Dieven stelen originele werken van René Magritte in Varsenare

Redactie KW

In Varsenare bij Jabbeke zijn kunstdieven er maandag vandoor gegaan met twee originele werken van Belgische schilder René Magritte. De twee stukken hebben naar schatting een waarde van om en bij de 360 000 euro. De eigenaar van de schilderijen koestert maar weinig hoop dat de twee topstukken nog ooit gevonden worden.

Tot maandag hingen in de woonkamer van kunstverzamelaar Gerard uit Varsenare nog twee authentieke werken van de Belgische surrealistische schilder René Magritte. De zeldzame pentekening ‘De discrete juwelen’ uit 1963 heeft een geschatte waarde van 250 000 euro. Op het schilderij ‘Moments Inoubliables du cinema’ in plakkaatverf, dat dateert uit 1958 kleeft een prijs van 110 000 euro.

Op bestelling

Volgens Gerard, die veel contacten heeft in het kunstcircuit, is de diefstal zo goed als zeker gebeurd op bestelling. Als verzamelaar heeft hij in zijn huis heel wat dure schilderijen hangen, maar die verhuizen nu allemaal naar een veiliger plaats.

Van de kunstroof is een pv opgemaakt door de politie, die de zaak doorspeelt naar het parket van Brugge. Gerard heeft zo een vermoeden naar welk land de twee topstukken verhuisd zijn, maar hij acht de kans klein dat zijn twee dure Magrittes nog opduiken.

Gerard zal al zijn echte kunstwerken in zijn huis nu vervangen door papieren replica’s zonder waarde.

(JV/LD)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier