Deputatie verklaart beroep tegen bouwvergunning aan Hill 60 ongeldig

Redactie KW

De deputatie van de provincie heeft het beroep ongeldig verklaard tegen een bouwvergunning voor een woning in de Zwarteleenstraat in Zillebeke, bij Hill 60. Een aantal mensen wou de vergunning nietig laten verklaren omdat een woning het open landschap rond Hill 60 en het zicht vanop de heuvel zou aantasten. De deputatie oordeelt nu anders.

Op 15 december 2009 verleende de stad Ieper een bouwvergunning voor een woning in de Zwarteleenstraat tegenover Hill 60 en het monument van de Australische soldaten. Aan de overzijde van het monument slaagde de stad Ieper erin een lot bouwgrond te kopen in een verkaveling van de vroegere gemeente Zillebeke. Niemand zag daar graten in en in het verleden werden daar al verschillende huizen gebouwd. De eigenaar van een lap bouwgrond wil er nu een woning bouwen, maar stuitte op protest.

Gevoelig dossier

Een landbouwer uit de buurt en een Brit die in de regio woont startten zelfs een website tegen de bouwplannen. Zeker is dat het om een gevoelig dossier gaat in een bijzondere omgeving. Hill 60, een heuvel van 60 meter hoog en 230 meter lang, was het decor van een mijnenslag op 17 april 1915. De Britten bliezen toen in tien seconden de Duitse verdedigingswerken op.

Parking

Schepen Frans Lignel (CD&V) heeft samen met de stad en de eigenaar van de bouwgrond naar een oplossing gezocht. „Toen de bouwaanvraag bij de stad belandde werd er plots alarm geslagen. Wij hebben samen met de provincie naar een aanvaardbare oplossing gezocht. Uiteindelijk konden wij met de eigenaar van het lot aan de spoorweg een overeenkomst sluiten en kochten we het ene stuk aan. Wij hadden graag de beide stukken gekocht maar dat bleek erg moeilijk te liggen. Wij hebben het uitzicht vanop Hill 60 naar Ieper dus maar gedeeltelijk kunnen vrijwaren.

Heel wat plannen voor 2014

De Britten hebben op de grond van Hill 60 een parking aangelegd en gezien het drukke bezoek aan de site zou men deze willen verplaatsen over de spoorweg. De parking zou eventueel langs de Komenseweg kunnen worden aangelegd. Er zijn heel wat plannen in de aanloop naar het herdenkingsjaar 2014. En alles ligt natuurlijk gevoeliger naarmate de 100ste verjaardag van WO 1 dichterbij komt. Iedereen wil het klaarblijkelijk voor het zeggen hebben.” …

(GR)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 7 mei 2010

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.