Wendy Van Wanten keert terug naar 1972: “Heerlijk om jeugd te herbeleven”

Bert Vanden Berghe

In het VTM-programma ‘Groeten Uit’ keert Wendy Van Wanten op dinsdag 26 januari terug naar het jaar 1972. Toen was de jonge Iris Vandekerckhove twaalf jaar. Tijdens het weekend wordt de verjaardag van Clément gevierd, met ook Andy Peelman en Kamagurka aan de feestdis.

In ‘Groeten Uit’ keert Wendy Van Wanten samen met haar man Frans en kinderen Clément en Estelle terug naar 1972. Toen was er nog geen sprake van Wendy, maar wel van Iris. Wendy is allerminst nog een klein meisje, net als haar twee kinderen. Meer nog: zoon Clément viert zijn twintigste verjaardag in het weekend dat ze terugkeren naar de seventies.

De jonge Clément viert zijn twintigste verjaardag en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. (Foto VTM)
De jonge Clément viert zijn twintigste verjaardag en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. (Foto VTM)

Andy Peelman en Luc Zeebroek, beter bekend als Kamagurka, vervoegen het feestcomité. Die laatste heeft een poëtische attentie voor de jarige meegebracht: een gedicht dat hij zelf schreef in 1972. “Dit is het beste cadeau dat ik in heel mijn leven heb gehad”, lacht Clément na de voordracht. Al is het voor Frans nog raden naar de ware betekenis achter het gedicht…

Leutig wordt het zeker aan tafel... (Foto VTM)
Leutig wordt het zeker aan tafel… (Foto VTM)

Voor het feestmaal duikt Wendy – die naar eigen zeggen geen keukenprinses is – zelf de keuken in. Ze maakt ‘blinde keuntjes alla Wendy’ of simpelweg gestoofde aardappelen met uien. “Dat is een gerecht uit de oorlog en toen hadden ze nog niet veel hé!”, licht Wendy toe wanneer ze haar lievelingsgerecht op tafel zet. Het brouwsel kan op weinig enthousiasme rekenen van het gezelschap: “Ik moet plots naar een begrafenis of een babyborrel”, lacht Andy Peelman. En ook de jarige Clément is niet overtuigd: “Het leek braaksel met stukjes in.”

De hele familie in een kostuumpak, lachen geblazen. (Foto VTM)
De hele familie in een kostuumpak, lachen geblazen. (Foto VTM)

Als verjaardagscadeau mag het gezin de verkleedkoffer induiken en carnaval vieren op het schoolpleintje in de buurt. “Als klein meisje was dat het hoogtepunt van mijn schooljaar. Ik herbeleefde dat moment en was er echt door aangedaan.” En dat is niet het enige moment dat Wendy raakt… Tijdens de zondagse picknick heeft ze een speciaal verzoekje. Wendy wil een foto van zichzelf en haar ouders toen ze 12 was overdoen met Estelle, die nu ook exact 12 jaar is. “Ik had het moeilijk maar ik ben zo blij met het resultaat! Het is heerlijk om mijn jeugd te herbeleven met Clément en Estelle”, vertelt Wendy.

Groeten Uit 1972, op dinsdag 26 januari om 20.40 uur bij VTM.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.