‘Zusters’ biedt unieke inkijk in kloosterleven door de jaren heen

Journalist Valentijn Dumoulein en fotograaf Lode De Decker hebben samen het boek ‘Zusters’ gerealiseerd. Daarin brengen ze het levensverhaal van vijftien kloosterzusters.

Lode De Decker en Valentijn Dumoulein vormen samen het duo achter ‘Zusters’. © Frank Meurisse

Het idee voor ‘Zusters’ ontstond twee jaar geleden bij Lode De Decker. “Ik heb zelf een tante nonneke in de familie en wilde als fotograaf al langer een fotografisch verhaal brengen”, vertelt hij. “Ik legde mijn idee aan mijn vriend en journalist Valentijn Dumoulein voor en die was meteen enthousiast.”

Na heel wat inspanningen vond het duo vijftien kloosterzusters, verdeeld over ordes in Ingelmunster, Izegem, Roeselare, Lendelede en Gits bereid om in hun verleden te graven. “Het geheel is een uniek beeld van hoe de zusters leven en wat ze allemaal hebben meegemaakt”, pikt Valentijn in. “De verhalen worden bijgestaan door krachtige foto’s van Lode. Ook voor ons was het een leerrijke trip. We hebben ons beeld voor de zusters moeten bijstellen, in positieve zin. Erg veel respect voor die mensen.”

Naast het boek loopt nog tot 31 december een bijhorende tentoonstelling rond ‘Zusters’ in de Sint-Jozefskliniek.

‘Zusters’ telt 128 pagina’s en kost 24 euro. Bestellen kan via de Facebookpagina ‘Zusters’ of bestelzusters@telenet.be 0498 13 58 19 of 0472 51 46 71.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.