Delegatie uit Nieuw-Zeeland herdenkt Zero Hour al in Mesen

Redactie KW

Vandaag is het 100 jaar geleden dat de Britten 19 dieptebommen lieten ontploffen in Mesen en Heuvelland. Dat gebeurde om 4.10 uur in de ochtend, het zogenaamde ‘Zero Hour’.

Het offensief was bedoeld om een doorbraak te forceren, met als einddoel de havens van Oostende en Zeebrugge te bereiken. Naast hoofdzakelijk Britten vochten er ook Ierse, Nieuw-Zeelandse en Australische eenheden mee. De stad Mesen en de gemeente Heuvelland sloegen de handen in elkaar om deze belangrijke gebeurtenis te herdenken. Onder de naam Zero Hour gaan er vandaag een aantal plechtigheden door waarbij er hoge gasten worden verwacht.

Delegatie uit Nieuw-Zeeland herdenkt Zero Hour al in Mesen

Alles begon om 8 uur aan de Messines Ridge Cemetery langs de Mesenstraat in Mesen. Daar vond een plechtigheid voor de Nieuw-Zeelanders plaats.

Om 14 uur wordt het alle hens aan dek voor de nationale herdenkingsplechtigheid voor Ierland in het Iers Vredespark in Mesen. Daar staan hele hoge gasten op de bezoekerslijst: de Britse kroonprins William (Kate Middleton niet meebrengt), prinses Astrid, eerste minister Charles Michel en minister-president Geert Bourgeois.

Na Mesen gaat het koninklijk bezoek richting Wytschaete Military Cemetery langs de Wijtschatestraat in Wijtschate voor een korte ceremonie. Om 19.30 uur is er dan de slotplechtigheid voor Nieuw-Zeeland, opnieuw op het Messines Ridge Cemetery in Mesen.

(CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.