Werken Fran Van Coppenolle in Antwerpse Everyday Gallery: “Exposeren is verlossend”

Fran Van Coppenolle creëert haar werk in een prachtige houten loods bij haar vader Ludwig in Wingene.© gf
Fran Van Coppenolle creëert haar werk in een prachtige houten loods bij haar vader Ludwig in Wingene.© gf
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Fran Van Coppenolle (23) uit Wingene heeft nog maar net de master beeldhouwen aan de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen afgerond of haar werken worden al getoond tijdens ‘The Sun Also Rises’, een tentoonstelling van Everyday Gallery in Antwerpen.

Fran Van Coppenolle (23) noemt zichzelf een beeldBouwster. Ze creëert duurzame werken met materialen die gerecycleerd zijn via de kringloop of de kuisopruiming. Met haar sculpturen wil ze een illusie geven van gewichtloosheid en beweging, een esthetiek van staal en textiel. Fran werkt en woont in de Ludwigshaven in Wingene, vernoemd naar haar vader Ludwig. “Ik werk in een prachtige houten loods bij mijn vader. Dat is eigenlijk het kloppend hart van de Ludwigshaven. Wij doen verschillende dingen op ons erf, zoals ooievaarsnesten maken, bloemenweides zaaien, sculpturen zetten… Zo scheppen we een opgelaten sfeer, een plek waar mensen geprikkeld worden.”

“Hoe mijn passie voor kunst ontstaan is? Ik denk uit een passie voor creëren, maar zelfs die is pas na een tijd geëvolueerd. Als kind – en eigenlijk nog altijd – verveelde ik mij steendood als ik niet kon ravotten met vrienden. Uit noodzaak om mijn dagen te vullen en minder destructief te zijn ben ik beginnen scheppen. De kunstacademie Wingene was voor mij een veilige plaats om te experimenteren. Ik was toen totaal niet bezig met ‘kunst’ en alle historie daarrond. Ik ben pas beginnen ‘kunst’ kennen toen ik mij impulsief in het beeldhouwatelier in Gent had ingeschreven. Dan pas kreeg ik al die grote namen op mijn bord. Ik neem die onbewust nog mee in mijn werk, maar mijn passie gaat meer naar het maken dan naar het concept ‘kunst’.”

Gedane momenten

Haar expositie in Everyday Gallery in Antwerpen is niet haar eerste tentoonstelling. “Ik heb al meerdere keren mijn werk getoond, gelukkig. Mijn eerste tentoonstelling kwam door Hans Theys. Ik stond daar meteen op de biënnale van Aardenburg in Nederland. Sindsdien stond mijn werk al op een 15-tal tentoonstellingen. Wat bezoekers ervan mogen verwachten? Verwacht niets, kom als een leeg vat en laat u volgieten door kleuren, vormen, texturen, spanningen, hoogtes, schalen en volumes.”

“Mijn inspiratie haal ik van overal. Van botanica, architectuur, anatomie, gereedschappen en tractors tot fashion of een gedresseerd gerecht. Ik vind inspiratie terwijl ik koeien mag melken met blauwe handschoenen en gele ontsmetting. Er zijn zoveel unieke kleurrijke combinaties in deze realiteit. Ik vind het alvast verlossend om mijn werken aan het publiek te kunnen tonen. Je geeft ze af, ze zijn van het publiek en ze hangen er voor hun ogen. Ik heb er niks meer mee te maken. Het zijn resultaten van gedane momenten.”

De expo The Sun Also Rises is te zien in de Everyday Gallery in Antwerpen van 19 juni tot 29 augustus. Frans kleurrijke sculpturen zullen doorheen de ruimtes te vinden zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.