Zomer in O. kan duizenden bezoekers bekoren

Zomer in O. was heel kleinschalig door corona, maar wel een succes. © GLO
Gillian Lowyck

Een zomer zonder evenementen, dat is geen Oostendse zomer. Daarom sloegen de cultuurpartners de handen in elkaar voor het evenement Zomer in O. Op een coronaveilige manier werden er 200 voorstellingen van theater, dans, muziek, literatuur, comedy en circus georganiseerd. Een succes, zo blijkt.

Nog tot zondag 16 augustus kan je in de stad genieten van Zomer in O. Het evenement is een samenwerking tussen de cultuurpartners Mu. zee, Kaap, kleinVerhaal, TAZ, De Grote Post en Kunstencampus aan Zee, met de stad Oostende. In totaal passeerden 200 voorstellingen van theater, dans, muziek, literatuur, comedy en circus de revue. Hans ‘Boy’ Rabaey verzorgt tijdens een ‘normale’ zomer de zakelijke leiding van Theater aan Zee. Dit jaar stond hij in voor de coördinatie van Zomer in O. “Over het algemeen zijn we heel tevreden”, zegt hij. “De opkomst is min of meer zoals we verwacht hadden. We merkten wel een dipje in de bezoekersaantallen na de Veiligheidsraad in juli. Toen de maatregelen weer verstrengd werden, had dat ook een effect op onze ticketverkoop. Maar nadien trok zich dat weer recht.”

Heel veilig

“De nieuwe maatregelen hadden in feite geen invloed op ons”, gaat Boy verder. “Al onze voorstellingen waren sowieso al zéér voorzichtig georganiseerd. Iedereen draagt een mondmasker, zit op anderhalve meter van elkaar in zijn eigen bubbel… De voorstellingen waren echt wel heel veilig.” Zomer in O. werd op tien locaties in de stad georganiseerd, doorgaans plekken die wat buiten het centrum lagen zodat niet alle mensen tegelijk samentroepten.

Mensen waren heel tevreden dat ze nog eens naar een voorstelling konden gaan

In totaal verwelkomde Zomer in O. 6.000 personen voor de locatievoorstellingen. Er waren ook voorstellingen in de wijken, daar mochten 1.500 mensen op een coronaproof manier proeven van cultuur. “Die wijkprojecten waren heel gezellig. Op vrijdag hadden we een café chantant, de dag nadien waren er optredens… Alles was veilig, zo hadden we geen bar en moesten mensen zelf hun drank meenemen. Die optredens werden erg gesmaakt.” Het bezoekersaantal ligt in de lijn van de verwachtingen. “Je kan dat natuurlijk niet vergelijken met een festival zoals Theater aan Zee. Maar het aantal mensen dat we mochten verwelkomen, is zelfs ietsje hoger dan gedacht. We hadden ook geluk met het weer. Er is maar één voorstelling niet kunnen doorgaan door het slechte weer.”

Opluchting

Opvallend bij Zomer in O. was de goede reacties van het publiek. “Klopt”, zegt Boy. “Mensen waren echt heel tevreden dat ze nog eens naar een voorstelling konden gaan. Ik ben dan ook zeer blij dat we dit gedaan hebben. Het is ook door de samenwerking van alle partners dat het gelukt is om op zo’n korte tijd iets in elkaar te boksen. Ook voor de artiesten was het een grote opluchting dat ze weer op een podium konden staan.”

Hoe het najaar er zal uitzien, valt moeilijk te voorspellen. Daarom denken de culturele partners al na over een nieuw, coronaproof, evenement. “We gaan een zeer onzekere periode tegemoet. Ons huiskamerfestival Chambres d’O, dat normaal eind januari plaatsvindt, zal waarschijnlijk niet in de huidige vorm kunnen doorgaan. Daarom kijken we hoe dat dan wel kan. Samen met alle partners kijken we ook om iets te organiseren in het najaar. Samen hebben we een veel grotere draagkracht”, vindt Boy tot slot.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.