Directie Van Gansewinkel overweegt sluiting vestiging

Redactie KW

De directie van afvalbeheerder Van Gansewinkel overweegt om eind dit jaar haar vestiging in het Wevelgem te sluiten. In die vestiging werken 20 mensen.

Nadat er in de regio het afgelopen jaar een aantal overnames werden gedaan, wordt onderzocht of er een nieuw regiokantoor kan opgericht worden waar diensten gecentraliseerd worden om de werking efficiënter te maken. Een van de opties is het Oost-Vlaamse Evergem, wat tientallen kilometers verder ligt dan Wevelgem. Dat meldt woordvoerder Frank Janssen van Van Gansewinkel.

Volgens de directie is er nog geen definitieve beslissing genomen. Het ACV is daar niet van overtuigd, en wil de bedrijfsleiders nu al vragen om hun plannen op tafel te leggen.

“Als de werknemers van Wevelgem naar Evergem moeten verhuizen, hoopt de directie dat ze door het ongemak van de lange verplaatsing zelf hun ontslag zullen geven”, zegt Joeri Saenen van het ACV. “Er zou een plan zijn voor een tijdelijke kilometervergoeding, maar dat is voor ons niet voldoende”, gaat hij verder. Hij hoopt dat er overleg kan komen, waardoor er in het geval van een verhuis betere overgangsvoorwaarden kunnen afgesproken worden.

Volgens Saenen is Van Gansewinkel bezig met een grote besparingsoperatie, maar probeert het bedrijf door kleine stappen te nemen, zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan bepaalde beslissingen te geven. Zo werden er volgens de vakbondssecretaris in de afgelopen twee weken zeven mensen ontslagen in de Belgische hoofdzetel van Van Gansewinkel in Puurs.

Drie onder hen zouden vertegenwoordigers zijn. De beslissing zou genomen zijn onder druk van de financiële crisis. Doordat er pas vanaf 8 mensen een speciale ontslagprocedure moet opgestart worden, vreest het ACV dat het om een stille afdankingsronde gaat die nog niet snel zal stoppen.

Volgens bedrijfswoordvoerder Frank Janssen gaat het niet om ontslagen, maar om een beperkt aantal tijdelijke contracten die niet verlengd werden. Het cijfer van zeven wil of kan hij niet bevestigen. Hij erkent dat van Gansewinkel zich klaarmaakt voor de effecten van de crisis, omdat het bedrijf niet weet hoe zwaar die gaat doorwegen en hoe lang ze nog zal duren. “Alle bedrijven kijken steeds meer naar de kostenkant van hun balans, en omdat de afvalsector nu al zwaar getroffen is door de recessie, kunnen we niet anders dan dat ook doen”, besluit de woordvoerder. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier