mogen naar het WK in Tsjechië.

Zedelgem * De leegstaande legerkazerne, gewezen School voor Onderofficieren, krijgt dit jaar een definitieve nieuwe bestemming. De provincie West-Vlaanderen betaalt Defensie 4 miljoen euro voor de aankoop en voorziet er een oefen- en trainingscentrum voor hulp- en veiligheidsdiensten.

Zerkegem * Met het kunstproject ‘Poëzie in de Tuin’ doet Zerkegem zijn roepnaam van landelijke rustoase alle eer aan. Werk van Groot-Jabbeekse dichters doet de vele bezoekers nostalgisch verlangen naar het dorp van toen en net dat is in Zerkegem nog te proeven.

Zonnebeke * Brutale overvallers gijzelen bij Vanlerberghe Trucks in de Albertstraat dochter Ludvine en haar vriend Kenny Hoflack een tijdlang.

Zuidschote * Heel het dorp gaat uit zijn dak als Paul Severs in september de kermis afsluit. Een bomvolle tent brult ‘Zeg eens meisje’ mee.

Zuienkerke * Eind november wordt de Gentelebrug over de N31 ingefietst. Door de constructie is het weer mogelijk om zonder kilometers om te rijden van Zuienkerke-dorp naar de Sint-Pietersplas en zo naar Brugge te fietsen.

Zwankendamme * Geen Doel-scenario (m)oppert de vzw Leefbare Polderdorpen in het gevecht tegen de oprukkende zeehaven en een grootschalig rangeerstation voor goederentreinen. Actievoerders trakteren havenbaas Coens op een ‘decibelconcert’ en de inwoners van Zwankendamme stappen ook mee op in de betoging tegen „het ondemocratische Brugse stadsbestuur.”

Zwevegem * Het dodelijk ongeval van fietsster Loredana Maes in mei, is de aanzet voor verkeersveilige maatregelen op het kruispunt van het Guldensporenpad met de N391. In oktober gaat eindelijk de fuifzaal open en op het eind van het jaar start de voedselbank ‘Food4all’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.