Wielsbeke blijft bij voornemen om nieuwe bib te bouwen

Cultuurschepen Daisy Haydon. © DJW
Redactie KW

Cultuurschepen Daisy Haydon noemt het de plicht van een gemeentebestuur om ervoor te zorgen dat de bewoners boeken kunnen lezen en informatie krijgen.

De bouw van de nieuwe gemeentelijke bibliotheek aan de kerk in het centrum van Wielsbeke is een van de grootste projecten van deze legislatuur. Schepen van Cultuur Daisy Haydon, sinds 1 januari van dit jaar in functie, stelt dat de bouw zeker niet wordt uitgesteld. De schepen is dan ook formeel als de beslissing van de Vlaamse regering wordt aangehaald, dat vanaf 2016 gemeenten en steden niet meer verplicht zijn een bibliotheek op hun grondgebied in te richten.

“Wij hebben gezegd dat Wielsbeke een nieuwe, ruime en goed ingerichte ‘boekerij’ nodig heeft”, aldus de schepen. “Daar gaan wij honderd procent voor. Op deze beslissing komen wij niet terug. En neen, wij gaan ook niet minder investeren in de bibliotheek. Integendeel: ik vind het de plicht van een gemeentebestuur om ervoor te zorgen dat de bewoners boeken kunnen lezen en informatie krijgen. Daardoor bieden wij aan alle Wielsbekenaars de mogelijkheid werken te ontlenen. Vergeet ook de schoolkinderen niet.”

Ooigem dooft uit, Sint-Baafs-Vijve al gestopt

Een van de eerste investeringen die het gemeentebestuur nu onmiddellijk doet is de installatie van een elektronisch gestuurd ontleensysteem in de huidige bibliotheek aan de Molenstraat. “Het gaat over een mobiel systeem dat straks mee verhuist naar de nieuwbouw aan de kerk. Wij willen het echter nu al uittesten”, weet schepen Haydon. “En wij doen ook mee aan het Delphi-project, waardoor onze bib zich verder zal uitwikkelen als een soort van infodienst, waar iedereen terecht kan die met bepaalde vragen zit. Want zoveel is duidelijk: het gaat over meer dan alleen maar een uitgebreide collectie boeken, cd’s en dvd’s aanbieden.”

Het is ten slotte ook de bedoeling dat alles geconcentreerd wordt in het nieuwe gebouw. De afdeling in Sint-Baafs-Vijve is intussen opgedoekt. Ook het filiaal in Ooigem zal op termijn uitdoven.

(DJW)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Gaver

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.