Zwevegemnaar Ewout Impe volgt Paulette Loosveldt op als diensthoofd cultuur en bibliotheek

Ewout Impe is het nieuwe diensthoofd cultuur en bibliotheek©Geert Vanhessche
Ewout Impe is het nieuwe diensthoofd cultuur en bibliotheek©Geert Vanhessche
Redactie KW

Ewout Impe is het nieuwe diensthoofd van de dienst dultuur en bibliotheek. Hij volgt daarmee Paulette Loosvedt op die vandaag haar laatste werkdag heeft. Ewout wil verderwerken aan een breed, toegankelijk, hedendaags en participatief cultureel aanbod.

Jarenlang was Paulette Loosveldt het gezicht van de culturele dienst van de gemeente. Na 40 jaar werd ze afgelopen week door collega’s uitgewuifd. Ewout Impe, een 26-jarige jongeman en geboren en getogen Zwevegemnaar, neemt over. “Ik ben afgestudeerd in het sociaal-cultureel werk bij hogeschool Vives waarna ik nog een jaar overheidsmanagement en -beleid volgde aan de KU Leuven”, vertelt hij.

Die laatste opleiding werkte hij evenwel niet af. “Ik kreeg de kans om bij JC Ten Goudberge in Wevelgem te werken, een van de grootste jeugdhuizen van Vlaanderen. Ik heb daar 3,5 jaar gewerkt als project- en jeugdwerker.”

Ewout is ook een actief cultuurbeoefenaar. “Mijn grootste passie is muziek, zowel de beleving als de creatie ervan. In 2015 richtte ik samen met vrienden de metalcoreband ‘Minded Fury’ op waarvan ik de zanger en tekstschrijver ben.”

Toen Ewout de vacature zag, was hij meteen overtuigd. “De job-omschrijving gaf me onmiddellijk een warm en uitdagend gevoel. Ik geloof in het artistieke potentieel en de culturele troeven van Zwevegem. Cultuur brengt mensen samen en dit geeft dan weer een boost voor nieuwe initiatieven en experimenten.”

Jeugdwerker

Ewout kon al enkele weken kennismaken met de job en ervaart deze als positief. “Ik mag aan de slag met heel boeiende beleidsitems van het Lokaal Bestuur. Op zich kennen zowel cultuur, de bibliotheek en erfgoed een heel grote eigenheid binnen de gevestigde structuur. De link tussen deze drie zaken is onlosmakelijk. Het is dan ook een uitdaging om deze te versterken. Het is ook fantastisch om kennis te maken met zoveel mensen die gepassioneerd bezig zijn met hun werk. Dit geeft me enkel hoop voor wat de toekomst nog zal brengen!”

Enkele jaren geleden werd Ewout uitgeroepen tot ‘jeugdwerker van het jaar’. Zullen zijn ervaringen in het jeugdverenigingsleven nu van pas komen? “Het zal natuurlijk wel een invloed hebben op de manier waarop ik te werk ga. Door mijn ervaringen in het jeugdwerk, als vrijwilliger en als professional, heb ik een bepaalde visie ontwikkeld. Ook de manier waarop je met mensen omgaat en samenwerkt is hierdoor sterk beïnvloedt. Trouwens, het was heel mooi om die erkenning te krijgen, maar dat was natuurlijk een prijs voor het voltallige team van KSA Zwevegem.”, relativeert hij.

Sterk netwerk

Ewout is zich ervan bewust afhankelijk te zijn van het lokaal beleid. “Ik streef naar een breed, toegankelijk, hedendaags en participatief cultureel aanbod. Een sterk netwerk van goed uitgeruste verenigingen. Een mee met de tijd evoluerende bibliotheek die open staat voor experiment, kennis en ontspanning. Ik ga ook inzetten op de bewaring en herbestemming het erfgoed in onze gemeente”, besluit hij.

(Geert Vanhessche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.