Wandel langs kunstenparcours met lichtinstallaties en projecties

Redactie KW

Nog de hele kerstvakantie kan je in Oostende een bijzondere wandeling doen. Tijdens The Crystal Ship by Night worden bestaande werken van het kunstenfestival op een bijzondere manier verlicht. Daarnaast komen heel kunstenaars komen langs om lichtinstallaties en (neon)projecties te presenteren.

Tijdens de kerstvakantie – van 19 december tot 3 januari – kan je The Crystal Ship by Night bezoeken, telkens van 17 tot 22 uur. Een kunstenparcours doorheen Oostende met belichte streetart werken, lichtinstallaties en (neon)projecties.

Er worden heel wat werken van The Crystal Ship op een bijzondere manier uitgelicht. De werken van Roa en Gaia worden aan de hand van ‘videomapping’ in de kijker geplaatst. Bijzonder is de gigantisch grote laser op het strand. “Kunstenaar Spy maakt een laserinstallatie van maar liefst anderhalve kilometer lang op het strand van aan het Kursaal tot bijna in Mariakerke. Dat slaat echt in als een bom”, zegt curator Bjørn Van Poucke enthousiast. “Het is indrukwekkend om te zien, het verandert de manier waarop je het strand en de zee ziet helemaal.”

In de Japanse tuin is er een video-installatie van kunstenaarsduo Daems van Remoortere. Wasted Rita komt ook opnieuw langs. “De Oostendenaars kennen haar ondertussen goed van haar borden. Deze keer maakt ze drie neon-installaties. In haar geheel eigen stijl uiteraard. Het zal het iets donker zijn, zeer Instagrammable en met 2020 te maken”, lacht Bjørn.

Gigantisch schilderij

Verder nog op het programma: een LED-installatie ter hoogte van de Koninklijke Stallingen en een videowerk van filmmaker Henri Storck in Mu.ZEE, te bekijken vanop straat. Storck registreerde het leven in Oostende, het strand en de zee en voegde er muziek en beweging aan toe. Baanbrekend voor die tijd. De film Images d’Ostende is meteen zijn eerste film op 35mm en werd fel bejubeld in artistieke kring. De enige indoor locatie bevindt zich in het Conservatorium, waar Aryz aan de slag gaat met een gigantisch schilderij.

Alles is uiteraard coronaproof georganiseerd om taferelen zoals tijdens Wintergloed in Brugge te vermijden. “Op elke locatie zijn er stewards aanwezig die alles in goede banen leiden. Je kan ook overal inpikken, er is geen vaste startplaats zodat er geen mensenmassa’s verzamelen aan één werk. De plannetjes zijn aan iedere locatie te vinden. Verder zijn er ook camera’s die alles extra in de gaten houden en er is een vooropgestelde looprichting. Ik verwacht eigenlijk geen problemen. Bij de indoor locatie zullen we werken met tijdslots, indien nodig.”

Bezoekers moeten bij het online downloaden van hun wandelplan ook aangeven wanneer ze willen langskomen. Zo kan de verwachte drukte per dag gemonitord worden.

(GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.