Dagprijs Torhouts woonzorgcentrum stijgt met 10 procent

De dagprijs van het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus stijgt met 10 procent. © JS
Johan Sabbe

Het Torhoutse stadsbestuur wil vanaf volgend jaar de dagprijs van het OCMW-woonzorgcentrum Sint-Augustinus met in totaal 10 procent verhogen. Dat zal in twee stappen gebeuren.

De stad vraagt aan het Agentschap Zorg van de Vlaamse overheid om de dagprijzen vanaf 1 februari 2020 te mogen aanpassen. De verhoging zal 7 procent bedragen in 2020 en nog eens 3 procent in 2021.

“De prijsstijging is noodzakelijk om de kwaliteit van de zorg en de dienstverlening te kunnen blijven garanderen”, aldus Joost Cuvelier (CD&V), voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst. “Het is van 2005 geleden dat er een substantiële verhoging van de prijs heeft plaatsgehad. Sinds jaar en dag behoort ons rusthuis tot de woonzorgcentra met de laagste dagprijzen van Vlaanderen. Na de prijsaanpassing zal dat nog altijd het geval zijn. Afhankelijk van het kamertype bedraagt de gemiddelde nieuwe dagprijs voor een Torhoutenaar 47,63 euro in vergelijking met een gemiddelde dagprijs van 53,79 euro voor de publieke woonzorgcentra uit de regio.”

In de toekomst de dagprijs indexeren

“Dit stond in de sterren geschreven”, reageerde Ward Baert (N-VA). “Als je vijf jaar lang de dagprijs van het woonzorgcentrum niet verhoogt en – tegen elke verhoging van goederen en diensten in – blijft vasthouden aan die lage tarieven, dan komt er een ogenblik waarop alle rek eruit is en je wel móet verhogen. Drastisch verhogen, want een verhoging met 10% is niet niks.”

“Stond het in de sterren geschreven, dan stond het alvast niet in de verkiezingsfolders. En dat zou nochtans moeten kunnen. Duidelijk en objectief zeggen: sorry, kiezer, maar het gaat niet langer, we moeten de dagprijs voor ons woonzorgcentrum verhogen, willen we de dienstverlening op peil houden.”

“Dat die verhoging zo drastisch is, heeft alles te maken met het feit dat de dagprijs in het verleden nooit werd gekoppeld aan de index. Was dat wél het geval geweest, dan had die verhoging geleidelijker kunnen gebeuren. Toegegeven, als wij aan het roer hadden gestaan, dan zouden we dezelfde beslissing hebben moeten nemen. Met tegenzin, dat wel. Maar voer indexaanpassingen in en dus meer geleidelijkheid in mogelijke prijsverhogingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier