Werelddansfestival Kadans blijft dan toch bestaan in Torhout

Van links naar rechts de afscheidnemende voorzitter Johan Demuenynck, de nieuwe Kadans-coördinator Tine Vandenaweele en de ervaren pionier Freddy Nauwynck, in 1973 aan de wieg van de Kasteelfeesten. © Foto JS
Johan Sabbe

Het heeft er een tijdje naar uit gezien dat het doek definitief zou vallen over Kadans, maar het Wijnendaalse wereldfestival voor dans en muziek is gered.

Drie dynamische vrouwen onder de leiding van Tine Vandenaweele gaan met het mooie initiatief door en zijn van plan om de organiserende vzw Kasteelfeesten intact te laten. Daar is het oude bestuur met de afscheidnemende voorzitter Johan Demuenynck en met pionier Freddy Nauwynck uiteraard blij om, want hun zo geliefde kindje heeft een warm adoptienest gevonden.

De dertigste editie van het tweejaarlijkse Kadans had in augustus 2016 plaats en was dus gelukkig niet de laatste. Nummer 31 komt eraan: straks van zaterdag 11 tot en met woensdag 15 augustus met als zwaartepunt de eigenlijke festivalnamiddag op zondag 12 augustus. Niet meer in openlucht omheen de Sint-Jozefskerk, maar voor de weerszekerheid in een grote tent in hartje Wijnendale.

Vrouwen aan het roer

Na de dertigste editie in 2016 had het vermoeide bestuur van Kadans te kennen gegeven een punt achter het festival te willen zetten. “We worden een dagje ouder en vinden nog moeilijk medewerkers voor een volle week”, klonk het toen. “Plus: we zien onvoldoende jonge mensen klaarstaan om het van ons over te nemen. En dus zetten we met pijn in het hart een stap terug. Al hopen we dat er toch nog opvolgers opdagen.”

Ruim een jaar geleden werd er een vergadering georganiseerd voor mogelijke nieuwe medewerkers en initiatiefnemers. Daar werd duidelijk dat Kadans in zijn uitgebreide formule nog niet dood was. Enkele enthousiastelingen wilden met het festival doorgaan. Toch dreigde het nog even fout te lopen, want sommigen wilden met Kadans naar het stadscentrum verhuizen en daar waren de oudgedienden alvast niet blij mee. “Ik zou dit na al die jaren allerminst prettig gevonden hebben”, zegt Freddy Nauwynck (68), die in 1973 samen met Chiro Jomada aan de wieg stond van wat toen nog de Kasteelfeesten heette. “Kadans is altijd Wijnendaals geweest en ik vond dat het zo moest blijven. Al snap ik wel dat er qua infrastructuur misschien opportuniteiten waren om naar het stadscentrum te verhuizen.”

Ook Tine Vandenaweele (48), die met Lieve Decoster in de Zuidstraat in Ichtegem woont, bleek voorstander te zijn van een Wijnendaalse Kadans en toonde zich bereid om haar schouders onder de voortzetting van het werelddansfestival te zetten. Ze doet dat nu samen met Lieve en met Annelien Jonckheere uit Koekelare. Er komen drie vrouwen aan het roer van het nieuwe Kadans.

“We verwelkomen groepen uit Macedonië, Sicilië, India, Bolivia en Ecuador”

Tine heeft al sinds 2006 buitenlanders te gast die op Kadans optreden en is drie keer de verantwoordelijke geweest voor een van de internationale dansgroepen die op de affiche stonden. “Ik ben dus vertrouwd met het festival, maar het zélf organiseren, is nog een ander paar mouwen. Gelukkig kan ik samen met Lieve en Annelien terugvallen op de ervaren leden van het vroegere bestuur. Anders ware het niet haalbaar.”

“We zijn zeker bereid om te helpen waar nodig”, zegt Johan Demuenynck (58), de afscheidnemende voorzitter. “Maar we zullen ons niet zomaar bemoeien. Plus: we worden geen lid meer van het nieuwe bestuur.”

Het is de bedoeling om Kadans te laten plaatshebben zoals voorheen: met ook een fuif op zaterdag, een galavoorstelling in het cc de Brouckere op maandag en een seniorenvoorstelling op dinsdag.

“De groepen liggen al vast, al wil ik er nog niet veel over verklappen”, glundert Tine. “Naast volksdansgroep Danspas uit Wijnendale verwelkomen we in augustus in totaal vijf hoogstaande gezelschappen uit Macedonië, Sicilië, India, Bolivia en Ecuador.”

Infoavond op 14 april

Uiteraard zijn er voor de 31ste Kadans heel wat vrijwillige medewerkers én tientallen bereidwillige gastgezinnen nodig. “We nodigen alle geïnteresseerden uit naar een gezellige infoavond op zaterdag 14 april om 19.30 uur in de Wijnendaalse parochiezaal”, zegt Tine Vandenaweele. “Die avond zullen we trouwens een kleine tentoonstelling organiseren, want het prille begin van Kadans dateert van 1973 en dat is intussen al precies 45 jaar geleden.”

“Niemand had kunnen vermoeden dat het bescheiden namiddagje volksdansen dat op 19 augustus 1973 door de toenmalige Wijnendaalse Chiroleiding op het kasteeldomein de Maere nu d’Aertrycke georganiseerd werd, ooit tot een vermaard werelddansfestival zou uitgroeien”, aldus Freddy Nauwynck, die er op dat moment al bij was. “Het doet me een groot plezier dat Tine en co bereid zijn om het initiatief voort te zetten. Zoiets doet heel veel deugd.”

Om geld in het laatje te krijgen, loopt er een pannenkoekenverkoop: 6,50 euro voor een kilo.

Info: kadans.festival@gmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.