Ypriana annuleert wandelconcerten maar hoopt in december toch twee keer het Perron te vullen

Tom Gheeraert

De Ieperse harmonie Ypriana organiseert op 18 en 19 december twee concerten in het Perron in Ieper, met Wannes Cappelle en Herwig Reynaert. Voorzitter Klaas Coulembier hoopt dat de concerten kunnen doorgaan, ook al moest de harmonie afgelopen weekend het Sint-Ceciliafeest en op 4 december een wandelconcert naar aanleiding van Sint-Barbara annuleren.

19 december 2019. Dat was het laatste concert van Ypriana op Ieperse bodem. Nochtans had het jaar 2020 een uniek feestjaar moeten zijn om 100 jaar Ypriana te vieren, maar de coronacrisis besliste daar anders over. “Na een lange periode van alternatieve activiteiten en creatieve oplossingen om de verbinding tussen de muzikanten te behouden konden we begin oktober wel al een eerste concert spelen met Lady Linn in De Panne”, zegt voorzitter Klaas Coulembier. “We waren na een jaar afwezigheid ook opnieuw te horen onder Menenpoort op 11 november. Normaal werd dit weekend Sint-Cecilia, patrones van de muziek, gevierd met een wandelconcert en een avondfeest voor de leden, maar we moesten besluiten dat er met de huidige onzekerheid geen echte feeststemming kon zijn. Ook het traditionele marsoptreden voor Sint-Barbara (het patroonsfeest voor de brandweer, red.) op 4 december werd al geannuleerd, dus rest er het orkest nog één doel voor 2021.”

Wannes Cappelle en Herwig Reynaert

Op 18 en 19 december wil Ypriana twee keer Het Perron vullen. Naast eigen repertoire zal het orkest onder leiding van dirigent Nico Logghe ook Wannes Cappelle begeleiden in unieke arrangementen van zijn eigen nummers. “Wannes componeerde zelfs een nieuw lied speciaal voor deze gelegenheid. Herwig Reynaert vertelt tijdens het concert verhalen over Olympische atleten die zich plots in het midden van het oorlogsgeweld bevonden”, vervolgt Klaas Coulembier. “Deze formule is een vervolg op de succesvolle reeks concerten met Wannes en Herwig enkele jaren geleden. Ik componeerde voor dit concert bovendien een nieuw orkestwerk, dat dus op 18 december in wereldpremière gaat. We focussen met Ypriana nu dus nog op één doel en dat is spelen in december.”

Uitstekend ventilatiesysteem

Tenminste als de coronamaatregelen niet opnieuw roet in het water gooien. “Het bestuur en de muzikanten hopen uit het diepst van hun hart dat de concerten zullen mogen doorgaan, en dat het publiek massaal de weg naar het Perron vindt”, zegt Klaas Coulembier. “We weten dat de theaterzaal over een uitstekend ventilatiesysteem beschikt, en zijn erg blij dat we als Ieperse vereniging kostenloos gebruik mogen maken van de infrastructuur. Dit is vanuit de stad Ieper een grote steun in moeilijke tijden.” (TOGH)

www.harmonieypriana.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.