De Vrije Leievissers bewijzen dat er vis zit in de Leie

Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Eind vorig jaar beslisten vrienden Dieter Demeyere, Tommy Vanelslander en Yourick Gryzon om een nieuwe visclub op te richten onder de naam De Vrije Leievissers West-Vlaanderen. “Het is de bedoeling om ons met de club enkel te richten naar de Leie en uit te wijken naar naburige waterlopen als de condities echt niet visbaar zijn. Met de club willen we enerzijds gelijksgezinden samenbrengen maar ook deelnemen aan wedstrijden die iets meer out of the box zijn”, vertelt Dieter Demeyere.

Leden van de club mogen zelf kiezen met welk materiaal er gehengeld wordt en iedereen is er welkom. De enige vereiste is dat men aangesloten en verzekerd is via Sportvisserij Vlaanderen. Er wordt vooral gevist in Menen maar voor de gelegenheid week de visclub vandaag uit naar de Leie in Kortrijk. “Er is veel scheepvaart op de Leie en dat zorgt natuurlijk voor een echte uitdaging. Ook vandaag was dat niet anders. Bij elke boot die voorbijvaart kiezen de vissen het ruimere sop en moeten we onze strategie veranderen. Ook door het slechte weer en de sterke stroming was het geen gemakkelijke opdracht vandaag”, aldus Dieter.

Er is echter beterschap op komst, het Schelde-Seine project werkt aan een betere scheepvaart en uitbreiding van de Leie. “Men wil de scheepvaart vergroten en grotere schepen toelaten op de Leie. Het volledige project is in samenwerking met heel wat diensten die nauw betrokken zijn bij de natuur en de omgeving. Op die manier heeft iedereen voldoende inspraak en is het echt uitkijken naar de toekomst“, verwoordt Pieter-Jan het. Voor het project moet niet alleen de Leie uitgebreid worden maar moeten ook bruggen hoger worden. Daarnaast moeten ook bepaalde delen rechtgetrokken worden. Voor de vissen voorzien ze dan extra damplanken om zo een vooroever te creeëren. Een huzarenstukje dus.

De vangst werd gewogen en nadien terug vrijgelaten. Er werden vooral voornvissen gevangen.
De vangst werd gewogen en nadien terug vrijgelaten. Er werden vooral voornvissen gevangen.

De club telt 18 leden maar door de slechte weeromstandigheden en het BK waren er slechts 9 aanwezig in Kortrijk. Ondertussen organiseerden ze al 6 wedstrijden tussen april en oktober waar, zoals ze zelf zeggen, de vangsten matig tot zeer goed waren. Vandaag bestond de vangst voornamelijk uit Voorn en Kolblei. In totaal werd er meer dan 100 kilo vis gevangen en opnieuw vrijgelaten. Op kop vandaag stond Dieter Demeyere met maar liefst 43,800 kg gevolgd door Andy Worm met 21,320 kg en Tommy Vanelslander met 32,660 kg. Door het extreem slechte weer, de vele scheepvaart en sterke stroming was het geen evidente zaak.

(TV)

Wie interesse heeft om mee te vissen met de club kan contact opnemen met Dieter Demeyere via demeyeredieter@hotmail.com. De laatste wedstrijd wordt gevist op 24 november 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier