Window Art Expo bij Samyn Wonen in Roeselare

David Phlypo van Samyn Wonen: “We vieren onze 100ste verjaardag met een tentoonstelling.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
David Phlypo van Samyn Wonen: “We vieren onze 100ste verjaardag met een tentoonstelling.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Na de fotozoektocht tijdens de eerste lockdown biedt woonwinkel Samyn in de tweede editie een etalagetentoonstelling aan. Tot eind 2020 komen bekende kunstenaars aan bod maar in januari is het de beurt aan de lokale kunstenaars.

“We bestaan dit jaar honderd jaar”, vertelt David Phlypo van Samyn Wonen in de Noordlaan, “maar wat een atypisch feestjaar is het geworden. We zijn echter niet bij de pakken blijven zitten. Ik ben van nature zeer optimistisch. Mijn glas is altijd halfvol en ik focus me steeds zonder uitzondering op nieuwe kansen en opportuniteiten in plaats van op de beperkingen en de belemmeringen en dus moesten onze verjaardagsacties ook een boodschap van hoop naar buiten brengen.”

“Tijdens de eerste coronagolf organiseerden we onze succesvolle Lockdown Fotozoektocht waarbij ik de deelnemers gidste langs de plekjes in Roeselare die me al die jaren hebben geprikkeld tijdens mijn werk, mijn hobby’s of interesses.”

Lokale kunstenaars

“Bij het begin van de tweede lockdown zijn we gestart met Window Art Expo . Tot het einde van het jaar tonen we creaties van gerenommeerde kunstenaars als Roger Raveel, Henri Matisse, Bernar Vernet of Ben Vautier. In onze etalage is telkens één werk van deze hedendaagse kunstenaars te zien. Hun werken zijn niet te koop maar zo hebben de mensen toch weer eens een reden om buiten te komen en meteen eens aan ons uitstalraam te passeren.”

“We zijn super tevreden met de respons. We hoorden heel wat lovende kritieken van cultuur minnend Roeselare en kregen meteen meerdere aanvragen van lokale kunstenaars om ook eens achter ons window kader te mogen exposeren.”

“Daarom zullen we in januari gedurende vier weken een stuk van onze etalage openstellen voor regionaal talent. We willen ze steunen en een kans geven om gedurende één week een werk in ons kader te hangen of te plaatsen. We doen dit eigenlijk al jaren maar dan in onze toonzaal. Daarbij zijn we altijd op zoek naar werken die een synergie hebben met de interieurelementen die we in de showroom hebben staan. Beide stijlen moeten elkaar versterken.”

Jury

“De selectie van wie kan exposeren wordt niet door ons gedaan. We hebben voor Window Art Expo een objectieve jury samengesteld met mensen uit de cultuursector, de media, een kunstenaar en burgemeester Kris Declercq als voorzitter”, besluit David Phlypo van Samyn Wonen.”

Tot en met zondag 13 december kunnen regionale kunstenaars hun kandidatuur inzenden via david.phlypo@samynwonen.be . In de mail voegen ze een foto, de afmetingen en een beschrijving van het werk samen met een motivatie. Eind december selecteert de jury de vier werken. (Bart Crabbe)

Meer op www.samynwonen.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.