Dierenrechtenorganisatie uit kritiek op behandeling varkens na ongeval in Kortrijk

Redactie KW

Volgens Eyes on Animals is de Europese regelgeving met voeten getreden.

Donderdag 2 januari kantelde in Kortrijk een vrachtwagen geladen met een kleine 200 levende varkens. Een zestigtal dieren overleefde het ongeval niet. De dieren die het wel overleefden werden overgeladen op een andere vrachtwagen en naar het slachthuis gebracht. Maar op basis van beelden van Focus-WTV reageert dierenrechtenorganisatie Eyes on Animals, een organisatie die zicht richt op landbouwdieren.

Europese wetgeving

“Op de beelden is te zien hoe een varken dat duidelijk gewond is aan haar poten, aan haar oren wordt gesleept. Het dier schreeuwt het uit van de pijn”, klinkt het in een mededeling. “Ook proberen medewerkers van het slachthuis met een stok om dieren die vastliggen te bewegen om op te staan. Dit is in strijd met de wetgeving het gebied van dierenwelzijn tijdens transport. Dieren die gewond zijn of niet pijnloos op eigen kracht kunnen lopen, mogen niet verder worden vervoerd of gedreven. Deze dieren hebben ofwel recht op geneeskundige hulp van een dierenarts, ofwel moeten uit hun lijden worden verlost daar waar zij liggen. De aanwezige dierenarts heeft nagelaten de dieren te helpen, waardoor het lijden van gewonde dieren werd verlengd.”

Hardhandig optreden

Eyes on Animals verbaast zich eveneens over het hardhandige optreden van het personeel van het slachthuis. Ook zij moeten zich immers aan de dierenwelzijnswetten houden, waarin het slaan en mishandelen van gewonde dieren wordt verboden. De organisatie roept de Belgische autoriteiten op erop toe te zien dat de Europese regelgeving voor dierenwelzijn tijdens transport wordt nageleefd, ook bij ongelukken. Het is onacceptabel dat het lijden van deze intelligente dieren onnodig is verlengd.

(FV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier