West-Vlaamse kandidaat in Bake Off stapt zelf op

Bert Vanden Berghe

Verrassing van formaat bij Bake Off Vlaanderen. Anthony Defrancq uit Ledegem nam onverwachts de plaats in van een medekandidaat die naar huis moest. Een positieve coronatest van zijn vriendin gaf de doorslag. “Ik heb er nog steeds geen spijt van, nee.”

De deelname van Anthony Defrancq leverde elke week minstens een verbaasde blik op van de juryleden. Anthony experimenteerde er vrolijk op los in de tent van het populaire bakprogramma Bake Off Vlaanderen. Hij deed het ook allesbehalve slecht. In de aflevering van woensdagavond bleek dat zijn medekandidaat Jens naar huis moest. Toen vroeg Anthony of hij zijn plaats niet mocht innemen. Een vraag waar eerst lacherig werd op gereageerd, tot bleek dat hij het meende.

Anthony kon uiteindelijk ook de jury overtuigen. (Foto Vier)
Anthony kon uiteindelijk ook de jury overtuigen. (Foto Vier)

“Ik had die dag tijdens de opnames te horen gekregen dat mijn vriendin positief had getest op corona. Ze was op dat moment op reis in Portugal. Het kwam toen allemaal even samen. De week ervoor was ik mijn laptop gestolen en was ik mijn thesis kwijt. En hoe verder je gaat in dat programma, hoe meer tijd je er in steekt. Op dat moment was ik ook niet zo tevreden van mijn spektakelstuk en bedacht ik mij: als ik nu naar huis moest, is het mooi geweest. Toen Jens zo emotioneel reageerde, ben ik naar voren gestapt.” En toch was het een weloverwogen keuze. “Ik heb er nog steeds geen spijt van, nee. Ik heb prachtige dingen kunnen doen. Ik heb de juryleden vaak kunnen verrassen. Achteraf kreeg ik nog een lief berichtje van Regula.”

Undercoverbakker

Anthony kon zijn vriendin niet achterna reizen. “Dat had ook weinig zin, aangezien ze besmet was. Ik heb wel meteen de grootste doos bij DHL gezocht en gevuld met allerlei gerief, van kleren, tot boeken en haar laptop, een soort overlevingspakket eigenlijk. Ze verklaarde me wel eerst gek dat ik gestopt was, maar begreep het wel.”

Anthony kijkt tevreden terug op zijn parcours. “Ik kreeg vooral veel berichten van mensen die niet wisten dat ik een passie had voor bakken. Tot dan was ik zowat een ‘undercoverbakker’. (lacht) En natuurlijk was er dat grappig moment waar ik mijn blokfluit mee had, dat ook wat reacties opleverde.” Al mocht hij het ook horen toen in de aflevering vorige week bleek dat zijn laptop was gestolen, met daarop zijn thesis over de cloud, waarvan hij ironisch genoeg geen backup had in de cloud. “Toen viel de suggestie om mee te doen aan Back Up Vlaanderen. (lacht) Maar ik had de grapjes wel al eerder van mijn vrienden mogen horen.”

Aan zijn thesis is hij overigens nog bezig, maar intussen is de student Handelswetenschappen zijn eigen bedrijfje gestart. Met Tonify – een knipoog naar zijn bijnaam Tony – installeert en optimaliseert hij wifi-netwerken en smart devices bij bedrijven en particulieren. “Dat loopt heel goed, ik heb tijd te kort eigenlijk. Ik mag dus niet klagen. Of ik eigenlijk Bake Off had kunnen winnen? (blaast) Dat is een lastige vraag. Het niveau stijgt elke week. Ik was blij met mijn parcours, maar als ik kijk naar de winnaars van de vorige edities, dan denk ik van niet…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.