Yper Museum krijgt plaats op Vlaams Register van Inspirerende Voorbeelden

In 2018 werd de traditie van de bietenlantaarns voor de Sint-Maartensstoet nieuw leven in geblazen.© a-DS
In 2018 werd de traditie van de bietenlantaarns voor de Sint-Maartensstoet nieuw leven in geblazen.© a-DS
Redactie KW

Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) plaatst het project ‘Stoeten doen ontmoeten’ van het Yper Museum op het Register van Inspirerende Voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed. Het museum werd samen met zeven andere borgingspraktijken geselecteerd en wordt in het najaar door het departement in de schijnwerpers gezet.

‘Stoeten doen ontmoeten’ is een participatief meerjarenproject waarbij het museum immaterieel erfgoed uit de Westhoek, zoals stoeten, processies en optochten levendig houdt en doorgeeft aan de volgende generatie. Al van bij het prille begin – nog voor de opening – schenkt het museum bijzonder veel aandacht aan immaterieel cultureel erfgoed.

Bietenlantaarns

‘Stoeten doen ontmoeten’ werd gelanceerd in 2017 met Y’parade, een artistieke, virtuele stoet waaraan maar liefst 1.400 Ieperse lagereschoolkinderen meewerkten. In 2018 werd de traditie van de bietenlantaarns voor de Sint-Maartensstoet nieuw leven in geblazen. Ondertussen is dat een blijver die jaarlijks georganiseerd wordt voor alle Ieperse lagere scholen. 2019 was het jaar van de Heilig Bloedprocessie van Voormezele. Daarvoor maakten de Voormezeelse kinderen een kid-reportage ‘In het spoor van het Heilig Bloed’. Een geslaagde borgingsactie waarmee het museum de International Badges Award in de wacht sleepte. De jury loofde de originele aanpak om via een omweg kinderen kennis te laten maken met de waarde van hun lokale erfgoed.

Extra motivatie

2021 moest het jaar van de Kattenstoet worden, maar door corona werd die uitgesteld. De volgende traditie op het verlanglijstje van het Yper Museum is de processie van O.L.V. van Thuyne, de beschermheilige van de stad die nog jaarlijks uitgaat over de Ieperse vestingen.

Schepen van musea Dimitry Soenen: ”Nog voor het borgen van immaterieel erfgoed zo hoog op de agenda stond van de Vlaamse minister zette het Yper Museum zich in voor tradities als processies, stoeten en optochten in de Westhoek”, vertelt schepen van Musea Dimitry Soenen (N-VA). “De toevoeging van ‘Stoeten doen Ontmoeten’ aan het register van Inspirerende Voorbeelden is een mooie erkenning. Dat de acties, de innovatieve methodes en expertise gedeeld worden met andere musea, scholen en verenigingen binnen en buiten de sector motiveert ons om door te gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier