De stad Ieper krijgt een regionaal erfgoeddepot

Redactie KW

Ieper krijgt een regionaal erfgoeddepot. Dit is een locatie waar de objecten die niet in de permanente opstelling van de 5 Ieperse stedelijke musea zijn opgenomen, in de beste condities bewaard worden

Dit houdt o.a. in dat er een constante luchtvochtigheid en een constante temperatuur heerst zonder dat er daglicht is. Geen enkel van de vijf stedelijke musea (In Flanders Fields Museum, Onderwijsmuseum, Stedelijk Museum, Museum Godshuis Belle en Merghelinckmuseum) beschikt momenteel over een goed uitgerust depot. Tot nu toe worden allerlei ruimten als reserve- of depotruimte gebruikt.

Eén miljoen euro

De musea van de stad Ieper werden indertijd erkend door de Vlaamse Gemeenschap maar van bij het begin werd als aandachtspunt voor de erkenning opgegeven dat de musea over een goed uitgerust depot zouden moeten beschikken. Toen het In Flanders Fields Museum vijf jaar geleden ingeschaald werd in de hoogste categorie, namelijk museum van landelijk belang, werd nogmaals aangegeven dat er dringend iets aan de depotproblematiek moet gedaan worden. In het plan voor het nieuwe In Flanders Fields Museum werd dan ook 1.000.000 euro opgenomen om een nieuw depot te realiseren.

CO7

Gezien de provincie de depotproblematiek van de musea wil ondersteunen in een uit te bouwen regionale depotwerking, komt er een nieuw depot in Ieper langs de Zonnebeekseweg op de site Potyze. Derde partner in het verhaal is – naast de stad Ieper en de provincie – het cultureel samenwerkingsverband van de zuidelijke Westhoek CO7. Het erfgoeddepot zal dus niet enkel voor de Ieperse musea dienen, maar ook voor de musea van de 6 andere CO7-gemeenten.

Deze samenwerking moet leiden tot een zeer goed uitgerust depot, van waaruit een dynamische depotwerking kan ontstaan. Voor de realisatie van een regionaal depot voorziet de provincie een periode van drie jaar. Er wordt daarbij gewerkt met twee regionale depotmedewerkers, voor wie de provincie gedurende 3 jaar mee instaat voor de loonkosten.

(P.L./A.D.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.