Diamanten kloosterjubileum voor zuster Fabienne en zuster Germaine

Redactie KW

In het klooster vond een dubbel jubileum plaats. Zuster Germaine en zuster Fabienne vierden er hun diamanten kloosterjubileum. Of een leven lang vol inzet voor hun medemens, geïnspireerd door hun rotsvaste overtuiging.

De zusters Germaine en Fabienne behoren tot de congregatie van de Zusters van Maria uit Pittem. Die eertijds bloeiende zustergemeenschap maakt zich vooral verdienstelijk in het onderwijs, zorg voor zieken en bejaarden, jeugdzorg, hier en in de missie.

Dat laatste aspect was een van de redenen waarom zuster Germaine Willems tot die orde toetrad. „Ik ben afkomstig van Eeklo. Daar waren meerdere kloosters actief. Toch viel mijn keuze op Pittem. Ik voelde mij er onmiddellijk thuis.” De zuster studeerde af als verpleegster aan de verpleegsterschool Sint-Jan in Brugge. Zij vertrok als missionaris naar Congo en werkte er niet minder dan 42 jaar. Vooral in en rond de basis Kamina.

Tijdens de woelige tijden van de onafhankelijkheid rond 1960 werd ook zij uitgewezen. In België werkte ze dan mee met het Wit Gele Kruis. Op latere leeftijd was zij ook nog gedurende tien jaar actief bij oud-missionarissen in Sint-Truiden. Onder de vele mooie herinneringen aan Congo pikt zij er dit verhaal uit: „In het ziekenhuis van Kamina kwam ik een wenende vader tegen wiens vrouw net overleden was. Hij had een baby op de arm. Ik nam dat kindje aan. En van het een kwam het ander?: jarenlang zorgde ik voor 15 weeskindjes.” (Arnold Naert)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 10 oktober 2008.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.