Zomer 2020 wordt ‘werkzomer’ voor Jeroen Verdonck uit Abele

"In september zal ik vooral van de rust en de natuurpracht van de omgeving genieten, tijdens een wandel- of een fietstochtje in eigen streek", vertelt Jeroen Verdonck. (foto EF)
Stefanie Vandewalle

De zomer van 2020 is dé zomer van de staycation. Ook festivalorganisator bij Festival Dranouter Jeroen Verdonck uit Abele brengt deze zomer door in eigen land. “Zoals steeds wordt het een ‘werkzomer’, maar dan een stuk hectischer en zonder buitenlands reisje als afsluit”, aldus Jeroen.

Een zomermens, dat is Jeroen Verdonck (34) altijd al geweest. “Mijn vader was loonwerker, dus ik herinner mij de zomer als een periode vol gezellige drukte. Zelf werk ik al 13 jaar als eventmanager bij Festival Dranouter, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens het eerste weekend van augustus. Sowieso staan de zomermaanden doorgaans dus volledig in het teken van mijn job”, vertelt Jeroen Verdonck.

“Het zag er lange tijd naar uit dat deze zomer daarop een uitzondering zou vormen. In het begin van de lockdown werkten we met de zes vaste werknemers eerst nog verder aan de organisatie van het festival, van thuis uit weliswaar, maar vol goeie moed. Als single begon de lockdown na een tijdje wel door te wegen, vooral mentaal dan, omdat ik een erg sociaal ingesteld persoon ben. Daarna vielen één voor één alle zomerevenementen weg. Voor het eerst in 45 jaar zou Festival Dranouter afgelast worden: wat gaf dat een bizar en onwezenlijk gevoel. Als alternatieve noodoplossing sloegen we toen de weg in om een drive-in cinema en een aantal kleinere projecten op poten te zetten, tot het verlossende nieuws in juni kwam dat het festival dan toch mocht doorgaan, in beperktere mate en in open lucht, in de vorm van ‘Zomersessies’.”

Geen vakantieplannen

De zomer van 2020 wordt dan toch een ‘werkzomer’ voor Jeroen, in eigen streek, al zal het geen ‘gewone’ werkzomer worden. “Ons werkritme moesten we helemaal omgooien en met een totaal andere insteek uitwerken. Onder normale omstandigheden voorzien we twee weken voor de opbouw en vier festivaldagen, gevolgd door vijf dagen voor de afbraak. Pas na de afbraak geniet ik dan zelf van een vakantieperiode, meestal met een reisje binnen Europa. Vanaf het moment van de lockdown heb ik voor mezelf geen vakantieplannen meer durven maken. Ik hield mijn agenda zo veel mogelijk open en gaf voorrang aan mijn job, zodat ik maximaal zou kunnen inspelen op de evolutie van de crisis. Ik ben nochtans een echte ‘planner’, zowel op werk- als op privévlak. Zelfs mijn vrijetijdsplannen stop ik doorgaans netjes in een Excel-tabelletje”, lacht Jeroen, die in al zijn hele leven in Abele woont. “In september zal ik dan ook vooral van de rust en de natuurpracht van de omgeving genieten, tijdens een wandel- of een fietstochtje in eigen streek.”

Zomersessies

“Normaal gezien haalt Festival Dranouter alle inkomsten voor het hele werkjaar binnen tijdens de vier festivaldagen. Deze zomer zal dat op alternatieve manieren gebeuren. Op 4 juli zijn onze ‘Zomersessies’ gestart, wat een reeks van kleinere evenementjes inhoudt, de hele zomer lang tijdens het weekend, met een drietal concerten per dag. Hierbij moeten we ons aan heel wat maatregelen houden en stemmen we af op wat kan en mag. Zo laten we maximum 250 bezoekers toe, die we opdelen in bubbels. Overal werken we met looprichtingen en in de tent staan tafeltjes en stoelen. De drive is echter heel groot bij alle medewerkers, zowel bij de organisatoren, de leveranciers, als de artiesten en de vele vrijwilligers, die massaal hun medewerking komen verlenen. De bereidwilligheid is echt hartverwarmend bij momenten.”

Vriendschapsband

“Het toffe is ook dat we een gevoel van ‘terug naar onze roots’ ervaren, naar het kleinschalige, maar warme festival dat Dranouter 45 jaar geleden moet geweest zijn. Door de hechte vriendschapsband met alle medewerkers en sympathisanten voelt de organisatie dan ook helemaal niet aan als een job”, besluit Jeroen Verdonck.

De favorieten van Jeroen

“Ik breng zeker een bezoekje aan de Terrasconcerten in het stadspark van Poperinge, ter vervanging van de traditionele parkconcerten op donderdag. Nog een aanrader is de zoektocht van Feestcomité Abele, die er kwam als alternatief voor de onevenaarbare Abele Kermis.”

” Mijn stamcafé is De Sterre in Sint-Jan-ter-Biezen. Het café werd onlangs helemaal omgebouwd en ligt in een mooie omgeving. Ik spring er wekelijks eens binnen.”

“Als favoriete biertje ga ik voor de Tripel van Sint-Bernardus. Een bier met wereldklasse.”

” Als het regent hou ik me bezig met het verbouwen van mijn woning in de Trappistenweg, of met uitgebreid kokkerellen. De basis voor mijn gerechten vormen steeds lokale streekproducten. Tijdens de kerstvakantie plaatste ik eigenhandig een nieuwe keuken.”