Het Eén-programma Missie Mosango is genomineerd voor een International Emmy Award, de meest prestigieuze televisieprijs ter wereld. In dat programma kwam onder meer een Waregemse student aan bod. De reeks werd gemaakt door productiehuis Geronimo, dat werd opgericht door twee West-Vlamingen: Jasper Moeyaert en Emanuel Vanderjeugd.
Vorig najaar zond Eén het programma Missie Mosango uit, dat zes jonge Vlaamse hulpverleners in Afrika volgde. Ze ginger er aan de slag in het ziekenhuis van Mosango, midden in de Congolese brousse. De zes botsten er op de beperkingen van de lokale gezondheidszorg, maar vooral op hun eigen grenzen. Eén van hen was de 24-jarige geneeskundestudent Kobe Dewilde uit Waregem. Hij was de benjamin van de groep en was net begonnen aan zijn stagejaar als student geneeskunde aan de KU Leuven. “Als ik terugkijk op onze tijd in Congo, dan blijft er een beetje een dubbel gevoel over. Enerzijds hebben we een prachtige tijd gehad, hebben we mooie dingen gezien en werkt het systeem best wel goed. Anderzijds was het frustrerend, omdat ik er vaak mensen wou helpen, maar niet altijd kon helpen. Het was echt wel zwaar, maar de moeite”, liet Kobe vorig jaar optekenen in Krant van West-Vlaanderen.
Die reeks werd nu genomineerd in de categorie ‘non-scripted entertainment’ bij de Emmy Awards. In die categorie nemen ze het op tegen Educating Yorkshire uit het Verenigd Koninkrijk, Master Chef China uit China en O Infiltrado uit Brazilië. Op 24 november worden de International Emmy Awards uitgereikt.
“West-Vlaams” productiehuis
De reeks werd gemaakt door productiehuis Geronimo, dat bestaat uit twee West-Vlamingen: Dammenaar Jasper Moeyaert (28) en Stadenaar Emanuel Vanderjeugd (35). Die laatste is overigens de broer van de Stadense burgemeester Francesco Vanderjeugd. Zij hebben hun uitvalsbasis in Antwerpen en bestaat sinds 2011.
Geronimo pakt overigens volgende maand uit met een gelijkaardige reeks op Eén. In Flying Doctors brengen drie geëngageerde dokters en een piloot een ambulancevliegtuig naar het Virungapark in Oost-Congo. Het vliegtuig zal er ingezet worden als medisch evacuatievliegtuig. Onderweg houden ze halt om lokale projecten te bezoeken op het vlak van ontwikkelingssamenwerking en wereldwijde gezondheidszorg, thema’s die hen na aan het hart liggen. Het gaat om een West-Vlaamse piloot en drie dokters die vertrekken vanuit Wevelgem.
(BVB)
Televisie en radio
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier