Dieven plunderen opnieuw opslagplaats Colsol:”Wie doet in godsnaam zoiets?”

Dominique Degraeve en Tiny Dewulf begrijpen het niet: "Wie doet nu zoiets?" © DVL
Redactie KW

Nog geen anderhalve maand nadat de opslagruimte van vzw Colsol al eens werd leeggeroofd, gingen inbrekers opnieuw aan de haal met een grote hoeveelheid levensmiddelen, bestemd voor kansarme gezinnen. “Het is om wanhopig van te worden”, klinkt het bij Colsol.

“Wie doet nu in godsnaam zoiets?” Dominique Degraeve, verantwoordelijke van de vzw Colsol, kan haar tranen niet bedwingen als ze de ravage overziet. Inbrekers drongen ergens tussen maandagnamiddag en dinsdagvoormiddag binnen in de opslagruimte van de vzw aan Hangaar 1 in de Stapelhuisstraat en hielden er lelijk huis.

“Ik kwam hier rond 9 uur aan en merkte het onmiddellijk. Hier waren opnieuw inbrekers aan het werk geweest. Bij de voordeur stond zelfs nog een bak met onder meer een grote zaklamp en wat materiaal die ze hadden achtergelaten. Net als bij de inbraak eind september is opnieuw een grote hoeveelheid etenswaren verdwenen. De koelkasten met onder meer varkensvlees, hammetjes en andere etenswaren waren opnieuw geplunderd. Ze gingen ook aan de haal met een pallet confituur die we pas hadden gekocht en met koffie”, zegt Degraeve.

De koelkasten werden geplunderd en ze namen ook een pallet confituur mee

Opvallend: enkele bakken die ze vulden met voedingswaren werden achtergelaten hebben. “Blijkbaar werden de inbrekers verrast en zijn ze hals over kop vertrokken met wat ze al ingeladen hadden. Ook het kantoor werd overhoop gehaald, maar daar vonden ze niets. We hopen dat de camerabeelden iets zullen opleveren, maar dat blijkt niet evident te zijn. Iemand heeft hier maandagnamiddag een auto verschillende keren zien rondrijden. Misschien kan dat een spoor zijn.”

Derde keer

Voor vzw Colsol is dit een nieuwe ramp. De hulporganisatie helpt minderbedeelden, onder meer met voedselpakketten die op maandag en donderdag worden uitgedeeld. “Ik ben over het algemeen een optimistisch mens, maar dit is er te veel aan. In augustus werd ook al eens ingebroken, maar toen namen ze niet veel mee. Eind september was de buit heel groot en nu is die nog omvangrijker”, zucht Dominique.

“Voedsel stelen voor kansarme mensen, hoe laag kan je vallen? Wij helpen hier zo’n 250 gezinnen per week. Maandagmiddag kwam er hier nog een vijftigtal hun pakketje ophalen. Wij zullen ons echter niet laten kisten en geven de moed niet op. Alle hulp is welkom. Ook de vorige keer sprongen heel wat organisaties voor ons in de bres. We hopen dat dit nu ook het geval is.”

Nieuw onderdak?

De omstandigheden waarin de vzw sinds 2011 huist, zijn verre van ideaal. Het gebouw is in een zeer slechte staat. Colsol moest trouwens al ettelijke keren verhuizen, nadat hun vorige locaties aan onder meer de Hendrik Baelskaai en de Marinekazerne werden afgebroken. “Het stadsbestuur liet ons een tijdje geleden, officieus weliswaar, weten dat we terecht zouden kunnen in een hangaar aan de Blauwkasteelstraat waar in beslag genomen goederen werden gestapeld”, vertelt medewerkster Tiny Dewulf. “Maar nu blijkt er toch een kink in de kabel te zitten. Het zou nochtans een goede oplossing zijn, zeker in ons geval. En waarom daar niet meerdere hulporganisaties onderbrengen? We werken toch allemaal met hetzelfde doel: mensen die het niet breed hebben helpen.” (DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier