Zita (15) verdedigt West-Vlaamse eer in The Voice Kids: “Ik stop nóóit met zingen”

De ouders van Zita zijn alvast verkocht. © Davy Coghe
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Zita Muylle (15) uit Sint-Andries kan op een hele provincie aan steun rekenen voor haar halve finale in ‘The Voice Kids’van vrijdagavond. De tiener is de enige overgebleven West-Vlaamse kandidate in het muziekprogramma, dat na een lange corona-onderbreking vanavond opnieuw uit de startblokken schiet. “Dat West-Vlaamse aspect speelt niet mee voor mij, al zeggen mijn medekandidaten wel voortdurend hoe geweldig ze m’n accent vinden”, lacht de Brugse.

Een staande ovatie van de juryleden na haar indrukwekkende blind audition op nationale televisie. 350.000 views op YouTube voor diezelfde auditie. Een zege in de knockouts met een plekje in de halve finales van The Voice Kids als gevolg. Het ging hard dit jaar voor Zita Muylle (15) uit Sint-Andries. Tot corona het leven lamlegde. “Even vreesde ik nog dat The Voice Kids niet meer zou kunnen doorgaan”, zegt de tiener. Zita’s vrees bleek ongegrond. Een hele zomer al is ze weer vol aan de slag met haar coach Sean Dhondt. Op vrijdagavond 4 september probeert ze met Iron Sky van Paolo Nutini – een nummer waarmee ze naar eigen zeggen haar hele repertoire eens kan bovenhalen – een plekje in de grote finale van volgende week te bemachtigen.

Hoe was het lange wachten, Zita? Het programma lag onverwacht maandenlang stil.

“Het was wel lang en spannend. Je zit thuis te wachten. Maar het was ook leuk omdat je plots meer tijd hebt om met muziek bezig te zijn. Het hele parcours van The Voice Kids duurt zo ook veel langer dan oorspronkelijk bedoeld was. Dat is tof. De laatste twee maanden zijn we opnieuw veel beginnen oefenen met onze coach. Het was fijn om elkaar weer te zien. Daarbij moesten we wel de coronamaatregelen respecteren. Het was raar om onze coach niet eens een knuffel te kunnen geven.”

Is Sean de ideale coach gebleken voor jou?

(enthousiast) “Ja! Vanaf moment één was Sean mijn lievelingscoach. Hij is een hele lieve man, in het echt en op televisie. Hij heeft me al zoveel geholpen tijdens het programma. Hij is de beste.” (lacht)

Geloof je in je kansen om door te stoten?

“Geen idee. Mijn tegenstanders zijn allemaal zo verschrikkelijk goed. We doen zo hard ons best voor die halve finale. We verdienen het eigenlijk allemaal om door te stoten. De reacties na mijn vorige optredens waren inderdaad heel positief. Dat doet me wel wat zweven. Maar andere kandidaten hebben ook zo’n reacties gekregen. Ik kan maar hopen dat ik win.”

Jullie zijn nog met zestien. Jij bent nog de enige West-Vlaamse. Speelt dat mee voor jou?

“Eigenlijk niet. Zolang dit seizoen al loopt, krijg ik van andere kandidaten wel te horen hoe geweldig ze mijn accent vinden. (lacht) Daar wordt al eens mee gelachen.”

Wat wil je eigenlijk bereiken met je talent?

“Wat er ook gebeurt in The Voice Kids: stoppen met zingen, doe ik nooit. Ik wil proberen door te breken en iets te doen met mijn muziek. Stap voor stap. Ik zat tot vorig schooljaar aan de Kunstacademie van Brugge en ben nu begonnen met mijn studies Woordkunst-Drama, aan het Secundair Kunstinstituut in Gent. Daarmee wil ik later graag in de culturele sector stappen. Ik hou van dansen en acteren maar zingen steekt uit boven de rest. Of er een plan B is? Daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. (denkt even na) Mocht ik niet kunnen leven van muziek, dan zie ik mezelf misschien in de zorg stappen. Ik ben heel zorgzaam naar andere mensen.”

Zita in actie tijdens The Voice Kids.
Zita in actie tijdens The Voice Kids.© VTM

Hoe waren de reacties eigenlijk tijdens je succes vorig schooljaar?

“Goh, in een kunstschool wordt dat niet meteen ervaren als echt speciaal. Jongeren uit de hogere jaren deden al eens lacherig over mijn deelname. Kleinere kinderen zeiden: Oh my god, je hebt dat zo goed gedaan. Op mijn nieuwe school is dat nog minder bijzonder aangezien iedereen er artiest wil worden.”

Word je vaak herkend op straat?

“In het echte leven eigenlijk niet. Op sociale media word ik wel vaak aangesproken. Mijn leven ziet er zo toch helemaal anders uit. Als je je inschrijft voor zo’n programma, besef je niet wat er allemaal bij komt kijken. Aan de ene kant is die aandacht wel tof. Je kunt met veel nieuwe mensen praten. Maar aan de andere kant kan je niet helemaal jezelf meer zijn op sociale media. Je moet een beetje opletten met wat je post.”

Veel zangers en zangeressen zitten momenteel werkloos thuis. Maakt dat jou niet een beetje bang?

“Niet echt. Ik zie dat zangers en zangeressen van thuis uit toch het contact blijven onderhouden met de buitenwereld. Billie Eilish bijvoorbeeld, mijn grote idool, heeft online al een concert gegeven. Samen met haar op een podium staan, dat blijft nog altijd een van mijn grootste dromen.”

The Voice Kids: halve finales, op vrijdag 4 september om 20.35 uur bij VTM.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.