Dany Bossuyt: “Blij dat harde werk zijn vruchten aflevert”

Shari Bossuyt werd vorig seizoen als 17-jarige eerstejaars knap achtste op het WK tijdrijden in het Noorse Bergen. Volgende week maandag probeert ze in het Oostenrijkse Innsbruck minstens even goed te doen. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Shari Bossuyt (18) mag opnieuw van een topjaar spreken. De Bellegemse juniore was in bijna elke regionale wedstrijd de beste, wist de nationale titels in zowel tijdrit als wegrit te behalen en verzamelde ook in het internationale circuit tal van ereplaatsen. Komende week vertegenwoordigt Bossuyt ons land op het WK in Innsbruck.

“Haar achtste plaats van vorig jaar in Bergen evenaren zou al mooi zijn”

“We mogen inderdaad absoluut niet klagen. Vorig jaar, als eerstejaarsjuniore, was Shari al goed en deze winter heeft ze hard gewerkt om nog een stap vooruit te zetten. Die stap bleek uiteindelijk groter dan gehoopt, want we wilden niet de fout maken door de verwachtingen te hoog te leggen. Het is niet omdat je tweedejaars wordt dat je dan sowieso beter bent. We zijn blij dat het harde werk zijn vruchten aflevert. Shari behaalde een aantal topvijfplaatsen in wedstrijden voor de Nations’ Cup, ze won een rit in de Omloop van Borsele en behaalde op de wereld- en Europese kampioenschappen op de piste vier medailles, dat kan toch al tellen. Eigenlijk zijn de Belgische wedstrijden het moeilijkst voor haar. Iedereen kent haar en ze wordt heel nauwlettend in de gaten gehouden.”

Vorig jaar al achtste

“Haar eerste doel op de wereldkampioenschappen in Innsbruck is de tijdrit van komende maandag”, vervolgt Dany. “Vorig jaar werd Shari al achtste in het Noorse Bergen. Die prestatie evenaren zou al mooi zijn. Iedereen verwacht veel van haar, maar ze vergeten dat er uit de andere landen ook sterke tegenstanders komen. Ook rensters met wie ze dit jaar al gekoerst heeft en een ietwat mindere indruk gaven, kunnen op een WK plots heel sterk uit de hoek komen. Het is dus niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Daarnaast gaat het in Oostenrijk om een heel lastige omloop, terwijl Shari niet echt een pure klimster is en er ook bewust niet specifiek op getraind heeft om niet in te boeten op haar andere disciplines. Drie dagen na de tijdrit staat de wegrit op het programma. Daarover durf ik niet echt voorspellingen te doen. Alles zal afhangen van enerzijds het koersverloop en anderzijds hoe ze recupereert van de tijdrit.”

Ploegenachtervolging

Volgend jaar maakt Shari de overstap naar de dames elite, maar dit jaar mocht ze al geregeld proeven van het zware werk in de nationale damesploeg voor de ploegenachtervolging. “Dat is toch meteen een stapje hoger, maar tot ieders aangename verrassing deed ze dat voortreffelijk”, vindt Dany. “Toch mogen we ons geen illusies maken voor de overstap, die zal ongetwijfeld groot zijn. Niet zozeer in de regionale wedstrijden, daar is het verschil hooguit een 25-tal kilometer, maar op de hogere niveaus wel. Een Ronde van Vlaanderen voor dames is 150 kilometer, dat is het dubbele van wat Shari nu moet rijden.”

“Bij welk team Shari volgend seizoen aan de slag gaat, is nog niet beslist”

“De eerste twee jaar is het niet de bedoeling om dit soort wedstrijden echt op te zoeken, al zal dat ook voor een deel van de ploeg afhangen. Bij welk team ze volgend seizoen aan de slag gaat, is nog niet beslist. Het staat wel vast dat het een ploeg moet zijn die haar de kans wil geven om rustig te groeien en op de lange termijn te denken, en die toelaat dat ze ook haar kansen op de piste grijpt. Ze zou graag haar plaats in de nationale ploeg voor de ploegenachtervolging behouden en wellicht kan ze ook in de andere disciplines wel eens aantreden. Hier zal de ploeg dus ook respect voor moeten hebben.”

Flexibele school

Ook op school moet er wat flexibiliteit aan de dag gelegd worden, vermits Shari geregeld afwezig is voor kampioenschappen en Wereldbekerwedstrijden. “Gelukkig heeft ze een topsportstatuut van de federatie, waardoor haar school ook wat flexibel kan zijn.” Shari loopt school aan de tuinbouwschool van het PTI Kortrijk en volgt er haar zevende jaar bloemschikken. (RRK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier