Wullepitmolen in Zarren krijgt facelift

ZARREN / demontage windmolen Wullepitmolen, Molenstraat, Zarren (foto Coghe)© Foto Coghe
ZARREN / demontage windmolen Wullepitmolen, Molenstraat, Zarren (foto Coghe)© Foto Coghe
Redactie KW

En die facelift mocht je gerust letterlijk nemen, want terwijl half april de wieken werden gedemonteerd, was het op 20 april de beurt aan de molenkast. Die werd met een torenhoge kraan opgetild en netjes naast z’n vertrouwde stek geplaatst. De gerestaureerde molen zal wellicht in 2022 opnieuw bewonderd kunnen worden, na een lange weg van restauratie.

De Wullepitmolen, gelegen in de Zarrense Molenstraat, dankt zijn naam aan de molenaarsfamilie Wullepit, die de molen tussen 1805 en 1949 uitbaatte. Het is een houten korenwindmolen van het type staakmolen. De molen is een van de vier windmolens die de gemeente nog telt, naast de Koutermolen in Kortemark, de Couchezmolen in Zarren en de Kruisstraatmolen in Werken.

De Wullepitmolen dateert al van voor 1639 en werd volledig vernield in de Eerste Wereldoorlog. Hij werd heropgebouwd en in 1971 werd hij voor één symbolische frank aangekocht door de toenmalige gemeente Zarren, met de belofte deze te restaureren. In juni 1973 werd de molen eindelijk een beschermd monument.

Door de dure restauratiekosten wilde het toenmalige gemeentebestuur af van de molen en wou hem declasseren.

Bokrijk en Brugge

In 1979 wou men de molen zelfs naar Bokrijk laten overbrengen en 1988 naar Brugge. Beide deals gingen niet door, maar de aftakeling van de molen stopte niet.

In 1994 kocht de Provincie West-Vlaanderen de molen, opnieuw voor die ene symbolische frank. Op het einde van de vorige eeuw startte men met de grote restauratie van de molenruïne en in juni 2000 werd de molen weer opengesteld voor het grote publiek en dat voor een kostenplaatje van ruim 400.000 euro. In 2017 werd de molen opnieuw eigendom van de gemeente Kortemark voor, inderdaad, één symbolische euro. De gemeente maakte in 2018 een molenbeheersplan op voor de komende 24 jaar.

Klopkevers

Door de verslechterde technische toestand van de molen, werd hij in 2019 gesloten voor het publiek. De steenbalk is vermolmd en buigt door, terwijl er ook houtrot en aantasting door de klopkever, een soort houtworm, werd vastgesteld.

De afname van de wieken en de molenkast gebeurde onder toezicht van molenbouwer Kris Wieme uit Machelen, die ook een nieuwe steenbalk voorziet voor de molen.

De totale kostprijs bedraagt 383.000 euro , zoals te lezen valt op het werfbord bij de molen. In de overdrachtsakte van deze windmolen van de provincie West-Vlaanderen aan de gemeente Kortemark werd bepaald dat de provincie het gemeentelijk aandeel van Kortemark op zich neemt.

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier