De Gouden Gerrit #10 : Bluuf me je fikn van me velo (Preuteleute)

Redactie KW

Het Oostendse collectief opent de top 10 van de beste West-Vlaamse nummers aller tijden.

De voorbije weken ging Krant van West-Vlaanderen op zoek naar De Gouden Gerrit, het béste nummer in het West-Vlaams aller tijden. Enkele duizenden bezoekers van KW.be gingen mee op zoek en stuurden een top drie in, wat een ultieme ranking van beste Westvlamse ploatn opleverde. Vanaf vandaag geven we met mondjesmaat de top 10 prijs en beginnen doen we met ‘Bluf me je fikn van me velo’ van Preuteleute.

“Eigenlijk zijn we randfenomeen”

“Aangenaam verrast.” Zo reageert Tom Vanrijckeghem van Preuteleute op het nieuws dat ‘Bluuf met je Fikn van me…’ op tien is geëindigd in onze Gouden Gerrit-verkiezing.

“We zijn vooral vereerd omdat wij eigenlijk een randfenomeen zijn. Een undergroundband die niet op radio of tv komt. Maar dat is niet nodig om bekend te zijn in West-Vlaanderen. Op optredens merken we dat het nummer door de hele zaal wordt meegezongen. In West-Vlaanderen is het echt wel bekend.”

Supervereerd met eigen nummer

“Ik dacht dat ‘Pak je zak en ga weg…’ ons bekendste nummer was”, vervolgt Tom. “Maar dat is een cover. We zijn dan ook supervereerd dat we met een eigen nummer in de toptien staan. We schreven ‘Bluuf met je Fikn’ een negental jaar geleden – het staat al op onze eerste cd – op een jamsessie. Het is een pastiche op Oostendse marginale types in het uitgaansleven. We hadden zelfs in de nieuwjaarsnacht – toch een tijd van vrede – horen roepen: ‘Bluuf met je fikn van me mokke’. We hadden ook een Oostendse fuifzaal in ons achterhoofd. Muzikaal gebruiken we in dat nummer het ene cliché na het andere, maar dat werkt nog altijd.”

West-Vlaams in opmars

“Wat ik zelf het beste West-Vlaamse nummer vind? Moeilijke vraag. Ik beluister heel weinig Belgische muziek. Mijn favoriete muziek is die van de jaren ’60 en ’70. Een naam die meteen in me opkomt, is Flip Kowlier, maar eigenlijk ben ik geen fan van hem. Ik vind het wel een goede zaak dat het West-Vlaams in de muziek aan een opmars bezig is. Vroeger werd er wat neerbuigend over gedaan, maar eigenlijk is het dialect een taal op zich. Het wordt toch door één miljoen mensen gesproken. En je kan het best poëtisch zijn in je eigen taal. Dit is dus echt een vooruitgang.”

Steven Welvaert

Preuteleute bestaat sinds 2002 en werd opgericht door Sebastien Dewaele (Alain) en Tom Vanrijckegem (ook Alain). Sebastien Dewaele werd de voorbije weken overigens ook een nationale bekendheid door zijn rol als Steven Welvaert in de reeks Eigen Kweek.

Preuteleute startte als caberetduo en bracht naar eigen zeggen ‘schunnige en vulgaire sketches en songs’. En daar bestond een publiek voor, want verscheidene nummers werden culthits. In 2005 was er de eerste cd Ostensche Pretensche, in 2007 werd de groep uitgebreid tot een volwaardige band en volgde plaat nummer 2 : Levenslessen. In 2009 ging de stekker er even uit, maar in 2012 was er gelukkig een officiële comeback met het album ‘De Dubbele Witten’. Recent startten Alain en Ook Alain met Un-butt-plugged, een theatertour in de vertrouwde stijl.

(HH, FV)

>> Dinsdag : nummer 9 van de Gouden Gerrit!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier